Dit lokale bibliotek er en guldgrube af gratis medier

Kommunebibliotekerne giver dig gratis adgang til flere tusinde udenlandske aviser og magasiner. »Der er forbavsende få, der ved det,« siger bibliotekar Ketty Jensen på DMJX. Her er hendes liste

Journalisten begynder ugen med en god nyhed: Vidste du, at du med nogle få klik kan læse dagens udgave af The Guardian ganske gratis? Eller at du kan bladre i det nyeste nummer af Wired eller National Geographic på din tablet?

Rigtig mange danske folkebiblioteker tilbyder omfattende onlineadgang til internationale magasiner og tidsskrifter. Mulighederne er større, end mange gør sig begreb om, siger Ketty Jensen, bibliotekar på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Det har overrasket mig, at det ikke er mere kendt. Der er forbavsende få, der ved det,« siger hun.

Hun har med udgangspunkt i Aarhus Kommunes biblioteker lavet en liste over de muligheder, der findes for at søge gratis i opslagsværker og flere tusinde udenlandske aviser og magasiner – til glæde for blandt andre studerende, journalister, tegnere, illustratorer og kommunikationsfolk.
»Der er inspiration at hente for alle de grupper,« siger hun.

Tjek dit lokale bibliotek

Ketty Jensen siger, at man har onlineadgang både fra sit hjem og sin arbejdsplads. Men kun til nogle af bibliotekets databaser og kun i den kommune, man selv bor i.

Du finder databaserne under for eksempel ”Netmedier”, ”Online tjenester” eller ”E-materialer” på dit lokale biblioteks hjemmeside.

Databaserne kan blandt andet være opslagsværker med person- og virksomhedsoplysninger, databaser med udenlandske aviser, tidsskrifter og magasiner.

For at forhindre misbrug informerer biblioteket om, at benyttelsen er til personlig brug, og at download ikke må anvendes kommercielt. Almindelig ophavsret og kildeangivelse skal overholdes.

Ketty Jensen har lavet dette udpluk fra ’skattekisten’ i Aarhus Kommune:

PressReader – digital aviskiosk med 4000 aviser og blade
Ønsker man at orientere sig i udenlandske aviser og magasiner, er PressReader en oplagt mulighed. PressReader byder på 4.000 digitale aviser og blade fra 100 forskellige lande.

Blandt titlerne er The Guardian, The Washington Post, Der Tagesspiegel, det norske Aftenposten, det svenske Dagens Nyheter og den franske sportsavis L’Equipe. Men også masser af aviser fra Mellemøsten, Sydamerika, Asien, Australien, etc. er med.

Som noget nyt er der i efteråret 2015 kommet en enkelt dansk avis med i sortimentet, nemlig Ekstra Bladet. Og udgiverne arbejder på at få flere danske aviser med.

Zinio – vælg mellem 300 lækre magasiner
Slut med at stå i kø ved bladkioskerne. Via Zinio kan du downloade lækre magasiner og have dem liggende i dit Zinio-bibliotek. Magasinerne er tilgængelige på samme tidspunkt, som de trykte versioner udkommer.

I Zinio finder du mere end 300 engelsksprogede e-magasiner. Lige fra flotte, glitrede magasiner som National Geographic, Cosmopolitan, Wired og Rolling Stone til faglige tidsskrifter som The Economist, The New Yorker, Foreign Policy og Newsweek.

Der er adgang til et ubegrænset antal lån for bibliotekets brugere, og lånetiden er ubegrænset. Ved at vælge 'E-mail me when the next issue is available' får du besked, når næste nummer udkommer.

Gyldendals Onlineordbøger
Gyldendals Onlineordbøger er også en del af sortimentet mange steder. Her har du mulighed for at slå op i omfangsrige ordbøger til forskellige sprog: Engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, svensk og norsk. Ordbøgerne er kædet sammen med en række specialordbøger inden for teknik, medicin, jura, etc. Samlingens danske ordbøger tæller Retskrivningsordbogen, Synonymordbogen og Fremmedordbogen.

Literature Resource Center
Literature Resource Center indeholder litteraturkritik, biografiske oplysninger og oversigter over litterære emner samt anmeldelser af bøger, film og teater. Der er fokus på engelsksproget litteratur, men også forfattere, hvis værker er oversat til engelsk, er medtaget.

I portalen finder du biografiske artikler om mere end 140.000 forfattere med overblik over deres værker. Primært skønlitterære forfattere, men også faglitterære forfattere og journalister.

Europa World Plus
Blandt de førende, internationale referenceværker er Europa World Plus lige sagen, hvis du har brug for et hurtigt, opdateret og detaljeret overblik over et bestemt land. Europa World Plus er en onlineversion af det hæderkronede referenceværk Europa World Yearbook kædet sammen med 9-bindsværket Regional Surveys of the World.

Europa World Plus dækker mere end 250 lande og landeområder. Den er god til samfundsfaglige oplysninger om landene og indeholder bl.a. statistik og et par sider om landenes nyere historie. Her finder du også de førende medier i de enkelte lande. Den er også oplagt til baggrund om verdensbegivenheder og information om internationale organisationer.

FaktaLink
FaktaLink er vældig god til at få overblik og indsigt i forskellige emner, der er fremme i medierne, dvs. aktuelle og samfundsrelevante emner, som har en bred interesse. Blandt nytilkomne emner er afrikanske løveøkonomier, Google, flygtninge, droner, madspild og hippiekulturen.

Artiklerne giver en introduktion til emnerne plus uddybende information med lovstof, links og litteraturhenvisninger. I øjeblikket (efterår 2015) indeholder FaktaLink mere end 500 artikler, som løbende opdateres og øges.

Film, it-kurser og spørgsmål online
I det hele taget har de lokale folkebiblioteker rigtig mange onlinetilbud. Foruden informationsdatabaserne er der bl.a.: Filmstriben, eKurser.nu (it) og Biblioteksvagten, hvor bibliotekarer fra forskellige folke- og forskningsbiblioteker sidder klar til at besvare brugernes spørgsmål i bibliotekernes normale åbningstid. Det største hit blandt folkebibliotekernes digitale tilbud er imidlertid e-bøger og netlydbøger.

4 Kommentarer

Janus Andersen
27. OKTOBER 2015
@Christian Vangsø Bentsen

@Christian Vangsø Bentsen
Hvorfor er det et problem, at bibliotekerne giver adgang til digital information og viden?
De gratis tv-udsendelser på dvd kan du vist ikke få via dit folkebibliotek. Uddannelsesbibliotekerne har nogle andre muligheder.

En uddybelse til Ketty Jensens svar:
Bibliotekerne bruger det samme lånertjek, så det er CPR og pin-kode, der skal bruges. Vær dog opmærksom på, at du skal være bosat i kommunen (og selvfølgelig oprettet som låner på biblioteket) for at kunne bruge bibliotekets digitale tilbud, så mængden af tilbud svinger alt efter, hvor du bor.
Ketty Jensen
26. OKTOBER 2015
Du logger på med dit lånernr
Du logger på med dit lånernr/cprnr. og pinkoden til dit lokale bibliotek.

- Gå ind på dit lokale biblioteks hjemmeside
- Gå ind under Netmedier, Onlinetjenester, Digitale tilbud, el. lign.
- Vælg databasen, fx PressReader (med udenlandske aviser og magasiner)
- Vælg 'Login hjemmefra'
- Udfyld med dit lånernr./cprnr. og pinkode

Sådan fungerer det i Aarhus. Men spørg evt. dit lokale bibliotek, hvordan det fungerer i din kommune
Simon E. Jørgensen
26. OKTOBER 2015
Men alle siderne kræver vel
Men alle siderne kræver vel log-in? Jeg kan ikke umiddelbart se, hvilket log-in man skal bruge.
Christian Vangsø Bentsen
26. OKTOBER 2015
Nogen burde ringe til David
Nogen burde ringe til David Trads der blot abonnerer på en enkelt papiravis. Naturligvis en amerikansk en af slagsen :-)

Seriøst dog. Problemet er jo at bibliotekerne udvider deres "tilbud" for at bevare deres eksistensberittigelse.

Normalt begavede mennesker læser jo ikke 6-7 udenlandske aviser om dagen og bladrer 3-4 magasiner igennem om ugen. Det gør en ultra lille minoritet - mig selv inklusive.

Man kan f.eks. også låne alskens tv-udsendelser tilbage fra ruder konges tid og man kan få dem tilsendt gratis på dvd?!??

Der er bare ikke grundlag for at danske biblioteker skal bruge så mange resurser på at stille gratis materiale til rådighed for små 2000-3000 mennesker. Vel?