Infografik – nu på radio

Radio24syv kaster penge i nyhedsgrafik. De har ingen skrevne nyheder, men deler grafikken på Facebook - og overvejer samarbejde med fx Folkeskolen. Vi har spurgt chefredaktør Suzanne Moll og digital chef Patrick Bay Damsted hvorfor.

Radio24syv kaster penge i nyhedsgrafik. De har ingen skrevne nyheder, men deler grafikken på Facebook – og overvejer samarbejde med fx Folkeskolen. Vi har spurgt chefredaktør Suzanne Moll og digital chef Patrick Bay Damsted hvorfor.

Radio24syv har siden sin fødsel satset på infografik. På trods af, at radioens hjemmeside stort set ikke indeholder tekst – og slet ingen artikler. I stedet bliver infografikken delt på Facebook.

Det hele startede med, at chefredaktør Suzanne Moll så en flot grafik, der viste Afrikas størrelse i forhold til verdens andre kontinenter.

»Det skal vi også have,« tænkte hun.

Næste skridt var at sætte den digitale chef Patrick Bay Damsted i gang med at finde nogle dygtige nyhedsgrafikere. Allerede dagen efter han var ansat, var han i gang med grafikken.

I dag har Radio24syv cirka en ny nyhedsgrafik om ugen. Grafikken leveres af designbureauet Stupid Studio, som regel hver torsdag.

Selvom det koster penge, så er Suzanne Moll opsat på, at nyhedsgrafik skal være en fast del af Radio24syvs univers – og måske endnu mere fremover.

»Nu evaluerer vi snart, hvordan det går. Det er jo altid en udfordring budgetmæssigt, hvad vi vil bruge pengene på. Men vi overvejer, om vi ikke skal have mere infografik, når vi skal dække det danske EU-formandskab,« siger Suzanne Moll til Journalisten.dk.

Hidtil har nyhedsgrafikken primært været brugt til udlandsprogrammet Globus. Her viser nyhedsgrafikken eksempelvis EU-landenes gæld eller Irans atomprogram. Du kan se Globus' grafikker her.

Grafikerne har også haft en enkelt afstikker til kanalcheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsens program 'Interne affærer'. Her fungerede grafikken som en satirisk oversigt over, hvor indspiste, medarbejderne på Radio24syv i virkeligheden er.

Ifølge Suzanne Moll kan infografikken noget, journalistikken ikke kan levere.

»Medierne mangler tit at relativere fakta. Hos os skal det ikke kun være vinklingen af historien, der bestemmer. Med en nyhedsgrafik får du alle oplysningerne lagt frem, og så kan du selv tolke det, som du vil,« siger hun.

Men det er dyrt at få lavet flot infografik. Især i lyset af, at målgruppen primært er lyttere, ikke læsere.

Har I overvejet at samarbejde med et trykt medie, så I kan nå flere mennesker med jeres nyhedsgrafik?

»Altså for eksempel Berlingske? Det er en god ide, men vi har ikke haft tid til at tænke så meget over det,« siger Suzanne Moll.

»Hvis vi skulle gifte os med et medie, så synes jeg, det skulle være eksempelvis Folkeskolen. Mange af vores grafikker ville egne sig rigtig godt til undervisning,« tilføjer Patrick Bay Damsted.

3 Kommentarer

Ole Munk
29. NOVEMBER 2011
Re: Infografik - nu på radio

Gerne. Først og fremmest er brugen af farver fuldstændig ugennemtænkt og inkonsekvent. I søjlediagrammerne skifter søjlerne farve uden at det betyder noget. Fx er der fem orange søjler - men hvis det betyder at Australien, Finland, Italien, Portugal og Tjekkiet har noget til fælles er sammenhængen ihvertfald gået hen over hovedet på mig. Flere steder bruges farvesignaturer, der er umulige at skelne fra hinanden. Og hvor farverne markerer gradvise forskelle, anvendes helt forskellige farver i stedet for gradueringer - fx markeres 0-1% med grøn, 1-2% med rød og 2-3% med blå. På den måde bliver kortet over økonomisk vækst nærmest ulæseligt, hvor man med et gradueret farveskift - fx fra varm til kold - ville have skabt en grafik der gav et umiddelbart aflæseligt billede af forskellen på vækstlande og det modsatte.

Tommy Kaas
28. NOVEMBER 2011
Re: Infografik - nu på radio
@Ole - vil du ikke give nogle eksempler på begynderfejlene, så andre kan lære af det?
Ole Munk
27. NOVEMBER 2011
Re: Infografik - nu på radio
Man forstår godt at bureauet hedder Stupid Studio. Det lykkes dem at samle stort set alle de begynderfejl, der findes i branchen, i ganske få grafikker.