Radio24syv kaster penge i nyhedsgrafik. De har ingen skrevne nyheder, men deler grafikken på Facebook – og overvejer samarbejde med fx Folkeskolen. Vi har spurgt chefredaktør Suzanne Moll og digital chef Patrick Bay Damsted hvorfor.
Radio24syv har siden sin fødsel satset på infografik. På trods af, at radioens hjemmeside stort set ikke indeholder tekst – og slet ingen artikler. I stedet bliver infografikken delt på Facebook.
Det hele startede med, at chefredaktør Suzanne Moll så en flot grafik, der viste Afrikas størrelse i forhold til verdens andre kontinenter.
»Det skal vi også have,« tænkte hun.
Næste skridt var at sætte den digitale chef Patrick Bay Damsted i gang med at finde nogle dygtige nyhedsgrafikere. Allerede dagen efter han var ansat, var han i gang med grafikken.
I dag har Radio24syv cirka en ny nyhedsgrafik om ugen. Grafikken leveres af designbureauet Stupid Studio, som regel hver torsdag.
Selvom det koster penge, så er Suzanne Moll opsat på, at nyhedsgrafik skal være en fast del af Radio24syvs univers – og måske endnu mere fremover.
»Nu evaluerer vi snart, hvordan det går. Det er jo altid en udfordring budgetmæssigt, hvad vi vil bruge pengene på. Men vi overvejer, om vi ikke skal have mere infografik, når vi skal dække det danske EU-formandskab,« siger Suzanne Moll til Journalisten.dk.
Hidtil har nyhedsgrafikken primært været brugt til udlandsprogrammet Globus. Her viser nyhedsgrafikken eksempelvis EU-landenes gæld eller Irans atomprogram. Du kan se Globus' grafikker her.
Grafikerne har også haft en enkelt afstikker til kanalcheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsens program 'Interne affærer'. Her fungerede grafikken som en satirisk oversigt over, hvor indspiste, medarbejderne på Radio24syv i virkeligheden er.
Ifølge Suzanne Moll kan infografikken noget, journalistikken ikke kan levere.
»Medierne mangler tit at relativere fakta. Hos os skal det ikke kun være vinklingen af historien, der bestemmer. Med en nyhedsgrafik får du alle oplysningerne lagt frem, og så kan du selv tolke det, som du vil,« siger hun.
Men det er dyrt at få lavet flot infografik. Især i lyset af, at målgruppen primært er lyttere, ikke læsere.
Har I overvejet at samarbejde med et trykt medie, så I kan nå flere mennesker med jeres nyhedsgrafik?
»Altså for eksempel Berlingske? Det er en god ide, men vi har ikke haft tid til at tænke så meget over det,« siger Suzanne Moll.
»Hvis vi skulle gifte os med et medie, så synes jeg, det skulle være eksempelvis Folkeskolen. Mange af vores grafikker ville egne sig rigtig godt til undervisning,« tilføjer Patrick Bay Damsted.
3