search

Jakob Ponsgård bliver ny næstformand i DJ

Jakob Ponsgård er netop blevet valgt som ny næstformand i Dansk Journalistforbund på et åbent hovedbestyrelsesmøde: "Vi skal ud og inddrage de folk, der står med håret i postkassen." (Opdateret: 12:49 og 13:24)

To måneder efter, Tine Johansen overtog formandsposten i Dansk Journalistforbund efter Lars Werges fratrædelse, er der fundet en næstformand.

Jakob Ponsgård er netop blevet valgt til posten på et åbent hovedbestyrelsesmøde i DJ. Han fik 12 stemmer ud af 15 mulige. Da kandidaterne i starten af mødet holdt en kort tale, lagde Jakob Ponsgård vægt på, at DJ skal bekæmpe den stigende splittelse og identitetskrise i forbundet, samt kæmpe imod den stigende prekarisering, som mange medlemmer kæmper med.

Jakob Ponsgård fik med 148 stemmer 9. flest stemmer, da hovedbestyrelsen blev valgt ved delegeretmødet tidligere i år.

Valget er siden klokken 11 blevet streamet på DJs hjemmeside. Jakob Pongård kommer til at sidde i næstformandsstolen frem til delegeretmødet i 2021.

Forud for HB-mødet havde Journalisten spurgt samtlige HB-medlemmer, om de var kandidater til næstformandsposten. Kun tre bekræftede, at de havde smidt deres navn i hatten: freelancejournalist og kommunikatør Maj Munk, journalist og forfatter Freja Wedenborg og kommunikatør Jakob Ponsgård.

Den øvrige bestyrelse havde især tre ønsker til en ny næstformand: der skal et større fokus på forbundets forskellige fagligheder, spot på prekarising af mediebranchen. Og så skal der genopbygges ro og tillid ovenpå Lars Werges exit.

Freja Wedenborg trak i starten af mødet sit kandidatur tilbage, fordi hun oplevede, at det gav tvivl, at der var så mange kandidater. Hun syntes desuden, at det var vigtigt med en, der ikke var journalist på posten.

DJ skal kæmpe for de medlemmer, som ikke er på overenskomster

Jakob Ponsgård argumenterede inden afstemningen for, at han var den rigtige til næstformandsposten, blandt andet fordi han har arbejder 12 år i TV- og underholdningsbranchen med løse ansættelser uden overenskomster. Han fortalte blandt andet, hvordan han engang havde oplevet at miste et job, fordi han var fagligt aktiv.

”En stor del af vores fæller bliver aldrig nogensinde overenskomstdækket, og vi kan ikke blive ved med at høste medlemskroner fra de medlemmer, vi ikke er der for,” siger han.

Han lagde vægt på, at DJ fortsat skulle arbejde med at sørge for, at der både var en faglig og geografisk stor bredde i arbejdet, så forbundet også blev relevant for de medlemmer, der ikke har mulighed for at komme op overenskomst.

”Overenskomsten er det vigtigste værktøj, men det kan ikke stå alene,” siger han.

Jakob Ponsgård er uddannet kommunikatør fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrup, og han har været formand for DJs studenterorganisation på DMJX i Emdrup, andrea.

Han vil arbejde for, at forbundet bliver bedre til at rumme medlemmernes mange fagligheder.

”Jeg tror, at vejen frem er mere inddragelse og dialog. Vi skal ud og inddrage de folk, der står med håret i postkassen. Vi skal ud i den kommercielle del af vores branche og spørge de medlemmer, hvad de har brug for,” siger han

Kaotisk forløb

Fredag den 28. juni udsendte Lars Werge en pressemeddelelse om, at Journalistens redaktør Øjvind Hesselager var fratrådt. Han havde dagen inden fået mandat af hovedbestyrelsen til at forhandle en fratrædelse. Begrundelsen i pressemeddelelsen var, at ”Journalistens kompromisløse, journalistiske linje” havde ”slidt på relationen mellem parterne.”

Men den formulering havde HB ikke givet mandat til. Og søndag formiddag den 30. juni, to dage efter, at Øjvind Hesselager var fratrådt, meddelte Lars Werge på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, at han trak sig som formand.

Tine Johansen overtog posten som formand, og næstformandsposten har siden stået tom. Indtil i dag, hvor Jakob Ponsgård overtager.

Opdateres klokken 12:49 med citater fra Jakob Ponsgård, som faldt under debatten inden afstemningen. Opdateret klokken 13:24 med stemmetal. 

 

Kommentarer
8
Michael Kjærgård
29.08.19 13:18
Stemmetal?
Fremhævet af Journalisten
Maria Brus Pedersen
29.08.19 13:26
Hej Michael,

Tak for din kommentar. Jakob Ponsgård fik 12 stemmer ud af 15 mulige. Det er opdateret nu.

Mvh Maria Brus Pedersen
Journalist
Fremhævet af Journalisten
Jens Halling
29.08.19 13:31
"splittelse og identitetskrise i forbundet, samt kæmpe imod den stigende prekarisering, som mange medlemmer kæmper med".
Hold da op nogle flotte ord. Er der nogle der kan fortælle, hvad det reelt betyder?
Fremhævet af Journalisten
Kristian Bang Larsen
29.08.19 16:12
Ja da.
Splittelse og identitetskrise i forbundet: DJ og dets medlemmer har svært ved at finde ud af om DJ primært er et journalistforbund for journalister, eller om det er et forbund for alle mulige former for mediearbejdere, inkl. f.eks. kommunikatører, men på sigt f.eks. også bloggere og influencere.
Den stigende prekarisering: stadigt flere medlemmer arbejder som freelancere eller med korte projektansættelser, ofte under dårlige arbejdsvilkår, og fagforeningerne har generelt svært ved at finde ud af hvordan man kan støtte den gruppe.
Fremhævet af Journalisten
Espen Bull
30.08.19 11:17
Vor Herre bevares.. er der nu kommet en “kommunikatør” i ledelsen af Dansk Journalistforbund. Jeg troede, man skulle være uddannet journalist for at blive medlem af DJ. Men det var måske dengang, journalister lærte et fag? Enhver kan vel kalde sig “kommunikatør”? Vi udveksler vel alle synspunkter jævnligt.
Denne ufattelige nedgradering af journalistfaget - at ‘en, der har som fremmeste kvalifikation at kunne udveksle synspunkter - kan være næstformand for DJ - er jeg mildt sagt forbavset over.
Og...så bliver jeg forbandet over, at nogen kan få den tanke, at såkaldte “bloggere” og “influencere” kan blive medlemmer af DJ. I det øjeblik det sker, vil jeg fluks melde mig ud af DJ.
Fremhævet af Journalisten
Per Roholt
30.08.19 12:38
Bare til info. Bloggere har været medlemmer et godt stykke tid.
Fremhævet af Journalisten
Espen Bull
30.08.19 17:02
Jamen, det var da skrækkeligt..jeg må hellere melde mig ud af det cirkus-forbund
Fremhævet af Journalisten
Andreas Rasmussen
30.08.19 18:55
Tillykke med valget, Jakob. Jeg kender dig ikke, men de ting du er citeret for på Journalisten og DJ's hjemmeside er kloge og fornuftige. Håber at du kommer til at hjælpe forbundet på ret kurs.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen