search

Tine Johansen er ny formand for DJ

Fagbladet Journalisten skal fortsat kigge forbundet efter i sømmene, men det bliver med en ny redaktør, udtaler den nye DJ-formand

Dansk Journalistforbund har fået Tine Johansen som ny formand. Det meddeler DJ på sin hjemmeside.

I meddelelsen takker hun Lars Werge for hans indsats som DJ’s formand:

”Han har ydet en kæmpe indsats for forbundet gennem mange år, og han har altid stået på medlemmernes side”, udtaler Tine Johansen, der hidtil har været næstformand.

Opbakningen var væk

Tidligere i dag trak Lars Werge sig som DJ-formand efter et møde i hovedbestyrelsen.

”Forløbet har vist mig, at jeg ikke længere har opbakning i hovedbestyrelsen,” skrev Lars Werge på Facebook.

I en udtalelse i forbindelse med ansvarshavende redaktør Øjvind Hesselagers fratrædelse fra fagbladet Journalisten, udtalte Lars Werge fredag:

”Øjvind har været en passioneret redaktør, som har lagt liv og sjæl i udvikling af bladet. Men hans journalistisk kompromisløse linje har også slidt på relationen mellem parterne, og DJ er nået til et punkt, hvor der må en ny person på posten som redaktør for Journalisten for at skabe en anden og ny relation,” sagde Lars Werge

Bladet skal have ny redaktør

Tine Johansen og hovedbestyrelsen slår i dag fast, at Journalistens frihedsbrev står ved magt.

”Der hersker ingen tvivl i DJ’s hovedbestyrelse om, at den ansvarshavende redaktør på fagbladet Journalisten fortsat skal have frihedsbrev. Vi insisterer på, at forbundet fortsat bliver kigget kritisk efter i sømmene,” siger Tine Johansen på DJ’s hjemmeside.

Men det bliver ifølge Tine Johansen med en ny redaktør ved roret:

”Frihedsbrevet opfylder en vigtig funktion i vores medlemsdemokrati, og det er uændret, selvom der nu kommer en ny ansvarshavende redaktør”, udtaler hun.

Hun henviser til, at DJ dagligt kæmper for medlemmernes ret til og mulighed for at bedrive kritisk journalistik.

”Derfor er det helt selvfølgeligt, at vi skal have et fagblad, der kan gøre det samme, også selvom det kan betyde kritiske historier om forbundet,” forklarer hun.

HB skal drøfte redaktørprofil

På spørgsmålet om, hvilke tanker hovedbestyrelsen gør sig om profilen på den nye redaktør, svarer Tine Johansen på hjemmesiden:

”Som det fremgår af frihedsbrevet, skal Journalisten være et uafhængigt og kritisk fagblad, der skal opfylde alle medlemmers behov og afspejle deres forskellige fagligheder. Det bliver efter min mening et vigtigt omdrejningspunkt i rekrutteringsprocessen. Men nu tager vi os i hovedbestyrelsen god tid til at drøfte, hvilke ønsker vi har til en ny profil, og så kommer der et stillingsopslag til efteråret,” afslutter den nye formand.

Ifølge DJ’s vedtægter vælger hovedbestyrelsen en ny næstformand i sin midte. Det sker på det førstkommende hovedbestyrelsesmøde.

Kommentarer
9
Bo Elkjær
30.06.19 15:13
Det er trist, at det er nået hertil og jeg er ked af det på Lars vegne. Det er en kaotisk og totalt forkludret sag.
Der er ingen tvivl om, at krænkelsessagen forpestede luften mellem DJ og Journalisten og det er i det lys, at fyringen af Øjvind skal ses. Krænkelsessagen efterlader ekstremt lidt manøvrerum for DJ i forhold til at angribe den budbringer, der afdækkede sagen.
Det efterlader et helt afgørende punkt, som hurtigst muligt bør afklares:
Lars Werge skriver på Facebook, at Hovedbestyrelsen enedes om at give mandat til at forhandle en frivillig fratrædelse med chefredaktøren.
Det var bare ikke en frivillig fratrædelse det endte med, men en fyring. Gav hovedbestyrelsen mandat til at fyre chefredaktøren?
Lars Werge skriver videre, at det var "en vending" i udmeldingen, der udløste vrede, og at forløbet har vist, at han ikke længere har opbakning i Hovedbestyrelsen.
Jeg er ikke enig. For mit eget vedkommende var det ikke vendingen, men selve handlingen - altså fyringen - der udløste vrede.
Det er ekstremt problematisk at fyre en redaktør på baggrund af afdækning af en møgsag.
Det er helt vildt, at det er et journalistforbund, der fyrer sin redaktør efter afdækningen af forbundets egen møgsag.
Vedrørende den pågældende vending siger Lars Werge det ikke direkte, men jeg antager, at det er denne vending han sigter til: "Men hans journalistisk kompromisløse linje har også slidt på relationen mellem parterne, og DJ er nået til et punkt, hvor der må en ny person på posten som redaktør for Journalisten for at skabe en anden og ny relation."
Er det selve fyringen, eller er det alene vendingen, der udløste vrede i Hovedbestyrelsen?
Vi er helt inde i kernefunktionen af frihedsbrevet.
I det nyhedsbrev, der blev sendt ud fra DJ i dag står der at "Det er vigtigt for Tine Johansen og hovedbestyrelsen at slå fast, at Journalistens frihedsbrev står ved magt." Det er bare ikke nok. Hvis fyringen af redaktøren står ved magt, så er frihedsbrevet reelt annulleret, uanset hvad DJ melder ud i ord og tale.
Fremhævet af Journalisten
Lars Rugaard
30.06.19 16:30
Bo Elkjær stiller i ovenstående indlæg et par væsentlige spørgsmål, som bør besvares grundigt og ærligt.
Umiddelbart handler det om den redaktionelle frihed på Journalisten. Men samtidig handler det om forbundets troværdighed, når det udtaler sig om behovet for åbenhed og journalistisk frihed.
Jeg håber, at hovedbestyrelsen vil vise rettidig omhu og afklare disse spørgsmål.
Derudover er jeg ked af, at Lars Werge går af. Jeg har haft et godt og solidt samarbejde med ham omkring kampen for åbenhed og mod offentlighedsloven og har kunnet følge en stærk og professionel indsats. Tak for det, Lars.
Fremhævet af Journalisten
Rikke Folm Berg
30.06.19 16:39
Når jeg læser, at ikke blot formanden men hele hovedbestyrelsen stod bag beslutningen om, at chefredaktøren skulle ud, så dur det ikke blot at få næstformanden som formand. Jeg håber, at vi får udskiftet hele hovedbestyrelsen snarest. Jeg føler mig hverken tryg ved eller overbevist om, at forståelsen for en fri og kritisk presse er tilstede i en hovedbestyrelse, der kan blive enige om at skaffe sig af med en chefredaktør, blot fordi han bider hårdt i haserne - og så er det sådan set ligegyldigt, om der var tale om en frivillig aftale eller en fyring. Hovedbestyrelsen ville have ham ud, og det har vi stadig til gode at høre holdbare argumenter for.
Fremhævet af Journalisten
Lars Thomsen
30.06.19 22:46
Svært hørt, Bo Elkjær!
Fremhævet af Journalisten
Lars Andersson
01.07.19 01:38
Jeg undrer mig såre. Lars Werge har mandat fra hovedbestyrelsen til at forhandle en aftrædelsesordning for redaktøren af fagbladet. Deraf kommer en uheldig PM ud. Er den udelukkende udfærdiget af Lars Werge? Hvor er hovedbestyrelsens, eller flertallet af samme, forklaring på handlingsforløbet. Blot tavshed? Forud er gået uheldige sager, såsom krænkelsessagen, som blev håndteret utroligt dårligt, men vel stadig ikke kun formandens skyld? Derudover kritikken af tonen, jævnfør kritikken fra Rasmus Mark Pedersen tidligere i år. Ledelsen i DJ har et alvorligt forklaringsproblem, hvad enten det er Lars, Tine eller flertallet i hovedbestyrelsen. Det eneste rigtige ville være, at alle trak sig - og DJ starter forfra.
Fremhævet af Journalisten
Erik Jensen
01.07.19 08:28
Den nye formand har tænkt sig at sidde på ”et lånt mandat” i 22 måneder frem til delegeretmødet i april 2021. Hun har også tænkt sig, at den nye næstformand – med en årsløn tæt på 1 mio. kr. – skal vælges blandt den nuværende hovedbestyrelse, hvis talentmasse er til at overskue.
Se nu at få indkaldt til det ekstraordinære delegeretmøde med valg af formand, næstformand og hovedbestyrelse på dagsordenen. Tine skal såmænd nok blive valgt til den post, hun stiller op til; forbundsformand eller næstformand.
Fremhævet af Journalisten
Jesper Hansen
01.07.19 09:51
Her lidt gratis rådgivning til Tine og co:
Selvom I ifølge vedtægterne kan fortsætte som HB og frit vælge formand og næstformand, så skader I DJ’s troværdighed og legitimitet, hvis I undlader at give medlemmerne mulighed for at give jer (eller andre) mandat til at styre butikken videre ovenpå denne møgsag. Undlader I det, spiller I meget højt spil og risikerer at skulle bruge resten af perioden på at beskæftige jer med efterdønninger som fx udmeldelser, kritisk debat, faldende tillid, skepsis mod alt hvad I foreslår osv.
Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
01.07.19 10:32
Lidt mere gratis rådgivning fra et eksmedlem (fra i dag): Hvis I fremturer med at udpege en næstformand uden et delegeretmøde, så vedtag først, at lønnen til næstformanden er to tredjedele af formandens. Det kan I faktisk godt. Det er ikke en delegeretmødebeslutning, der er skyld i den vanvittige løn. I skal jo også finde 12,8 millioner kroner i besparelser, så det er et godt sted at starte.
Fremhævet af Journalisten
Ib Keld Jensen
01.07.19 11:11
Jeg foreslår, at Journalistens medarbejdere omgående afbryder deres ferie og sætter alle kræfter ind på at afdække, hvad der præcist er foregået i denne sag.
Det er uden sammenligning den største DJ-historie i de godt 30 år, jeg har været medlem, og den handler om noget så principielt som journalistisk frihed.
Det bliver ikke vigtigere.
Når den nye formand begynder at værge for sig med paradesvar om personalesag og personlige beslutninger, så ved man, at der er mere at komme efter.
Det er nu, Journalistens medarbejdere skal vise, at frihedsbrevet er det papir værd, det er skrevet på, og at Journalisten er til for medlemmerne. Den ultimative test. I sandhedens tjeneste.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen