30 syriske journalister melder sig ind i DJ

Medlemsskabet giver journalisterne adgang til det internationale pressekort. Det hjælper, når de rapporterer fra det borgerkrigshærgede land. »Arbejdet med syrerne går ikke ud over betjeningen af medlemmerne herhjemme,« siger arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen fra DJ

30 syriske journalister er blevet optaget som medlemmer i Dansk Journalistforbund (DJ).

»De er alle blevet optaget i en særlig solidaritetsgruppe. Syrerne betaler ikke kontingent, men de får heller ikke nyhedsbreve og rådgivning,« siger arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen fra DJ.

Syrerne arbejder alle som journalister på en radio, der siden juni har sendt uafhængige historier fra syrere til syrere i Syrien. Journalisterne er inde i Syrien, mens radiostationen fysisk ligger i Paris, hvor den sender via internettet og satellit.

Syrerne ejer radiostationen med støtte fra International Media Support (IMS). Canal France International og Reporters Sans Frontieres står for træningen af journalisterne i både journalistik og sikkerhed.

»De bliver trænet uden for Syrien. Det første hold, vi havde igennem, sagde, at de manglede et pressekort, så jeg synes, det er en fantastisk attitude, at DJ vil gå ind i det her,« siger Henrik Grunnet, programme manager i IMS.

Medlemsskabet af DJ gør, at syrerne kan få adgang til et internationalt pressekort udstedt af International Federation of Journalists (IFJ).

»IFJ er en paraplyorganisation for en række journalistforbund over hele verden. De kan ikke udstede internationale pressekort, medmindre man er optaget i et journalistforbund under IFJ. Hvis der eksisterer et journalistforbund i Syrien, er det ikke optaget under IFJ,« siger Eva Jakobsen.

Henrik Grunnet:

»I Syrien hjælper kortet ikke så meget. Hvis journalister viser det her, bliver de kaldt til forhør med det samme. I Syrien arbejder regimet ud fra, at journalister, der ikke er med regimet, er mod det.«

Men går turen ud af Syrien – enten for at komme på afstand af krigen eller interviewe kilder – fungerer kortet.

»Mange af de flygtede syrere bliver taget ind til forhør i nabolandene. Her kan vi se, at pressekortet hjælper,« siger Henrik Grunnet.

På nuværende tidspunkt sender radiostationen to timer om dagen, men fra oktober vil stationen dagligt sende seks timer.

For DJ er engagementet i Syrien en del af et langt sejt træk om at udbrede ytrings- og pressefrihed.

»Det er vigtigt, at vi hjælper med at sikre presse- og ytringsfrihed, hvor vi kan. I Danmark bruger vi sjældent ordene, men i de lande, hvor jeg arbejder, betyder de virkelig meget,« siger Eva Jakobsen, der tilføjer, at DJ også er involveret i lignende projekter i Yemen og Tunesien.

Hvor lang tid skal syrerne være medlemmer af DJ?

»De kan være medlemmer, indtil de kommer på fode og får lavet deres egen fagforening, som kan optages i IFJ. Vi skal være stolte af, at vi har overskuddet til at hjælpe folk, der har mindre end os. Så længe det ikke går ud over vores medlemmer herhjemme,« siger Eva Jakobsen.

»Lige nu er det en lillebitte hjælp, der måske kan redde folk fra at få bank eller i værste tilfælde miste livet. Sandheden er det første offer i en krig – også i Syrien – så der arbejdes i første omgang med at finde fakta og dokumentation,« siger Eva Jakobsen.

1 Kommentar

Lars Møller-Rasmussen
3. OKTOBER 2013
Betyder det, at DJ er gået
Betyder det, at DJ er gået med i det internationale arbejde for et regimeskifte i Syrien, så det verdslige diktatur udskiftes med et diktatur ledet af yderliggående islamister i alliance med Al Qaeda? De syriske oppositionelle, mange i Vesten betragter som pro-vestlige demokrater, er forlængst blevet distanceret af islamisterne, først på slagmarken og senest også politisk og synes i dag helt uden indflydelse.
data_usage
chevron_left
chevron_right