Så hårdt har første bølge af coronakrisen ramt medierne

Fyringsrunder, lønnedgang og rekord i ledighed i a-kassen AJKS. Adskillige økonomiske hjælpepakker fra Christiansborg ændrer ikke på, at coronakrisen allerede har ramt mediebranchen hårdt

På ugeavisen Aars Avis i Vesthimmerland er der for tiden én mand på arbejde: Redaktør Thorkil Christensen.

Sådan har det været siden coronakrisens spæde begyndelse, for allerede i midten af marts besluttede han at afskedige tre administrative medarbejdere og sende de sidste 24 ansatte hjem med støtte fra den dengang nye hjælpepakke om lønkompensation.

”Fra den ene dag til den anden var mere end halvdelen af annoncegrundlaget væk, så det var helt skidt,” fortæller Thorkil Christensen, der også er formand for Danske Lokalaviser.

Indimellem trækker han på enkelte af sine journalister. Men ellers tager han sig selv af alt fra lokale nyheder til notestof, mens han ser tiden an. Sammen med resten af mediebranchen.

”Alle holder vejret”

Selv om Megafon i slutningen af marts målte mediernes troværdighed til at være skyhøj, og selv om lyttere, læsere og seere forbruger nyheder og andet journalistisk medieindhold som aldrig før, har coronakrisen på få uger ramt mediebranchen som en økonomisk hammer.

Fyringsrunder, lønnedgang og freelancere, der har mistet opgaver og indtægtskilder. Helsingør Dagblad blev sat til salg og kun akkurat reddet på målstregen af Jysk Fynske Medier. Ansatte på TV 2 har afgivet fridage, efteruddannelse og udskudt aftalte lønforhøjelser for at holde hånden under deres kolleger. Produktionsselskaber har helt ekstraordinært kunnet sende ansatte hjem uden løn i fem dage.

”Og da folk så skulle tilbage på arbejde, var selskaberne nødt til at afskedige i stor stil,” lyder det fra direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov, der ser frem mod den ”magiske dato” 11. maj.

”Alle holder vejret og håber på, vi kan komme i gang igen. Det er meget store tab, virksomhederne lider. Og der er mange medarbejdere, som ikke får løn.”

Ledighed over finanskrise-niveau

I midten af april var ledigheden højere, end da den toppede i kølvandet på finanskrisen. I alt steg antallet af ledige med 657 fra 9. marts frem til 20. april. Til sammenligning har AJKS normalt 1.800 medlemmer berørt af ledighed. Nu er mere end hver tiende berørt af ledighed.

”Det er et stort antal – også flere, end jeg havde regnet med,” lyder det fra Linda Garlov, direktør i AJKS.

Ifølge a-kassedirektøren var der blandt de 657 flere ledige især freelancere, løstansatte og selvstændige. Om tre-seks måneder forventer hun en ny bølge af ledige, nemlig fra de mediehuse, som har fyret fastansatte med opsigelsesvarsel.

En rundringning til de mediehuse, som blev ramt af sparerunder i coronakrisens første uger, viser, at tillidsfolkene der ikke forventer flere sparerunder lige rundt om hjørnet.

”Vi satser på, at det var det. Men fortsætter coronaen året ud, så er det en helt anden situation,” lyder det for eksempel fra Rasmus Skat, tillidsrepræsentant på B.T.

Medierne har aldrig været vigtigere

Formand for DJ Tine Johansen roser Christiansborg for at have lyttet til journalistforbundets input, så adskillige af de økonomiske hjælpepakker hen ad vejen er justeret til bedre at favne medlemmerne af DJ.

For eksempel blev indtægtsniveauet for freelancere sænket, og kombinatører med både A- og B-indkomst kan nu også få økonomisk støtte.

”Der er mange måder at stykke indtægt sammen på. Det har coronakrisen sat en lup hen over. Og det håber jeg, politikerne fortsat vil have fokus på, også på den anden side af coronakrisen,” siger Tine Johansen, der også er glad for hjælpepakken målrettet medierne.

Hun siger, at medie- og kommunikationsbranchen under coronakrisen har spillet den vigtigste rolle nogensinde i hendes levetid. Det ændrer bare ikke på det økonomiske billede.

”Det er en mediebranche i knæ. Og coronakrisen viser, hvor sårbare vi er. Selv om vi kan konstatere, at rigtigt mange for eksempel har tegnet avisabonnementer, så er annoncerne jo forsvundet,” siger Tine Johansen.

Ingen opskrift

Det er netop problemet for Thorkil Christensen på Aars Avis, som allerede nu er på under 50 procent af den normale indtægt. Krisen slår ud i gadebilledet, hvor byens ældste dametøjsforretning er lukket, og flere af byens forretninger har meddelt, at de vil gøre det samme.

”De annoncerer jo ikke mere, når de lukker,” som han siger.

Udviklingen minder ham om finanskrisen. Dengang kunne han undgå fyringer, fordi han havde købt fem ugeaviser, kort før krisen ramte. Også denne gang håber han at undgå at fyre.

”Jeg har ikke lige opskriften på, hvad vi skal gøre. Men et eller andet er vi nødt til at finde på,” siger Thorkil Christensen.

___

Hvordan medierne er blevet påvirket af coronakrisen:

Aars Avis, Vesthimmerlands Avis, Salling Avis/Spøttrung Ugeavis og Vodskov Avis

Alle medarbejdere er midlertidigt sendt hjem med støtte fra lønkompensations-hjælpepakken. Heraf fem redaktionelle medarbejdere. 

Herning Folkeblad

2 redaktionelle stillinger nedlagt + medarbejderne går 6,5 procent ned i løn i seks måneder.

Midtjyllands Avis

2 redaktionelle stillinger nedlagt + medarbejderne går 6,5 procent ned i løn i seks måneder.

Jysk Fynske Medier

Fyens Stiftstidende, JydskeVestkysten, Aarhus Stiftstidende, Horsens Folkeblad osv. osv. 

Alle medarbejdere er gået 10% ned i løn i april, maj og juni mod en garanti for, at ingen fyres i samme periode.

TV 2

Faste medarbejdere har afgivet en årlig fridag, flere uddannelsesdage og udskudt aftalte lønstigninger for at holde hånden under freelancere, som til gengæld er sikret størstedelen af deres løn frem til august.

Hovedstadens mediehus

Amager Bladet, Østerbro Avis, Frederiksberg Bladet m.fl.

2 redaktionelle stillinger nedlagt.

Weekendavisen

2,5 redaktionelle stillinger nedlagt.

Benjamin Media

Woman, Illustreret Videnskab, Bo Bedre og Bilmagasinet

I alt 8 stillinger nedlagt, heraf et ukendt antal redaktionelle ( tr Maria Louise Rothmar afviser at oplyse yderligere.)

Berlingske

5 redaktionelle stillinger forsvinder (kombi af fyringer og stillinger, som ikke genbesættes.)

B.T.

6 redaktionelle stillinger forsvinder (kombi af fyringer og redaktionelle stillinger, som ikke genbesættes.)

Heartbeats

6 stillinger nedlagt, og resten af medarbejdere går 10% ned i løn. 

1 Kommentar

Anders Christensen
6. MAJ 2020
I mangler - desværre - Sjællandske Medier i jeres ellers fine artikel. Corona-krisen har også ramt dér.

Læs også

Altinget

Altinget nedlægger 22 stillinger på grund af corona

30. MARTS 2020
Berlingske Media

Berlingske håber at undgå fyringer – B.T. skal sige farvel til tre

27. MARTS 2020
Linda Garlov

Arbejdsløsheden i a-kasse er større end under finanskrisen

22. APRIL 2020
AJKS:

AJKS jubler over redningspakke til ledige

12. MARTS 2020
Nu skal DJ også have ny kommunikationschef

Corona: Ansatte i film- og tv-branchen kan sendes hjem uden løn

17. MARTS 2020
Helsingør Dagblad lukker efter 152 år, hvis ikke der er ny ejer om en måned

Jysk Fynske Medier køber Helsingør Dagblad – avisen er reddet

20. APRIL 2020