Politiske vinde skubbede DR-medarbejdere til provinsen – nu truer fyresedlerne

Inden for halvandet år har DR flyttet Sporten og DR Viden til henholdsvis Aarhus og Aalborg for at imødekomme et politisk ønske om at fylde mere uden for hovedstaden. Nu betyder medieforliget og DR-ledelsens spareplan, at sparekniven rammer netop de to afdelinger ekstra hårdt

To af de DR-afdelinger, som står til at blive beskåret allermest i forbindelse med DR’s sparerunde, er også to af de afdelinger, som DR har flyttet fra København til provinsen for at imødekomme et politisk ønske om, at DR er mere til stede i hele landet: Nemlig DR Sporten og DR Viden.

Det er bare syv måneder siden, DR Sporten rykkede teltpælene op fra DR-byen og flyttede ind i det nye studie i kulturhuset DOKK1.  Dengang lød budskabet fra ledelsen til medarbejderne, at Sporten var et af DR’s ”fyrtårne, der skulle lyse i Jylland”.

Ekstra hårdt

Der er omtrent 20 fastansatte og mindst lige så mange faste freelancere på DR Sporten i Aarhus. Tirsdag klokken 10 fik medarbejderne at vide, at DR Sporten er en af de afdelinger, som bliver hårdest ramt af DR’s spareplan.

”Det er ekstra hårdt, fordi en stor del af medarbejderne på sporten for seks-otte måneder siden flyttede med deres familier til Aarhus. De blev lokket med udsigten til, at DR ville satse mere på sport. Men få måneder efter får de så den her besked. Jeg synes, det er uværdigt,” siger tillidsmand for DR Sporten Michael Olesen.

Der vil komme fyringer

For DR Viden er historien næsten den samme som for DR Sporten. For halvandet år siden flyttede DR Viden til Aalborg. Nu skal DR Viden beskæres med 25 procent. De omkring 45 medarbejdere i DR Viden producerer indhold til blandt andet P1, dr.dk og elever i folkeskolen.

Ifølge tillidsmand Søren Flytkjær flyttede DR’s ledelse DR Viden fra København til Aalborg i forståelse med politikernes ønske om, at DR skal være mere til stede i hele Danmark. Fire medarbejdere flyttede med.

”Der er en stor frustration over, at man oprettede en ny afdeling i Aalborg, og pludselig har medarbejderne en usikker jobfremtid. Vi ved ikke, hvor mange fyringer der kommer. Men der vil komme fyringer,” siger Søren Flytkjær.

Maria Rørbye Rønn er i dag i Aalborg for at præsentere medarbejderne for det nye DR.

”De er rundt og sælge budskabet om, at det er trist for DR, men at det er en bunden opgave,” forklarer tillidsrepræsentant Søren Flytkjær.

Fortsat i chok

DR Sportens tillidsmand, Michael Olsen, siger, at det er for tidligt at sige, om nogen af medarbejderne flytter tilbage til København.

”De er slet ikke kommet så langt. De er fortsat i chok,” siger han.

Michael Olesen siger, at medarbejderne retter deres vrede mod partierne bag medieforliget og mod DR’s ledelse.

”Vi ved godt, at DR skal spare 20 procent. Det er mange penge. Men der ligger en prioritering i det fra ledelsen i DR. Det stritter imod, hvad de sagde i forbindelsen med udflytningen,” fortæller han.

I går aftes skrev DR's videnskabsredaktør, Søren Bjørn-Hansen, på Twitter:

Vært på DR Sporten Tina Müller skrev, at beslutningen om besparelser på Sporten ikke gav mening.

Haarder ønskede udflytning

I 2015 ytrede den daværende kulturminister Bertel Haarder et ønske om, at DR skulle udflytte en del af sin produktion til provinsen.

Året efter meldte DR ud, at en række redaktioner flyttede fra DR Byen i København til Aarhus og Aalborg.

I alt skulle 165 årsværk flyttes over en treårig periode. Næsten halvdelen sagde ja til at flytte med, viser DR’s egne tal.

I en fælles udtalelse skriver medarbejderne på DR Sporten:

Åbent brev fra DR Sportens medarbejdere til DR’s generaldirektør

Det er en rystet medarbejderskare på DR Sporten, der i dag kl. 10 modtog beskeden om, at det igen er Sporten og Sportens medarbejdere, der er blandt dem der bliver hårdest ramt i en spareplan eller omstrukturering i DR.

Det er syv måneder siden, at vores redaktion blev rykket fra DR Byen i København til DR Århus. Vi blev bedt om at flytte vores familie, kærester og børn til den anden ende af landet og fik at vide, at nu skulle der satses på Sporten.

Vi flyttede væk fra vores faste rammer til det, vi fik at vide, ville være et sikkert valg og en satsning – fra DR’s side – på DR Sporten. Flytningen skulle ikke ses som en nedprioritering af Sporten, men derimod en styrkelse og en manifestation af Sportens betydning for DR. Sporten var et af DR’s ”fyrtårne, der skulle lyse i Jylland”. Sådan lød det i hvert fald, da vi fik beskeden i foråret 2016, og sådan lød det, da vi skulle tage vores beslutning om at rykke med.

Derfor føler vi os også umanerligt hårdt ramt i dag, når det så igen er Sporten, der står øverst på listen over områder, der bliver hårdest ramt af besparelserne på indholdet. Det er ikke bare udtryk for dårlig ledelse, når man lapper på et fejlslagent forsøg på at imødekomme nogle politiske krav ved at lade den samme redaktion/medarbejderflok betale prisen. Det er også uværdigt for de medarbejdere, der igen bliver ramt.

Vi hørte godt, at du, Maria Rørbye Rønn, i formiddags på stormødet sagde, at ideen om en ny sparerunde i DR ikke er ”groet i din have”, men det er udtryk for en total ligegyldighed overfor medarbejderne, når I vælger at skære så hårdt ind til benet på Sporten – og det er så kort tid efter udflytningen.

Nu er vi her så igen. Usikkerheden er til at tage og føle på, og vi ved, ligesom ved udflytningen for syv måneder siden, ikke, hvad fremtiden bringer. Har vi et job, når året er omme? Har vores kollegaer gennem mange år et job? Hvis ja, føler vi os så sikre i det job? Og sidst men ikke mindst – hvad siger vi til vores familier derhjemme?

Derudover har vi svært ved at se, hvordan DR – både i praksis og rent juridisk – kan leve op til public service-forpligtelsen uden en bred og alsidig daglig nyhedsdækning af dansk idræt.

Vi føler os som brikker i et spil, og vi synes i bund og grund, at udmeldingen i dag er både respektløs og uværdig over for os medarbejdere, som har udvist stor loyalitet og fleksibilitet overfor vores arbejdsplads.

Medarbejderne på DR Sporten

 

 

0 Kommentarer