»Det var en mavepuster for alle her på DR Sporten«

DR Sporten skal flyttes fra DR Byen til Aarhus. Det er en dårlig idé, mener medarbejderne: »Mange af de sportsgrene, vi beskæftiger os med i hverdagen, ligger i København,« siger journalist og kommentator Jens Jacob Juulsager. Læs udtalelsen fra Sportens ansatte her

Det kom som et chok for de ansatte på DR Sporten, da de her til formiddag fik at vide, at hele redaktionen skal flyttes fra DR Byen i København til Aarhus.

Det fortæller Jens Jacob Juulsager, journalist og kommentator på DR Sporten:

»Jeg tror, det var lidt en bombe for os alle sammen. Vi har jo godt kunnet læse meldingerne fra kulturministeren om, at han gerne vil have DR mere ud i provinsen. Men at man vil rykke hele redaktionen op med roden og flytte den til provinsen, det var en mavepuster for alle her på DR Sporten,« siger han.

»Folk er chokerede. Især dem med børn, der nu skal overveje, om de skal rykke hele familien op og flytte til Aarhus, eller om de skal prøve at finde noget andet at lave.«

Symbolpolitik 

Ud over DR Sporten skal også DR Vejret, ’Madmagasinet’ på DR1 og ’Kontant’ på DR1 flytte redaktionen fra DR Byen i København til Aarhus.

Ligesom resten af redaktionen undrer Jens Jacob Juulsager sig over, at DR har valgt at flytte netop Sporten til provinsen:

»Det, der frustrerer folk mest, er, at det her virker lidt som symbolpolitik. Sporten er om muligt den redaktion i DR, der kommer allermest ud i provinsen. Vi er i forvejen enormt godt repræsenteret derude, og vi har kommentatorer på stadions over hele landet hver eneste weekend,« siger han til Journalisten.

Giver det ikke netop derfor god mening at rykke Sporten ud, når jeres stofområde nu er spredt ud i landet?

»Man kunne sagtens forestille sig, at det kunne give mening at flytte en del af redaktionen til Aarhus. Men ikke hele redaktionen. Problemet er, at mange af de sportsgrene, vi beskæftiger os med i hverdagen, ligger i København. Alle de sportsforbund, vi samarbejder med, bor jo ude i Idrættens Hus i Brøndby, vores nationalstadion ligger i København, de to største fodboldklubber ligger i København og så videre,« siger han.

Frygter for kvaliteten

På et møde onsdag middag har DR Sportens redaktion skrevet en fælles udtalelse. Her peger de på, at udflytningen kan gå ud over kvaliteten af DR’s sportsdækning.

”Vores store bekymring er kvaliteten af den sportsdækning, DR fremover vil kunne levere til danskerne, for selv om mange begivenheder finder sted ude i landet, må vi også sande, at langt størstedelen af de idrætsforbund, som vi dagligt er i kontakt med, har til huse i hovedstaden,” lyder det blandt andet i udtalelsen.

Du kan læse medarbejdernes udtalelse i fuld længe i bunden af artiklen her.

Jens Jacob Juulsager fortæller, at det har imponeret ham, hvor meget hans kolleger bekymrer sig på sportsdækningens vegne i så svær en situation.

»Det mest bemærkelsesværdige for mig har faktisk været, at folk ikke bare bekymrer sig om deres egen situation, men at de også er bekymret for konsekvenserne for sportsdækningen. Folk er meget bekymrede for, om man kommer til at skulle bygge en helt ny redaktion op fra bunden i Aarhus, fordi folk ikke vil eller kan flytte med,« siger han.

Flytning ligger ikke lige til højrebenet

Tidligere i dag udtalte fællestillidsmand i DR Henrik Friis Vilmar til Journalisten, at DR kaster de berørte medarbejdere ud i en personlig krise, når de vil tvinge dem fra København til provinsen.

Selv har Jens Jacob Juulsager endnu ikke afgjort, om han vil flytte til Aarhus. Han bor i dag i København med sin kæreste, der er folketingspolitiker for De Konservative.

»Det har jeg slet ikke gjort op med hverken mig selv eller min kæreste endnu. Det er så nyt for mig. Men vi har lige købt lejlighed her i København for halvandet år siden, så det ligger ikke lige til højrebenet at flytte. Jeg er rigtig glad for at bo i København – det er udgangspunktet. Men nu må vi ses. Hvis der kan være mulighed for at pendle, kan det måske være en åbning.«  

DR Sporten får base i Aarhus fra januar 2018. 

Journalisten arbejder lige nu på en artikel med et interview med DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, om udflytningsplanerne.

 

Udtalelse fra DR Sportens ansatte 

Hvorfor flytte en redaktion til provinsen, som er der i forvejen?

Det er det altoverskyggende spørgsmål, som DR Sportens medarbejdere i dag stiller sig selv, efter at det onsdag blev meldt ud, at hele redaktionen rykkes op med rod og flyttes til Aarhus i 2018.

Ledelsens argument er at styrke DR’s tilstedeværelse i hele landet, men så undrer det os, at man flytter den redaktion i DR, der i forvejen dækker flest begivenheder rundt om i landet og dagligt er til stede i idrætshaller og på stadions overalt i Danmark.

Der er ikke et sekund af samtlige Superligakampe, som ikke er blevet dækket af DR Sporten. Vi dækker fast U21-landholdet med base i Aalborg, kvindelandsholdet i Viborg, de tre jyske hold i håndboldens Champions League, og så sent som i aftes var vi til ishockey i Frederikshavn og Vojens.

Ingen på DR Sporten har på nogen måde noget imod, at man opprioriterer en tilstedeværelse i Aarhus med den dertilhørende bredere dækning. Men vores store bekymring er kvaliteten af den sportsdækning, DR fremover vil kunne levere til danskerne, for selv om mange begivenheder finder sted ude i landet, må vi også sande, at langt størstedelen af de idrætsforbund, som vi dagligt er i kontakt med, har til huse i hovedstaden. Samtidig vil vi med denne udflytning blive den eneste nationale sportsredaktion, som ikke er til stede i København. Det er jo alt andet end et ”DR i hele Danmark”, som er direktionens mantra.

Tilbage står, at der nu kommer en stor millionregning til en udflytning af en hel redaktion. En udflytning, som ikke giver en hverken bedre eller bredere dækning af dansk sport, men som udelukkende er sympolpolitik, hvor regningen bliver sendt til licensbetalerne.

På vegne af hele redaktionen,
Andreas Kraul, Jens Jacob Juulsager, Henrik Liniger, Jan Harkamp og Lars Brøndum Nielsen

 

 

3 Kommentarer

Jørgen Grovved
6. APRIL 2016
Ja, hva faen?!? Render de
Ja, hva faen?!? Render de alle blot rundt idrættens hus hele tiden?

Når jeg hører og ser Sporten lyder det ellers mest som om at 90% er hentet fra nettet og/eller foregår i telefonsamtaler med sportsfolk !??!

Men så er det derfor vi ikke ser noget om Formel 1; fordi det ikke køres i København. Sagen opklaret!
Lars Henriksen
6. APRIL 2016
De burde vel ret beset flytte
De burde vel ret beset flytte til Herning, med alle de begivenheder der dækkes i Boxen. En dialog med idrætsforbund foregår det ikke via telefon, mail m.m. hvorefter det er ligegyldigt om man er 5m eller 500km derfra?
Peter Ahlmann
6. APRIL 2016
Spørgsmål om hvilken følelse
Spørgsmål om hvilken følelse sportsfolkene står med, kan stilles over alt i landet.
Selvfølgelig er det en trist følelse, som den statsfinansierede og -kontrollerede stations medarbejdere står med, når de nu har opdaget at de i virkeligheden bare er ansat af staten.