Fotograf Finn Larsen har siden 1979 haft en stor bunke brune mapper med negativer og kontaktkopier liggende, som han og kollegaen Lars Johansson tog af unge i Randers i slutningen af 1970erne. I 1978 og 1979 fotograferede de byens unge i ungdomsklubber, på grillbarer, værtshuse og gadehjørner tre-fire gange om ugen.
Projektet ’Ung i Randers’ er ifølge Finn Larsen det største fotoprojekt af sin slags i Danmark. Da billederne blev udstillet i 1979, indbragte det Kulturhistorisk Museum i Randers hædrende omtale fra den europæiske museumsorganisation.
Derudover har projektet ikke sat sig varige spor uden for Randers.
»Der er ingen i det fotografiske miljø, der har kendt noget til projektet. Jeg tror, det er fordi, Randers er så langt væk fra Rådhuspladsen,« siger Finn Larsen.
Rå og nærværende
Men nu er billederne blevet hentet frem af arkivet. I foråret blev billederne genudstillet i Randers, for øjeblikket kan de ses i Øksnehallen i København, og til september udgør de en del af Golden Days i København.
Finn Larsen er glad for den fornyede interesse for projektet. Men han undrer sig også over, at det var glemt så længe.
»Nu kommer de springende og siger, at det er vildt, at vi lavede den slags i 70'erne,« sige han.
Blandt de begejstrede er leder af fotouddannelsen på DMJX Søren Pagter. Efter han så udstillingen i Randers, skrev han til Finn Larsen for at rose ham for, at billederne skildrer unges helt almindelige dagligdag i Danmark.
”Jeg savner den slags rå, nærværende og daglige reportager. Jeg synes meget fotografi bliver så fortænkt, poleret og distanceret,” skrev Søren Pagter.
Fandt de unge på gadehjørnerne
Finn Larsen blev glad for Søren Pagters hilsen, der ifølge Finn Larsen måske også viser, hvor glemt ’Ung i Randers’ har været.
»Søren Pagter bor selv i Randers og underviser i fotografi, og han har vist aldrig hørt om det,« siger Finn Larsen.
I alt lavede fotograferne tre udstillinger og en film om de unge i løbet af 1978 og 1979.
»Det var overhovedet ikke svært at komme i kontakt med dem,« husker Finn Larsen.
Han og Lars Johansson kom tæt på de unge ved at hænge ud de samme steder som dem. For eksempel spiste de pølser og spillede på spillemaskiner på de samme grillbarer, som de unge kom på.
Fotograferede og gik i byen
I 1979 var Finn Larsen 22 år og ved at uddanne sig som fagfotograf på Teknisk Skole. Lars Johansson var 29 år og havde taget frivillig svendeprøve året før. De boede begge i Randers og var tilknyttet Kulturhistorisk Museum. Ifølge Finn Larsen var det en tid med fuld fart på.
»Vi fotograferede hele tiden, og når vi var færdige, fortsatte vi ud i nattelivet i Storegade – vi var jo unge.«
I alt producerede Lars Johansson og Finn Larsen 10-20 ruller film hver uge.
»Vi vidste ikke, hvordan man arbejdede. Vi tog bare ud og så måtte vi se, hvad vi fik med hjem. Det var først i december 1978, at vi for alvor begyndte at vælge ud blandt billederne. Materialet var kæmpestort.«
Fælles fotobyline
Lars Johansson og Finn Larsen endte med at udstille 3-400 af billederne, som de deler fotobyline på.
Et af billederne forestiller en ung mand med smøgen i munden taget en aften i Storegade.
»Jeg kan ikke huske navnet på ham, men han havde lige været nede at vende på et værtshus, spist burger og drukket øl. Jeg kan ikke huske, hvem der tog billedet. Jeg tror, det er mig, men jeg er ikke sikker, og det er også lige meget – det er et billede af et møde og et sted, dengang,« siger Finn Larsen.
Billederne er ikke så pæne som i dag
Selv kan Finn Larsen godt lide billedernes rå udtryk.
»De er ikke rensede og gjort pæne, som man gør det i dag, hvor der ikke er meget sjovt at se på,« siger han.
Han beskriver fotostilen som »lige på og hårdt.«
»Motiverne befinder sig midt i billedet, og de kigger typisk direkte ind i kameraet. Det var vores billedsprog. Vi ønskede ikke, at det skulle tygges for meget på forhånd. Vi viste billederne, og så måtte folk tænke selv.«
»Da jeg fandt billederne frem igen, kunne jeg se, at der ikke var en eneste voksen på billederne. Det var ikke fordi, vi undgik forældregenerationen – men det var de unge, vi fulgte,« siger han.
Mødte op med børnebørn
Lars Johansson har siden især arbejdet som filminstruktør og manuskriptforfatter, mens Finn Larsen arbejder som billedkunstner og fotograf.
Da billederne i marts 2016 blev genudstillet i Randers, dukkede mange af personerne på billederne op til ferniseringen. Nogle var det gået skidt, fordi de havde levet et hårdt liv. Andre var blevet kommunikationschefer, lærere, lastbilchauffører eller pædagoger.
»Nogle kom både med børn og børnebørn,« siger Finn Larsen.
Du kan se flere billeder fra projektet på Randers Amtsavis' hjemmeside.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.