»Jeg bliver ked af at høre, at Jylland er et sted, man skal tvinges til«

Da københavneren Esme Emma Sutcu fandt sit drømmejob som radiovært i Vejle, tøvede hun først. »Men det har været den bedste beslutning.« Det ærgrer hende, at DR-ansatte føler sig tvunget til provinsen: »Se det dog som en mulighed! Man finder løsningerne, hvis man vil det nok«

Hvis 35-årige Esme Emma Sutcu havde lyttet til sin omgangskreds i København, da hun i efteråret blev tilbudt et job i Vejle, var hun formentlig blevet i København.

»Alle mine venner sagde ”ej, det kan du da ikke” som det første, da jeg fortalte dem det. ”Du kommer til at dø af kedsomhed derovre” var det næste, de sagde. Der var virkelig stærke reaktioner,« fortæller Esme Emma Sutcu, som er fra København og blev færdiguddannet journalist fra cand.public-uddannelsen på SDU i efteråret. 

På trods af at hun selv havde søgt jobbet som morgenvært på Radio VLR og journalist på Skala FM – der begge er en del af Jysk Fynske Medier – fik reaktionerne hende alligevel til at tænke sig om en ekstra gang.

»Jeg var rigtig bange for at føle mig anderledes i Jylland. Derfor tøvede jeg først lidt. Men da jeg fik tænkt lidt over det, kom jeg frem til, at jobbet jo var en fantastisk mulighed. Det var drømmejobbet. Og jeg har aldrig boet i Jylland, så det var da også fantastisk at kunne begynde et helt nyt jysk eventyr,« siger hun. 

Føler sig hjemme

Siden årsskiftet har Esme Emma Sutcu derfor arbejdet i Vejle, hvor hun har lejet et værelse.

Hun har en datter på fire år, som bor hos sin far i København. Derfor har hun stadig sin lejlighed på Frederiksberg, hvor hun er en del af ugens dage. Men hun har ikke fortrudt beslutningen om at sige ja til jobbet i Vejle, fortæller hun:

»Før tænkte jeg, at de måske ikke er lige så hippe i Jylland som i København. Men det har været den bedste beslutning nogensinde at flytte herover. Jeg er blevet taget imod med åbne arme, og jeg føler mig på en eller anden måde enormt hjemme her,« siger Esme Emma Sutcu.

»Det er fandeme et privilegium at have et job«

Derfor ærgrer det hende også, når hun i de forgangne dage har kunnet læse, at DR vil ”tvinge” medarbejdere til provinsen. I alt cirka 150 DR-ansattes job står til at blive flyttet fra København til Aarhus eller Aalborg for at forankre DR bredere geografisk.

»Jeg bliver ærlig talt lidt arrig af at læse om de her DR-medarbejdere, som føler det som tvang at skulle flytte til Jylland. I stedet for at tænke ”øv” synes jeg, man skal se det som en mulighed. Jylland er virkelig, virkelig fedt, så jeg bliver ked af at høre, at Jylland er et sted, man skal tvinges til,« siger hun.

Men er det ikke også en helt anden situation, de sidder i? De har jo ikke selv søgt et job i provinsen, men bliver tvunget til at flytte, hvis de vil beholde deres job …

»Det ved jeg ikke. Man kan også sige, at min situation er mere vanskelig, fordi jeg er nyuddannet. At have et job er fandeme et privilegium – og DR-medarbejderne kan jo bare vælge at blive i København. Der er jo i realiteten ikke nogen, som har tvunget nogen til noget – de har stadig et valg,« siger Esme Emma Sutcu.

Hvis DR-medarbejderne siger nej til at lade sig forflytte, kan de i udgangspunktet betragte sig som opsagt, har ledelsen oplyst. Både tillidsfolk og ledelse er dog indstillede på at forsøge at forhandle andre løsninger, for eksempel omrokeringer, for at undgå fyringer.

Større oprigtighed omkring håndværket

Esme Emma Sutcu mener, at andre nyuddannede måske med fordel kan kigge mod provinsen i jagten på drømmejobbet. Selv gik hun specifikt efter at lave radio og blive vært.

»Jeg tog imod jobbet, fordi jeg fik muligheden for at få verdens fedeste job. Hvis jeg rykkede tværs over landet til Jylland, var det, som om jeg kunne få nogle muligheder som nyuddannet, som jeg ikke nødvendigvis ville få i København, hvor der er flere om buddet,« siger hun.

Hun oplever desuden, at der er nogle kulturforskelle mellem Jylland og København, som blandt andet kommer til udtryk i arbejdsmiljøet.

»Jeg oplever, at der er en helt anden grad af oprigtighed omkring journalistik som håndværk her. I København er der meget hype om jobbet som journalist og selve titlen ”journalist”. Men herovre er det håndværket, der tæller, føler jeg. Mit budskab til de DR-ansatte, hvis job flytter til provinsen, er derfor: Se det dog som en mulighed! Man finder løsningerne, hvis man vil det nok,« siger Esme Emma Sutcu.

Kan du forstå, hvis f.eks. de DR-ansatte, hvis job flytter til Jylland, bliver provokeret af det, du siger?

»Jeg godt forstå, hvis de synes, jeg er irriterende. Jeg siger heller ikke, at de ikke må være kede af det. Jeg synes bare mere, de skal se det som en mulighed end som en tvang,« siger Esme Emma Sutcu.

Jyske kredsformænd jubler ikke

Selv om udflytningen af DR-jobs til Aalborg og især Aarhus sandsynligvis betyder flere mediearbejdspladser i provinsen, vækker det ikke udpræget jubel hos DJ’s kredsformænd i de to byer.

John Lykkegaard, der er formand for det østjyske Kreds 4:

»Vi er jo faktisk den kreds i DJ, som har den højeste ledighedsprocent. Men jeg bryder mig ikke om, at man bare siger til medarbejderne, at de skal flyttes, og ellers er de fyret. Det synes jeg faktisk er uanstændigt. Og så er det ligegyldigt i den forbindelse, at vi måske får lidt flere kolleger her i Aarhus ud af det,« siger han.

Kan det alligevel slet ikke glæde dig med udsigten til flere mediearbejdspladser i din kreds?

»Selvfølgelig er det glædeligt, hvis nogen arbejdsløse her kan komme i arbejde, men jeg synes bare, det sker på en trist baggrund. Der er jo så bare nogen, som står i den anden ende af landet og bliver arbejdsløse. Og det er sgu ikke sjovt. Hvis det var nye stillinger, havde det været en god nyhed. Men det er det jo ikke,« siger han.

Villy Dall, formand for den nordjyske Kreds 6, skriver i en mail til Journalisten:

”Det er glædeligt, at Nordjylland vokser med et større antal mediearbejdspladser. Det synes vi, at landsdelens størrelse og befolkningsgrundlag berettiger, og det vil styrke hele branchemiljøet. Det sker dog ikke på en måde, der er særlig elegant over for de nuværende medarbejdere, som kan vælge mellem en flytning eller en fyreseddel.”

 

5 Kommentarer

Lasse Lindquist
11. APRIL 2016
Hold da kæft en gang
Hold da kæft en gang forstokket 50'er-mandevrøvl vores kommentarfelt byder på.
Det sgu lige før, at jeg bliver pinlig over at have testikler.

'Pigebarnet', kommentarer om hendes alder. Hun har stadig sin lejlighed i København (hendes barn på 4 og datterens far er her, så tror fanden sgu da, at man finder det fornuftigt med en base i nærheden).

Samtidig kan vi se i andre af vores kommentarfelter, at de københavnske journalister er hovedstadsnavlepillende, og at de unge i øvrigt er møgforkælede.

Intet er tilsyneladende godt nok til den livskloge mand.

Shit en sørgelig omgang sludder.

Jeg synes til gengæld, at det er rigtigt interessant at høre om Esmes overvejelser, og få indblik i hvordan man kan strikke et (arbejds)liv sammen på en anden måde en den gængse her i København, hvor jeg endnu ikke har turdet at overveje en fraflytning.

En historie som Esmes kunne da godt være med til at åbne for resten af landet som mulighed.

Tak til Esme og Journalisten
Per Meinertsen
11. APRIL 2016
Nu er det jo ikke alderen der
Nu er det jo ikke alderen der afgør om man tager nogen alvorligt, men hvad de siger og gør!
Geert Mørk
11. APRIL 2016
@ Bent Andersen. Grotesk
@ Bent Andersen. Grotesk nedladende holdning der præger dig i forhold til "pigebørn" på 35 år. Hvilken alder skal kvinder have, før du gider tage dem alvorligt?
Bent Andersen
9. APRIL 2016
'Jeg var rigtig bange for at
'Jeg var rigtig bange for at føle mig anderledes i Jylland. Derfor tøvede jeg først lidt'. Pigebarnet er journalistuddannet og 35 år. Langt om længe flyttet hjemmefra til lejet værelse ovre hos jyllænderne. Du godeste. For nogle måneder siden bragte Journalisten tilsvarende tre en halv meter bruttoklumme skrevet af en lige så eventyrvild kvinde. Jeg har aldrig før læst så udførligt fra det kvindelige tydningsunivers om at flytte til Viborg. Kære Journalisten: Findes der ikke i netværket en eneste voksen kvinde, i kan bruge som case? Eller snurrer den globale landsby kun inden for en radius af fem km omkring Frederiksberg og Nørrebro? Og til de bange, flytningstruede i DR: Skal nok gå alt sammen. Nysgerrighed er den jord, al journalistik vokser i: Hvad sker der lige om lidt? Ovre i Jylland, måske? Det er ikke synd for jer. Sådan er Leif bare. Dygtighed og flid kan ikke spules væk. Det er cheferne, der er idioter. Så stol på jer selv.
Frank Helbo
8. APRIL 2016
Hun er jo ikke flyttet "
Hun er jo ikke flyttet "#rigtigt# til Vejle - med en lejlighed på Frederiksberg. Præmissen for historien holder ikke......

Flere