Corona og nyuddannet: ”Man er nødt til at være åben for alle muligheder”

Mere end hvert 10. DJ-medlem er ledig, og i disse uger vælter nye kuld nyuddannede ind i statistikken. Vi har spurgt tre dimittender, der selv stod med eksamensbeviset i hånden midt i sommerens coronakrise, hvordan det siden er gået, og hvad deres bedste råd er

I de her uger dimitterer nye kuld af mediefolk fra blandt andet journalistuddannelserne til et arbejdsmarked mærket af coronakrisen.

Lige nu står 2.728 medlemmer af medie- og kommunikationsbranchens a-kasse, AJKS, uden arbejde. Det svarer til 10,74 procent – mod 7,75 procent samme tidspunkt sidste år – og nærmer sig det rekordhøje ledighedsniveau fra i sommer, oplyser AJKS.

Dengang spurgte Journalisten tre nyuddannede journalister, hvordan det føltes at blive færdig netop nu, hvor corona har frataget freelancerne store dele af deres indtægt og sendt mediehusene ud i (endnu en omgang) sparerunder.

To af de tre stod på det tidspunkt uden job på hånden. Nu er vi vendt tilbage til de tre for at høre, hvordan det er gået siden, og hvad deres bedste råd til de nye dimittender er.

Det begyndte godt – og så blev der stille

Anne Brik Jensen havde besluttet sig for at være optimistisk, da hun i sommer kunne kalde sig journalist efter endt eksamen fra DMJX og praktiktid på Nordjyske. Der startede da også godt.

”Jeg lagde godt ud med at blive kaldt til jobsamtale den dag, jeg blev færdig. Jeg fik det ikke, men ugen efter var jeg til en ny samtale og tænkte egentlig: Okay, fed start!” husker Anne Brik Jensen.

Nyuddannet journalist! Under coronakrisen… 1 Foto: Stine Østergaard

Men derefter blev der stille hen over sommeren og sensommeren, fortæller hun. Hun søgte bredt – både journalistik og kommunikation, og både Jylland og Fyn – men landede trods flere samtaler ikke et job.

Men for nylig bar indsatsen frugt, og 1. januar begyndte Anne Brik Jensen i et tre-måneders vikariat som kommunikationsmedarbejder i Varde Kommune. Vikariatet fik hun efter at have søgt en fast stilling i kommunen.

”Jeg fik ikke jobbet, men blev så til gengæld tilbudt et vikariat, fordi de havde en medarbejder, der skulle på barsel,” fortæller Anne Brik Jensen, der ikke tidligere har gjort sig erfaringer med kommunikationsfaget.

”Men man er nødt til bare at være åben for alle muligheder. Og det her er en rigtig god mulighed for at komme i gang, få lidt på cv’et og lave noget meningsfuldt. Jeg ved ikke, om jeg skal arbejde med kommunikation resten af mit liv, men det er fedt at få mulighed for at prøve det af,” siger hun.

Hendes bedste råd til nye dimittender er at komme hurtigt i gang med den uopfordrede kontakt.

”Det var meget sårbart at gøre i starten, men selv om det ikke har givet arbejde endnu, er jeg stadig i dialog med nogen. Og det er bare mere motiverende at have den form for kontakt end at være én blandt 200 ansøgere til en opslået stilling,” siger Anne Brik Jensen.

Hold dine kontakter ved lige

Samme råd giver Julie Almann Larsen, der blev færdig som journalist på SDU i Odense før sommerferien. Allerede dengang freelancede hun for TV 2, hvor hun også havde været i praktik – og det gør hun stadig.

”Det er ikke et fast arbejde, men jeg freelancer på stort set fuldtid og er sindssygt glad for det,” fortæller Julie Almann Larsen.

Nyuddannet journalist! Under coronakrisen…

Ligesom Anne Brik Jensen tror hun, at uformel kontakt og netværk er kodeordet til at få job i branchen.

”Min fornemmelse er, at det virkelig er godt at bruge sine kontakter inden for branchen. Ofte er der så mange ansøgere til opslåede stillinger, at det tit bliver dem, der i forvejen kender nogen i mediehuset, som får jobbet. Så det er vildt vigtigt at holde sine kontakter ved lige,” siger Julie Almann Larsen.

Hun har både vagter på News og tv2.dk og kan godt lide afvekslingen og friheden ved freelancetilknytningen.

”På sigt kunne jeg godt tænke mig at have noget mere fast, men der, hvor jeg er i mit liv lige nu, passer det godt,” siger hun og fortæller, at en del af dem, hun dimitterede med, allerede har fået fast job.

”Man kan godt blive lidt modløs”

En af dem, der til gengæld stadig jagter sit første job i mediebranchen, er Emil Foldager. Da han i sommer stod med eksamensbeviset i hånden og meldte sig ledig, konstaterede han, at der samme uge kun var ét ledigt job i hans område.

”Jeg skal nok indstille mig på at søge bredt og ikke regne med, at jeg kan cykle på arbejde,” sagde Emil Foldager dengang.

Nyuddannet journalist! Under coronakrisen… 2 ”Det er et demotiverende marked at søge arbejde i, når der er coronakrise,” siger Emil Foldager. Anne Højmark

Det har han også gjort. Fra bopælen i Aarhus har han ud over Østjylland også søgt journalist- og kommunikationsstillinger på Fyn og i Syd- og Sønderjylland. Men i dag – cirka syv måneder senere – er han stadig jobsøgende.

”Jeg har jo ikke prøvet det her uden for en coronakrise. Men nogle gange virker det da lidt uoverskueligt. Det virker sværere at få et arbejde nu, og man kan godt blive lidt modløs,” siger Emil Foldager, der var i praktik på Århus Stiftstidende.

Han blev far cirka en uge efter dimissionen i sommer, og derfor er noget af tiden også gået med at holde barsel og nyde tiden med sin søn. Men han har indtil videre ikke været kaldt til nogen samtaler og er ved at være der, hvor der gerne snart må ske noget nyt.

”Lige nu går jeg og tænker, at jeg nok skal til at lave lidt freelancearbejde for at få en fod indenfor og have lidt mere at søge med end min uddannelse og praktik. Det var ikke det, jeg drømte om til at starte med, men det kan måske være min vej ind et sted,” siger Emil Foldager og tilføjer:

”Jeg er stadigvæk optimistisk og tænker, at jeg nok skal finde min plads.”

 

0 Kommentarer

Læs også

Nyuddannet journalist! Under coronakrisen… 2

Hurra, nyuddannet journalist! Under coronakrisen …

17. JUNI 2020
Linda Garlov

Corona ramte mellem jul og nytår: Ledigheden stiger igen

05. JANUAR 2021