Drømmer om Danmarks første digitale fotomuseum

En kreds af fotografer vil åbne et digitalt udstillingssted, hvor billederne vises på kæmpestore fladskærme i stedet for på papir. »Hvis vi udstiller Årets Pressefoto, kan vi vise vinderbillederne plus de 2.200 billeder, der blev sendt ind. Så kan folk selv vurdere, om de rigtige vandt,« siger en af folkene bag

Det er mange år siden, danske fotografer holdt op med at fremkalde billeder på papir. Men når billeder udstilles på museer og gallerier, sker det fortsat på gammeldags papir – og i glas og ramme. Men det ønsker folkene bag et nyt udstillingssted i Vendsyssel at lave om på.

Hvis alt går efter planen, åbner Pixlart, Danmarks første digitale udstillingssted for fotografer, 1. juni 2015. Billederne skal vises på kæmpestore fladskærme i op til 4 gange 12 meter.
»Det vil give en helt ny og stærkere oplevelse for publikum, at de kan se billederne i den størrelse,« siger en af folkene bag, fotograf Tao Lytzen.

Foreningen bag, Pixlart, blev stiftet for to måneder siden. Bestyrelsen tæller ud over Tao Lytzen blandt andre reklamefotografen Niels Bo Nielsen og tegneren Gitte Hansen. I det kunstneriske udvalg sidder blandt andre chefredaktør i Scanpix Søren Lorentzen, leder af fotouddannelsen på DMJX Søren Pagter og fotografen Lars Bech.

Kan vise 2.000 billeder

Det er tanken, at skærmene kan indstilles ligesom et billedhjul, fortæller Tao Lytzen.

»Hvis man som fotograf udstiller på nogle af de eksisterende fotomuseer eller gallerier, er der måske plads til 6-10 billeder. Hos os vil der være plads til flere tusinde billeder. Hvis vi udstiller Årets Pressefoto, kan vi vise vinderbillederne plus de 2.200 billeder, der blev sendt ind. Så kan folk selv vurdere, om de rigtige vandt,« siger Tao Lytzen.

Han tror, at mange fotografer ønsker at udstille på Pixlart.

»I dag kan man tjene penge som fastansat fotograf eller som freelancer, der laver kommercielle fotos. Men hvis du laver billedhistorier eller individuelle opgaver, er der færre afsætningskanaler. Vi vil støtte op om alle slags fotografer, så de kan nå ud til et større publikum,« siger han.

Desuden er det en del af konceptet, at fotograferne er sikre på at få betaling for at udstille, fordi Pixlart sparer udgifter på fragt af værkerne og forsikring. Den besparelse tilfalder fotograferne, forklarer Tao Lytzen.

Opbakning fra brugtvognsforhandleren

Udstillingsstedet bliver en nedlagt baptistkirke i Østervrå i Vendsyssel. Tao Lytzen har aftalt med fotografen Jan Grarup, at han skal være den første fotograf, der udstiller sine billeder.

For at projektet skal lykkes, kræver det imidlertid yderligere 1,7 millioner kroner i fondsmidler til indkøb af skærme og drift det første år. Men opbakningen lokalt er stor, siger Tao Lytzen.

»Vi har indsamlet 315.000 kroner fra den lokale slagter, købmand og brugtvognsforhandleren.«

0 Kommentarer