Radikale ser en ”bunden opgave” i at skåne DR fra næste sparerunde

50 millioner kroner. Så meget vil Radikale Venstre finde til public service igennem en ny afgift på streamingtjenester. Men dermed er politikerne langtfra i mål med at styrke danske medier, siger partiet før finanslovsforhandlinger

”Jeg har ikke hørt et ønske fra DR om at annullere de besparelser, som de har effektueret – ud over med P6 og P8 – men jeg hører et naturligt ønske om at få annulleret de besparelser, som ellers skal træde i kraft. Og dem har jeg givet mig selv en bunden opgave i at finde.”

Sådan siger medieordfører Jens Rohde fra regeringens støtteparti Radikale Venstre, efter at partiet mandag fremlagde sit finanslovsudspil.

Her kan man læse, at Radikale Venstre vil ”afsætte en pulje på 50 millioner kroner til at styrke public service i Danmark”. Det er penge, som partiet vil hente fra en ny abonnementsafgift på streamingtjenester.

”Den tidligere regering ønskede at skære drastisk ned på DR. Vi har en plan om at genoprette DR økonomisk, men også generelt om at styrke public service ud fra den betragtning, at vi som samfund har vænnet borgerne til, at journalistik er gratis,” siger Jens Rohde.

”Det er journalistik ikke – ikke ordentlig journalistik. Derfor vil vi sikre veje til at sikre den gode journalistik.”

Håber, beløbet kan vokse

Han vil ikke på nuværende tidspunkt anvise, hvor de 50 millioner kroner til public service skal bruges.

”Vi har sat tallet lavt ud fra et forsigtighedsprincip – jeg tror, vi kan generere meget mere med en afgift på streamingtjenester,” siger Jens Rohde.

Både Enhedslisten og SF har tidligere i blandt andet Politiken bakket op om, at streamingtjenesterne skal pålægges en afgift. Formand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen skrev i sidste uge i et debatindlæg på Altinget, at ”der bør stilles større krav til de store internationale aktører om at betale skat i Danmark”.

Jens Rohde medgiver, at 50 millioner kroner ikke rækker langt i forhold til at ”genoprette DR”, som med medieforliget fra 2018 blev pålagt besparelser for 673 millioner kroner og sidste år nedlagde 382 stillinger, da mediehuset sparede de første 420 millioner kroner.

”Vi har arvet nogle voldsomme besparelser”

Regeringen har sammen med sine støttepartier fundet 15 millioner kroner, som sikrer, at P6 Beat og P8 Jazz overlever 2020 ud, men de store linjer i en ny mediepolitik afventer forhandlinger om en ny politisk aftale næste år.

”Nu introducerer vi, at vi gerne vil noget på public service, men den store økonomiske del af det her kommer til at stå for en forhandling,” siger Jens Rohde.

Så når du siger, at I vil ”genoprette DR”, så mener du ikke nødvendigvis, at I vil bringe DR tilbage til samme økonomiske niveau som i 2018?

”Ikke i første omgang. Foreløbig skal vi finde 250 millioner for at annullere besparelserne i det kommende år, og det er der, vi starter. Vi har arvet nogle voldsomme besparelser, og jeg synes, det er en stor opgave at hente den kommende besparelse hjem. Men den opgave skal vi løse,” siger Jens Rohde.

”Rød linje” for Enhedslisten

Medieordfører for Enhedslisten Søren Søndergaard er enig i, at DR ikke skal igennem flere sparerunder, og lægger også op til, at DR muligvis skal have flere penge igen:

”Det er helt afgørende for, at vi kan gå med i et medieforlig, at der ikke bliver flere besparelser i DR. Vi må sætte os og diskutere, om DR skal have nogle af pengene (som de allerede har sparet væk, red.) tilbage, eller om vi skal lægge dem i en public service-pulje. Men det er en rød linje i forhandlingerne for os, at der ikke bliver sparet mere på DR.”

Også SF’s medieordfører, Jacob Mark, har tidligere til blandt andet Fyens Stiftstidende udtalt, at partiet vil skåne DR i næste sparerunde.

DR fremlagde i slutningen af september en ny strategi, hvor DR budgetterer med, at mediehuset slipper for den kommende sparerunde.

I regeringens finanslovsforslag nævnes flere gange, at der forventes en ny medieaftale næste år. Regeringen lægger i sit forslag til finanslov op til en mediestøtte i 2020 på 392,4 millioner kroner mod 394,2 millioner kroner i 2019. Hertil kommer finansiering af DR og TV 2-regionerne.

2 Kommentarer

Finn Arne Hansen
9. OKTOBER 2019
Sådan går det, når licens erstattes af skatter. Så overtager politikerne kontrollen. Man kunne bare have sat kode på DRs indhold, så ville vi, der ikke vil undvære DRs gode indhold, have betalt, ikke andre.
Klaus Rexen Poulsen
9. OKTOBER 2019
DR hjalp de røde til magten, så nu hjælper de røde DR.
Ja, hvem havde dig set det komme.

Læs også

<span class=Medieekspert: Redning af radiokanaler og lange artikler på DR er småting">

Medieekspert: Redning af radiokanaler og lange artikler på DR er småting

23. SEPTEMBER 2019
DF med skarp kritik af redning af P6 Beat og P8 Jazz: ”Det er et brud på armslængdeprincippet”

DF med skarp kritik af redning af P6 Beat og P8 Jazz: ”Et brud på armslængdeprincippet”

25. SEPTEMBER 2019

DJ om medieforliget: ”Vi tabte kampen om dagsordenen”

07. SEPTEMBER 2018