Stig Ørskov: Facebook-finger til Australien er et wakeup-call til Danmark

Adm. direktør for JP/Politikens Hus er rystet og bekymret over, at Facebook har trukket stikket til Australien og lukket for nyheder på det sociale medie

Det var en begejstret Stig Kirk Ørskov, som i december fulgte fremlæggelsen af et lovforslag i Australien, der skal tvinger tech-giganter til at betale medierne for det indhold, der optræder på deres platforme.

”Jeg håber virkelig, at Joy Mogensen læser det australske forslag grundigt. Regeringen har chancen nu for at gøre Danmark til et foregangsland,” sagde den administrerende direktør i JP/Politikens Hus dengang til Journalisten.

Men nu har netop det australske lovforslag fået Facebook til at lukke for nyheder på det sociale medie. Fremover vil det hverken være muligt for privatpersoner eller virksomheder i Australien at læse eller dele mediers nyheder på Facebook. Og det chokerer Stig Kirk Ørskov.

”Jeg er faktisk ret rystet over den her adfærd fra Facebook – det bekymrer mig helt vildt, at de kan finde på at gøre det. Og så netop nu, midt i en pandemi, hvor mange henter deres nyheder fra Facebook, og misinformation flyder rundt derude. Men Facebook toner virkelig rent flag og viser sit sande ansigt nu,” siger han.

Hykleriet er udtalt

Facebook forklarer selv deres beslutning med, at det australske lovforslag ”helt fundamentalt” misforstår forholdet mellem det sociale medies platform og udgivere, der bruger den til at dele nyhedshistorier. Facebook skriver, at nyheder kun udgør op til fire procent af, hvad folk ser på Facebook, og at det derfor ikke kan betale sig for dem økonomisk.

”Det har efterladt os med et svært valg: Enten skal vi efterleve en lov, der ignorerer det forhold, eller også skal vi stoppe med at tillade nyheder på vores tjenester i Australien. Vi har valgt det sidste,” skriver Facebook.

Men forklaringen klinger hult mener Stig Kirk Ørskov, som udover at vores adm. direktør i JP/Politikens Hus også er næstformand i både Danske Medier og World Association of Newspapers.

”Hykleriet er så udtalt. Jeg ved ikke, hvad Facebook har brugt af penge på at overbevise verden om, at de går ind for faktabaseret journalistik. Og nu viser det sig bare, at de er bedøvende ligeglade – det rager dem en høstblomst,” siger han.

Stig Kirk Ørkov har tidligere kaldt kampen for at få tech-giganterne til lommerne for ”en af de vigtigste kampe i moderne mediehistorie”. Han mener, at Facebooks dominerende position giver en kæmpe ubalance i forhandlingsforholdet mellem dem og medierne.

”De behøver ikke os, men vi behøver dem,” udtalte du i december. Er det, der sker nu, ikke bare den naturlige konsekvens af netop det?

”Jo, Facebook helt tydeligt ligeglade med medierne. Men de er jo også ligeglade med politikerne. Det her er en stor finger til den australske befolkning og politikere. Og jeg håber, det er et wakeup-call til de danske politikere. Jeg håber virkelig, de danske politikere vågner op og forstår, hvilket dyr vi har med at gøre.”

Håber stadig på dansk forslag

På trods af Facebooks hårde fremfærd over for Australien mener Stig Kirk Ørskov stadig – og faktisk mere end nogensinde – at den danske regering bør følge Australiens eksempel og fremsætte en lignende forslag.

”Og jeg vil bare understrege, at det, den australske lovgivning siger er, at der skal ske forhandling. Ingen kender prisen endnu – jeg har heller ikke en holdning til, hvad den skal være. Men det er vigtigt med en mekanik, der sikrer, at der sker forhandling,” siger han og påpeger desuden, at kampen i sin kerne handler om at beskytte ophavsretten.

Om konsekvensen af Facebooks tiltag i Australien for danske medier og ansatte siger han:

”Det er en påmindelse om, at vi ikke må gøre os for afhængige af Facebook. Men helt ærligt synes jeg, det er et dilemma. På den ene side ville jeg gerne, at vi kunne undvære Facebook, men på den anden side har de et altdominerende monopol. Så de er svære at komme udenom,” siger Stig Kirk Ørskov.

0 Kommentarer

Læs også

Facebook fjerner alle nyheder fra australske brugeres sider

Facebook fjerner alle nyheder fra australske brugeres sider

18. FEBRUAR 2021
Stig Ørskov til Joy Mogensen: Gør Danmark til foregangsland

Ørskov til regeringen: Kræv penge fra tech-giganter til medier

09. DECEMBER 2020
Stig Ørskov til Joy Mogensen: Gør Danmark til foregangsland

Ørskov til regeringen: Kræv penge fra tech-giganter til medier

09. DECEMBER 2020