Medieekspert: Redning af radiokanaler og lange artikler på DR er småting

Joy Mogensen er ved at sætte sit aftryk på medieområdet med justeringer af VLAK-regeringens medieforlig. Men det er ikke store omvæltninger, hun har gennemført, mener mediekommentator Lasse Jensen: ”De har gjort det, at de har sat ting på hold”

”De bremser dybest set alle de ting, der ikke er gennemført. Nogle af dem fjerner de, og andre skal være en del af de kommende medieforhandlinger. De har gjort det, at de har sat ting på hold.”

Sådan siger mediekommentator Lasse Jensen om de ændringer på medieområdet, kulturminister Joy Mogensen og den nye regering har lavet.

Ændringerne tæller blandt andet, at P6 Beat og P8 Jazz overlever som radiokanaler, at Radio24syv kan søge om at blive DAB-kanal, og at DR igen må skrive lange, dybdegående artikler på nettet. Samtidig er udbuddet af en ny kultur-tv-kanal med et budget på 50 millioner kroner endnu ikke blevet sat i søen.

Det er dog tiltag, som ikke giver store rystelser i mediebilledet, vurderer Lasse Jensen.

”Ændringerne er i mine øjne små ting. De to store klodser i 2018-forliget var DR-nedskæringen og ændringen af betingelserne for FM 4. Den sidste er gennemført, den første står stadig ved magt, selv om den måske bliver mildnet en anelse,” siger han, mens han påpeger, at en ændring af mediestøtten endnu ikke er gennemført og bliver en del af forhandlingerne i 2020.

”Politik i sin rå form”

Regeringens tiltag sker med rygdækning fra Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og SF, men uden at der har været brede forhandlinger om det i Folketinget. Det overrasker ikke Lasse Jensen.

”De har gjort det, de har flertal til at gøre. Det er politik i sin rå form,” siger han.

Han kalder fremgangsmåden atypisk.

”De fleste medieforlig har været brede forlig, så de var låst, uanset om der var et regeringsskifte. Men det seneste forlig var et smalt forlig, vedtaget med én stemmes flertal i Folketinget,” siger han.

Er det et udtryk for, at medieområdet er blevet en politisk kampplads?

”Medieområdet har været en politisk kampplads i årevis. Der er der ikke noget nyt i. Medieforliget fra 2018 var i den grad et udtryk for et meget lille flertals gennemførelse af værdipolitik,” siger han.

Får vi et bredt medieforlig?

Et af de store spørgsmål i forhandlingerne om et nyt medieforlig i 2020 er ifølge Lasse Jensen, hvad der skal ske med nedskæringerne i DR.

”De største nedskæringer i DR vil være gennemført, når forhandlingerne går i gang. Det kan blive lidt mindre end oprindeligt tænkt, men de har allerede sparet knap og nap en halv milliard,” siger han og uddyber:

”Jeg tror ikke, de ændrer ved det, der er skåret væk. Det kan godt være, de undgår at skære yderligere 230-240 millioner kroner, men de slipper ikke for hele besparelsen,” siger han.

Samtidig finder han det interessant, om det næste medieforlig bliver vedtaget med et bredt flertal i Folketinget.

”Fulgte man forhandlingerne op til det smalle forlig, var der fra Konservative en vis tøven. De var ikke nødvendigvis tilhængere af store nedskæringer i DR,” siger han.

”Det skulle ikke undre mig, at det blev et bredere forlig næste gang, mens de to partier, der i den grad satte fingeraftryk på det forrige forlig, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, måske står udenfor.”

0 Kommentarer

Læs også

<span class=P7 Mix lukker, men P6 Beat og P8 Jazz overlever: ”En kæmpe sejr for de folk, der har kæmpet for det”">

P7 Mix lukker, men P6 Beat og P8 Jazz overlever: ”En kæmpe sejr for de folk, der har kæmpet for det”

20. SEPTEMBER 2019
<span class=Konkurrence til Radio24syv: ”Må den bedste mand vinde. Eller, den bedste radio”">

Konkurrence til Radio24syv: ”Må den bedste mand vinde. Eller, den bedste radio”

19. SEPTEMBER 2019