P7 Mix lukker, men P6 Beat og P8 Jazz overlever: ”En kæmpe sejr for de folk, der har kæmpet for det”

”Det er en vild glædens dag.” Sådan lyder det fra vært på P6 Beat Anders Bøtter, efter at det i dag blev meldt ud, at P6 Beat og P8 Jazz overlever. Men han kritiserer også forløbet op til beslutningen – og lukningen af P7 Mix. ”Det føles som en form for gidseltagning,” siger han (Opdateret 23/09 klokken 10.32)

”Det er en kæmpe sejr for de folk, der har kæmpet for det og det danske musikliv helt generelt. Det må være det vigtigste at huske i al det morads, der har været.”

Sådan siger vært på P6 Beat – blandt andet på programmet ‘P6 Beat Elsker’ – Anders Bøtter.

Han er lykkelig over, at kulturminister Joy Mogensen (S) i dag på festivalen Radiodays ifølge Mediawatch har meldt ud, at der er fundet flertal i Folketinget for at give DR 15 millioner kroner, som kan sikre overlevelsen for radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz i 2020. Programmerne stod til at lukke som en del af DR’s nedskæringer.

”Det er en vild glædens dag. Det er en festdag,” siger Anders Bøtter, der er tilknyttet P6 Beat som freelancevært.

”De to kanaler er en fødekæde for mindre bands og et mellemlag i dansk musik, som ikke bliver spillet andre steder. Her kan de blive hørt og udvikle sig. Det er ikke vigtigt, om de bliver til store P3-navne,” siger han – men påpeger, at P6 Beat blandt andet breakede kunstnere som Mø og The Minds of 99, som har fået stor succes.

Frustreret over lukning af P7 Mix

Anders Bøtter er ikke kun glad. Samtidig med at to programmer overlever, skal P7 Mix, som har fokus på popmusik, stadig lukke.

”Det er skammeligt,” siger han.

”Så vidt jeg er informeret, koster den kanal mindre at drive end P6 Beat og leverer på alle parametre. Det kan godt være, at den musik, de spiller, bliver spillet mange steder. Men den får ikke den kærlighed og formidling fra nogle af landets bedste radioværter andre steder.”

Han påpeger samtidig også, at den usikkerhed, der har været om alle tre kanaler, har været hård som medarbejder.

”Det føles som en form for gidseltagning,” siger han.

”Som medarbejder har jeg været en del af et spil alt for længe, der er uklædeligt. Jeg føler mig som en brik i et spil, hvor vi får nogle lunser, og så overlever vi et år mere. Hvor længe kan vi holde dampen oppe på en skude, der har været synkende?” spørger han.

”Jeg synes, vi har fået vist, hvad de ville miste ved at lukke os. Det er lykkedes, og det er fedt. Men det er fandme også hårdt.”

Undrer sig over, at nyheden kom fra ministeren

Ideelt set ville Anders Bøtter gerne have, at der blev fundet penge til, at de tre radiokanaler kunne overleve – og at de kunne få større økonomisk sikkerhed end blot for ét år.

Han frygter, at blandt andet P6 Beat og P8 Jazz kan blive del af forhandlinger om, hvorvidt der skal rulles besparelser tilbage på DR, når den nye regering tager forhandlinger om et nyt medieforlig op i 2020.

”Find nu bare de penge, og lad det køre videre i længere tid,” siger han.

Han understreger, at det stadig vil give medarbejderne på radiokanalerne usikkerhed, så længe der ikke er styr på økonomien på langt sigt.

”Jeg har brugt et år nu på at forberede mit arbejdsliv på, at vi skulle lukke. Det sker så heldigvis ikke, men når det er et år mere, så vil usikkerheden komme igen,” siger han.

Samtidig undrer han sig over, at det er Joy Mogensen, han skal høre nyheden om radiokanalerne fra.

”Jeg synes, det er besynderligt, at jeg skal få den nyhed fra kulturministeren, der går ud og annoncerer det på vegne af DR,” siger han.

”Det virker som et underligt brud på armslængdeprincippet, at hun står og siger, de har fundet og øremærket pengene til de to kanaler. Det er dejligt, at det er sket, men måden, det sker på, virker som stor politisk indblanding.”

Kulturminister: Trist, hvis det faglige miljø gik til grunde

Kulturminister Joy Mogensen har i en mail sendt fra en pressemedarbejder i Kulturministeriet svaret på kritikken fra Anders Bøtter. Hun afviser, at flere midler til de to radiokanaler er et brud på princippet om armslængde.

”Det ville jeg være enig i, hvis DR ikke selv havde meldt ud, at man ønsker at redde de to radiokanaler,” skriver hun.

”Ellers ville jeg ikke sige det, jeg har sagt i dag. Jeg er helt enig i, at det er DR’s ledelses beslutning, hvordan midlerne skal bruges, men ledelsen har selv været ude og sige, at de rigtig gerne vil redde kanalerne og har brug for midler. Og det får de nu.”

Hun skriver samtidig, at redningen kommer nu – og ikke først efter forhandlinger om medieforliget, der skal foregå i 2020 – så DR ikke skal lukke kanalerne for måske at åbne dem igen.

”Det ville være trist, hvis det faglige miljø omkring P6 og P8 gik til grunde nu, og vi som et led i medieforhandlingerne måske fandt ud af, at man faktisk ville bevare kanalerne og skulle opbygge det hele igen,”skriver kulturministeren.

”Med beslutningen om at sikre videreførelsen af de to radiokanaler, håber jeg, vi kan skabe ro omkring DR frem mod, at vi påbegynder forhandlingerne om den kommende medieaftale. Det arbejder ser jeg frem til. Jeg tror selv på, at et stærkt og udfordrende musikbillede er den vigtig del af public service-opgaven.”

Artiklen er opdateret mandag den 23. september klokken 10.32 med mailsvar fra kulturminister Joy Mogensen.

2 Kommentarer

Ivan Vendt
18. DECEMBER 2019
Som daglig lytter af P7mix er jeg meget ked af at programmet lukker. Kan godt undvære P4
Kristiina
20. SEPTEMBER 2019
P8 jazz længe leve!

Læs også

P7 ladt i stikken: ”Det er lyttere, man bare skyller ud med badevandet”

P7 ladt i stikken: ”Det er lyttere, man bare skyller ud med badevandet”

28. AUGUST 2019

I morgen er dommens dag i DR – vi besøgte DR Byen for at vejre stemningen

09. OKTOBER 2018