I morgen er dommens dag i DR – vi besøgte DR Byen for at vejre stemningen

Klokken 08:40 Svingdøren

Der blæser en stiv kuling mellem DR Byens bygninger langs Emil Holms Kanal på Amager. Folk skutter sig i deres efterårsjakker og bøjer hovederne bistert mod vinden på vej mod svingdøren.

Det er onsdag. Det er ugens tredje dag, men det er også dag otte, efter at DR’s store spareplan blev meldt ud. Den største i mediehusets historie. Tv- og radiokanaler skal sløjfes, programmer skal lukkes, og op mod 400 stillinger skal nedlægges som følge af medieforliget, der dikterer, at DR skal skære knap 20 procent.

Så meget står klart. Men for de fleste ansatte i DR er uvisheden stadig stor denne blæsende onsdag i september. Selve prikkerunden – ’sindedagen’, som det hedder i DR’s system – finder først sted den 10. oktober.

”Det er hæsligt,” nærmest hvæser Anne Røgilds, da Journalisten stopper hende foran svingdøren og spørger, hvordan det er at gå på arbejde i ventetiden frem mod dommens dag.

”Man går jo og kigger på sin chef, og chefen kigger på os, og vi prøver alle sammen at regne ud, hvem der bliver ramt,” uddyber hun.

”Det er hæsligt,” siger Anne Røgilds, som er tilrettelægger i DR Historie og Tro.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

Anne Røgilds er tilrettelægger i DR Historie og Tro og har arbejdet i DR i 27 år. Dermed har hun oplevet mange fyringsrunder. Men den her er anderledes, synes hun.

”Det er mere forfærdeligt den her gang. Fordi det kommer udefra, og fordi det er så voldsomt. Vi har jo passet vores arbejde og holdt vores budgetter, så det føles uretfærdigt,” siger Anne Røgilds, inden hun fortsætter ind gennem svingdøren og DR Byens slusesystem.

Kort efter er hendes kollega Jakob Thygesen på vej samme vej. Han har arbejdet i DR i 15 år og laver i dag mest programmer til DR2 og DR K. Fremover skal de to tv-kanaler slås sammen til én. Men hvad det kommer til at betyde, er endnu uvist, fortæller han.

”Jeg har oplevet mange fyringsrunder, og uden at ville lyde alt for kæphøj så har jeg faktisk ikke været bekymret før. Men det er jeg nu. Og det er lang tid at gå og vente til 10. oktober,” siger han.

Jakob Thygesen har oplevet flere fyringsrunder i DR. For første gang er han selv nervøs.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

Klokken 09:55 P3’s redaktion 

I stueetagen ikke så langt fra svingdøren holder P3’s redaktion til. Her sidder rækker af primært unge mennesker ved skriveborde skærmet af mod hinanden med krydsfinerplader. En af dem er Julie Hornbek Toft, vært på eftermiddagsprogrammet ’Stegger og Toft’ sammen med Anders Stegger.

”Sparerunden lægger da en dyne på stemningen. Men her er ikke begravelsesstemning,” fortæller hun, mens vi går igennem lokalet.

Det er ikke, fordi P3-redaktionen regner med at gå fri af fyringsrunden, understreger Julie Hornbek Toft. Men modsat radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz, der lukker som led i spareplanen, bevares P3. Og det er en lettelse.

”Stemningen er måske også mindre tung her, fordi folk på P3 er unge – de sidder ikke i store huse til mange millioner med dyre lån,” siger Julie Hornbek Toft.

Selv sidder hun langtfra sikkert i sadlen, selv om hun er vært. Ligesom mange andre i DR er hun tidsbegrænset ansat – indtil videre på kontrakt frem til januar. Hvordan det stiller hende i det store puslespil, hvor værter fra lukkede radiokanaler måske skal omplaceres i nye stillinger, kan hun ikke regne ud.

”Jeg prøver at lade være med at spekulere over det. Du kan alligevel umuligt regne dig frem til, om du selv bliver fyret. Du aner ikke, hvilket Excel-ark der pludselig skal gå op, og som kan puffe dig ud,” siger hun.

Julie Hornbek Toft, vært på ’Stegger og Toft’ på P3: ”Det virker, som om de fastansatte kommer i første række for den faglige klub i DR.”
Foto: Jonas Pryner Andersen

Hun oplever, at der i det faglige system i DR er et A- og et B-hold. A-holdet er de fastansatte, B-holdet er folk som hende selv – freelancere, løstansatte og tidsbegrænset ansatte.

”Det virker, som om de fastansatte kommer i første række for den faglige klub i DR. Deres strategi har været at få sat stop for fastansættelser op til sparerunden for at få færrest mulige fyringer. Det forstår man jo godt. Men dermed er andre jo blevet fastholdt på korte kontrakter. Og vi betaler jo også fagforeningskontingent,” siger Julie Hornbek Toft.

Klokken 10:30 Newsroom 

To etager over P3-redaktionen, på gulvet i DR’s store newsroom, er det meste af arbejdsdagen allerede gået for journalist Jakob Andresen. Han havde morgenvagt og mødte klokken 04:30.

”Jeg sidder på en redaktion, der indtil den anden dag hed ’hurtigt indland’. Nu hedder det vist ’TV Avisen og breaking’,” forklarer han lidt tøvende om sin placering i den store nyhedsmaskine.

Selv om spareplanen ikke er rullet ud endnu, er der allerede sket ændringer og omrokeringer i DR Nyheder, efter at 25 chefer på tværs af huset blev varslet afskediget den 17. september. Dagen efter blev spareplanen præsenteret på et møde for alle medarbejderne. Siden har stemningen bølget op og ned, fortæller Jakob Andresen.

”Dagene efter mødet stod der klaser af folk og snakkede overalt. Og man kunne jo godt regne ud, hvad de snakkede om. Men man kan jo ikke gå og være dyster hele tiden – hverdagen skal jo også passes. Så lige nu er stemningen mere resignerende. Sådan lidt: Come what may,” siger Jakob Andresen.

En kollega fra udlandsredaktion går forbi og spørger med en grin, om han er i gang med at vise rundt på dødsgangen. Den slags kommentarer er der mange af i de her uger, fortæller Jakob Andresen.

”Hvis der er en, der sidder og snotter, joker vi med, at det nok ikke er lige nu, man skal lægge sig syg. Og den slags. Det er vel en slags galgenhumor i en tid med meget usikkerhed,” siger han.

En kollega fra udlandsredaktionen går forbi journalist Jakob Andresen i Newsroom og spørger med et grin, om han er i gang med at vise rundt på dødsgangen. Den slags kommentarer er der mange af, fortæller han.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

I hele DR Nyheder skal omkring 85 stillinger nedlægges. Men hvor og hvordan de rammer, ved ingen før sindedagen. Her vil de medarbejdere, ledelsen har i sinde at afskedige, få en opringning fra chefen mellem klokken 8 og 11.

”Jeg får gåsehud bare af at tænke på den dag. Det bliver så ubehageligt at sidde der og høre telefonerne begynde at ringe rundt omkring,” siger Jakob Andresen og tilføjer:

”Vi aner jo ikke, hvordan virkeligheden ser ud om 14 dage. Ingen ved, om de stadig har et arbejde 11. oktober.&rdquo

Klokken 12:05 P6 Beats studie 

Det meste af P6 Beats lille redaktion er gået til frokost, da Anders Bøtter sætter sig til rette ved pulten i kanalens studie på 1. sal for at optage den ugentlige heavy metal-podcast ’Sort Søndag’.

”Rigtig hjerteligt velkommen til Sort Søndag-podcasten her fra DR. Jeg står midt i bombekrateret af den uge, der er gået her på den brændende platform,” siger han i en veloplagt og munter tone ind i mikrofonen, da det første hidsige nummer er klinget af.

På væggen bag ham hænger en The Cure-plakat for albummet ’Boys don’t cry’, og på en rodet hylde over en sofa i hjørnet står to glasstatuetter fra prisuddelingen Prix Radio. Den ene er fra 2014, hvor P6 Beat vandt prisen for Årets Nyskabelse, den anden fra 2016, hvor kanalen vandt prisen for Årets Event.

Men fra 2020 er det definitivt slut med priser og sendetid. Som en del af den store spareplan har DR valgt at lukke P6 Beat.

”Jeg tror faktisk ikke, det er gået op for mig endnu, hvor ked af det jeg egentlig er,” fortæller Anders Bøtter, da vi sidder i et sofaarrangement ved trappen uden for redaktionen.

”Det er megatrist og et kæmpe tab for dansk musikliv, at den kanal lukker. Man skærer i noget, som de kommercielle radiokanaler ikke rører ved, og som netop er public service,” mener han. 

Anders Bøtter er vært på P6 Beat, som er en af de kanaler, DR har valgt at lukke i forbindelse med sparerunden. 
Foto: Jonas Pryner Andersen

Men selv om Anders Bøtter er ked af det, og selv om nyheden kom som et chok, oplever han ikke, at der er gravkammerstemning på redaktionen. Tværtimod faktisk. 

”Der har været en virkelig fed fighter­ånd på redaktionen, siden vi fik nyheden om lukningen. En stemning af, at hvis vi går ned, så skal vi gå ned med et brag. It’s better to burn out than to fade away, som Neil Young synger,” siger Anders Bøtter. 

Når han er færdig med at optage ’Sort Søndag’ senere i dag, skal han i gang med at forberede seks timers live-sending til lørdag, hvor han er vært for ’P6 Beat elsker U2.’

”Jeg har måske lavet 30 udgaver af ’P6 Beat elsker’ gennem årene. Men den her skal virkelig have gas. Vi skal fandme vise dem, hvad de mister,” siger han. 

Han tror, at stemningen på P6 Beat måske også bærer præg af, at de – modsat mange andre steder i huset – faktisk allerede har fået en form for vished. Usikkerheden og frygten for 10. oktober er mindre. 

”Vi ved jo, at vi skal lukke. Så som udgangspunkt har vi ikke noget job – vi skal alle sammen fyres,” siger han. 

Klokken 12:45 Kantinen

Vi forlader Anders Bøtter i P6 Beats studie og følger strømmen af mennesker gennem DR Byens indre gade over Emil Holms Kanal til kantinen.

På gulvet ved et rundt bord tæt på indgangen til kantinen ligger en lille instrumentkasse. Rundt om bordet sidder fire musikere, alle sammen bratsch-spillere i DR SymfoniOrkestret.

DR’s orkestre går fri af spare­runden. Det har de fire musikere i DR SymfoniOrkestret rundt om bordet her i kantinen næsten dårlig samvittighed over.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

”Vi er jo fredet,” siger den eneste kvinde i selskabet, Ulla Knudsen, med en næsten brødebetynget mine, da Journalistens udsendte spørger, hvordan sparerunden i huset påvirker arbejdsmiljøet.

Hun henviser til, at DR’s kor og orkestre er blandt dem, der går fri af sparerunden. Det samme gælder den regionale dækning og DR's tv-drama, dokumentar og indhold til små børn.

”Men det hele er jo helt vildt ubehageligt alligevel. Man kan ikke rigtig juble. Jeg har næsten lidt dårlig samvittighed over at gå fri,” siger hendes kollega Alexander Butz.

De fire musikere rundt om bordet er enige om, at stemningen i huset er tydeligt mærket af situationen. Præcist hvordan det mærkes, er svært at blive konkret på. Det hænger på en måde i luften.

”Forleden mødte jeg for eksempel en, jeg kender fra DR Arkiv. Da vi sagde farvel, sagde han: Vi ses jo til det der arrangement i oktober. Hvis jeg altså stadig er her til den tid,” siger Gunnar Lychou.

”Ja, der er meget usikkerhed. Det eneste, jeg ved med sikkerhed, er, at jeg hader regeringen og Dansk Folkeparti af et godt hjerte. Og det må du gerne citere mig for!” understreger bratschist Claus Myrup.

Klokken 13:33 'DR2 Dagens' redaktion

På en af de svungne balkoner i 4. etages højde over newsroom i DR Byen er Stefan Hvenegaard ved at samle trådene til dagens udgave af ’DR2 Dagen’. Han er redaktør på programmet, der sender alle hverdage klokken 17.

Men ikke så længe endnu. ’DR2 Dagen’ er nemlig et af de programmer, der lukker som følge af spareplanen.

”Men stemningen er faktisk overraskende god. Lige nu er vi nok lidt i et vakuum, inden helvede bryder løs,” siger Stefan Hvenegaard, mens vi tanker sur DR-kaffe i automaten ved DR2 ’Deadlines’ redaktion.

Stefan Hvenegaard, redaktør på ’DR 2 Dagen’: ”Det første, jeg sagde til redaktionen, efter at vi havde fået at vide, at ’DR2 Dagen’ lukker, var, at fra nu af kommer jeg til at redigere programmet efter, at det skal være sjovt at gå på arbejde.”
Foto: Jonas Pryner Andersen

Indimellem er han også redaktør på ’Deadline’. Og her er stemningen næsten mere knugende, fornemmer han.

”På ’DR2 Dagen’ er vi allerede smidt ud i intetheden – men derovre aner man stadig ikke, hvad der kommer til at ske,” siger han og peger ud mod ’Deadline’-redaktionen. 

Stefan Hvenegaard fortæller, at ’DR2 Dagen’ er et program, der allerede har haft flere liv. Det er før blevet lukket og er genopstået. Og en stor del af redaktionen er desuden den samme, der lavede ’DR2 Morgen’, indtil DR for knap to år siden lukkede det program.

”Så hvis man kan blive god til at lukke programmer, er vi i hvert fald blevet det. Selv om det er lidt morbidt at sige,” griner han og tilføjer mere alvorligt:

”Ej, selvfølgelig er vi pissekede af det. Men der er også en giv los-kultur på redaktionen. Nu skal vi fandme vise dem.”

Som redaktør har han ikke nogen opgave i forhold til at hjælpe cheferne med at udpege medarbejdere på redaktionen, der kan undværes, eller medarbejdere, der har særlige kvalifikationer.

”Og det er jeg virkelig lykkelig for,” siger han.

”Det første, jeg sagde til redaktionen, efter at vi havde fået at vide, at ’DR2 Dagen’ lukker, var, at fra nu af kommer jeg til at redigere programmet efter, at det skal være sjovt at gå på arbejde. Vi skal lave endnu mere af det sjove – de historier, vi virkelig brænder for – og færre pligthistorier. Ingen skal gå på arbejde og føle, at de går til audition hver dag,” siger han.

14:17 DR Kultur og Kunst 

”Det tror vi, at vi ved”. Sådan lyder en overskrift skrevet med sort tusch på et whiteboard i et mødelokale på DR’s Kunst og Kultur-redaktion. Under den oxymoronske overskrift står nogle af de facts, der kom frem, da spareplanen blev præsenteret ugen inden.

For Chris Pedersen, der er vært og tilrettelægger på DRK-programmer om blandt andet mode, var det en trist dag.

”Det største chok var, da vi fik at vide, at 115 ud af cirka 500 stillinger på kulturområdet ryger. Det svarer jo til, at omkring hver femte her hos os skal fyres. Så kigger man rundt på sine kolleger og begynder at tælle: 1-2-3-4-5, 1-2-3-4-5 …” siger han og gør store øjne bag sine små runde briller.

Alligevel oplevede han det også som en form for forløsning endelig at få besked om sparerunden efter lang tid med intens politisk debat om DR’s størrelse, DR’s prioriteringer og DR’s lønninger.

”Stemningen har jo været dårlig længe. I perioder har jeg slet ikke orket at læse bestemte aviser, fordi debatten om DR blev så unuanceret. Så for mig er stemningen egentlig ikke forværret, selv om fyringerne nærmer sig. Nu kender vi i det mindste rammerne,” siger Chris Pedersen.

Chris Pedersen er vært og tilrettelægger på DRK-programmer om blandt andet mode. Fremover bliver DRK lagt sammen med DR2.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

Selv er han ikke så bekymret – han har hverken børn eller boliglån og har før været freelancer. Men han er bekymret for, hvad der sker med kollegerne i det åbne kontorlandskab uden for mødelokalet. Her sidder blandt andet redaktionerne bag programmer som ’Skønlitteratur på P1’ og ’Kulturen på P1’.

”Mange her er jo meget specialiserede akademikere, der ved sindssygt meget om for eksempel litteratur. Dem kan man jo ikke bare kaste over i en eller anden tilfældig stilling. Og hvor skal de gå hen, hvis de bliver fyret?” siger Chris Pedersen.

15:05 Rulletrappen

Ved rulletrappen på vej ud af DR Byen er Louise Windfeldt-Høberg på vej hjem. Hun er journalist på ’P1 Orientering’ og har lige taget elevatoren ned fra redaktionen på 4. etage. Deroppe er stemningen tydeligt mærket af usikkerhed og frygt for, hvad der kommer til at ske den 10. oktober, fortæller hun.

”Ventetiden føles utroligt lang. Vi taler meget om det, og fordi vi jo ikke ved, hvad der kommer til at ske, får fantasien frit løb, og man kommer til at gå og opbygge alle mulige scenarier. Jeg tror ikke, der er nogen på redaktionen, som sover godt for tiden,” siger Louise Windfeldt-Høberg.

”Jeg tror ikke, der er nogen på redaktionen, som sover godt for tiden,” siger Louise Windfeldt-Høberg, journalist på ’P1 Orientering’.
Foto: Jonas Pryner Andersen

 

Selv er hun også bekymret. Faktisk undgår hun at lave aftaler på den anden side af 10. oktober – både på arbejdet og i sit privatliv.

”Jeg spekulerer meget på, hvad vi gør med økonomien derhjemme, hvis jeg bliver ledig. Har vi råd til, at min mellemste søn kan blive ved med at gå på efterskole og så videre,” siger Louise Windfeldt-Høberg, inden hun skynder sig videre med tasken over skulderen for at nå at aflevere sin bil til syn.

Uden for DR Byen blæser det stadig. Og der er stadig 13 dage til dommens dag i DR. 

Kommer de fastansatte i første række?

”Jeg kan godt forstå, at nogen får det indtryk, at der kan være et A- og et B hold,” siger Henrik Friis Vilmar, fællestillidsmand for journalistgruppen i DR.

Forklaringen kommer, efter Journalisten har præsenteret ham for den kritik som blandt andre Julie Hornbek Toft, ansat som tidsbegrænset vært på ’Stegger og Toft’ på P3, rejser under sparerunden: ”Det virker, som om de fastansatte kommer i første række for den faglige klub i DR.”

Henrik Friis Vilmar siger, at det er rigtigt, at den faglige klub i DR så vidt muligt helst vil have folk ansat i faste stillinger. Men samtidig understreger han, at de også gør en stor indsats for at fastholde de tidsbegrænset ansatte i arbejde.

”Blandt andet har vi i forbindelse med ansættelsesstoppet lavet en særlig tillægsaftale til vores overenskomst, der giver DR mulighed for at forlænge de TBA-ansættelser, der er i huset, selv om overenskomsten egentlig ikke giver mulighed for det. Aftalen har også givet mulighed for, at DR kunne ansætte i tidsbegrænsede ansættelser, selv om der var ansættelsesstop. Så vi har faktisk tænkt over også at passe på de tidsbegrænset ansatte,” siger Henrik Friis Vilmar.

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right