
”Vi har ret til at forlange hvad som helst, når det drejer sig om public service-medier. Det, jeg bare siger, er, at de røde partier angreb os for at bryde med armslængden, og nu gør de det selv og går endda længere, end vi gjorde,” siger Alex Ahrendtsen (DF). Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
”Det er et brud på armslængdeprincippet.”
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis medieordfører, Alex Ahrendtsen, om de ændringer af medieområdet, som den ny regering og kulturminister Joy Mogensen har gennemført siden sommeren.
De ændringer betyder blandt andet, at DR igen må skrive lange, dybdegående artikler, og at der er blevet afsat 15 millioner kroner specifikt til radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz.
Noget, blandt andet P6 Beat-vært Anders Bøtter kaldte ”en kæmpe sejr for de folk, der har kæmpet for det og det danske musikliv helt generelt”.
Alex Ahrendtsen finder ændringerne kritisable.
”De går skridtet videre og øremærker penge til nogle bestemte kanaler i stedet for at lade Danmarks Radio finde ud af det selv.”
Fik selv kritik for at bryde armslængdeprincippet
Han mener, det er besynderligt, at regeringen ændrer meget specifikke dele af medieområdet i forhold til DR.
”Det er meget interessant, at socialdemokraterne og venstrefløjen angreb DF før valget med beskyldninger om at bryde med armslængdeprincippet, fordi vi, når vi blev spurgt, pegede på, hvor man eventuelt ville kunne spare i DR. Men selvfølgelig lod det være op til DR selv at afgøre,” siger han.
Det var netop bestemmelsen om, at DR ikke måtte skrive lange, dybdegående artikler på nettet, som var en del af VLAK-regeringen og Dansk Folkepartis medieforlig fra 2018, der fik eksempelvis Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Alternativet til at kritisere blandt andet Dansk Folkeparti for at bryde med armslængdeprincippet.
”Det er et foruroligende skridt, der rykker ved danskernes tillid til uafhængige og frie medier,” sagde politisk leder i Radikale Venstre Morten Østergaard ifølge Jyllands-Posten til Ritzau.
Alex Ahrendtsen er uenig.
Hvordan kan I så tillade jer at beskylde andre for at bryde med armslængdeprincippet?
”Jeg vender det bare om, det der med artiklernes længde. Det var den borgerlige regering, Venstre især, der ville have det med. Det var ikke os. Jeg husker bare, at Socialdemokratiet og Mogens Jensen angreb os for at bryde med armslængdeprincippet, og så vender jeg den bare om og siger, jamen, det gør I selv,” siger Alex Ahrendtsen.
”Vi har ret til at forlange hvad som helst”
Alex Ahrendtsen mener ikke, at DF har brudt armslængdeprincippet, da DR fik påbud om at skære cirka 20 procent af sine udgifter væk som en del af medieaftalen fra 2018.
”Der står ikke noget i medieaftalen om, hvad de skal gøre. Det måtte de jo selv finde ud af,” siger han.
Men det her med artikellængden på DR, er det ikke at blande sig redaktionelt?
”Det var ikke noget, Dansk Folkeparti forslog.”
Men I var da med til at underskrive den (medieaftalen red.)?
”Ja, det var jo en god medieaftale,” siger han.
”Vi har ret til at forlange hvad som helst, når det drejer sig om public service-medier. Det, jeg bare siger, er, at de røde partier angreb os for at bryde med armslængden, og nu gør de det selv og går endda længere, end vi gjorde. Det gør de ved at øremærke penge til bestemte kanaler. Så kan du kalde det en positiv indblanding, men ikke desto mindre er det en indblanding,” siger han.
Minister henviser til tidligere svar
Kulturminister Joy Mogensen svarer ikke direkte på Alex Ahrendtsens kritik over for Journalisten. En pressemedarbejder fra Kulturministeriet skriver, at hun i stedet henviser til det svar, kulturministeren gav til en lignende kritik fra P6 Beat-vært Anders Bøtter fredag.
Han sagde:
”Det virker som et underligt brud på armslængdeprincippet, at hun står og siger, de har fundet og øremærket pengene til de to kanaler. Det er dejligt, at det er sket, men måden, det sker på, virker som stor politisk indblanding.”
Her skrev kulturministeren i en mail fra en pressemedarbejder som svar:
”Det ville jeg være enig i, hvis DR ikke selv havde meldt ud, at man ønsker at redde de to radiokanaler. Ellers ville jeg ikke turde sige det, jeg har sagt i dag,” skrev hun.
”Jeg er helt enig i, at det er DR’s ledelses beslutning, hvordan midlerne skal bruges, men ledelsen har selv været ude og sige, at de rigtig gerne vil redde kanalerne og har brug for midler. Og det får de nu.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.