Nye tal: Udlandet æder annonce-kronerne

Udenlandske virksomheder som især Google og Facebook spiser en stigende andel af annonceomsætningen i Danmark, viser Kulturstyrelsens nye medierapport. Fra kun 3 pct. i 2007 til 22 pct. i 2014. »Medieproduktion af enhver art i Danmark er under pres,« siger medieforsker

Mens danske medier kæmper en hård kamp med at omstille sig fra analoge til digitale platforme, æder udenlandske mediegiganter en stadig større del af den i forvejen pressede annonceomsætning.

I 2007 spiste udlandet kun 3 procent af annoncekronerne. Det tal stiger støt hvert år, og i 2014 gik 22 procent af annoncekronerne til udenlandske medievirksomheder. Det viser Kulturstyrelsen nye store medierapport.   

Udviklingen bliver endnu mere giftig for både journalister og medier i Danmark og resten af Europa, fordi der primært er tale om amerikanske giganter som Google og Facebook, der ikke selv producerer noget indhold.   

»Pengene går i stigende grad til udlandet. Det er en meget central udvikling, som er værd at bide mærke i. Udviklingen betyder at medieproduktion af enhver art i Danmark er under pres,« siger professor og medieforsker Stig Hjarvard fra Købehavns Universitet.

Mediernes indtægter skal i stigende grad hentes på internettet, men det er netop her, udlandet for alvor gør indhug i annoncekronerne. Fra 19 procent i 2007 til 52 procent i 2014.

»Det er ikke mindst omlægningen fra analoge til digitale medier, som gør, at aktører som især Google og Facebook løber med annoncekronerne,« siger Stig Hjarvard, der har siddet med i panelet bag rapporten.

Ingen indlysende svar på problemet

Det er et strukturelt problem, når globale medieaktører kan sætte sig på store vitale funktioner som søgemaskiner og sociale medier, mener Stig Hjarvard. Derfor er det vigtig for dansk og europæisk medieproduktion, at man får en stærkere placering på den slags platforme.

»Når der kommer disse nyskabende medietjenester er det vigtigt, at danske og europæiske medier er langt længere fremme i skoene med at udvikle alternativer, så andre ikke løber med pengene,« siger Stig Hjarvard.  

Han peger på, at det vil være en stor omstilling, som de enkelte danske medier ikke kan vente på. De må fortsat forsøge sig frem med nye betalingsmodeller for indhold på nettet.

Her tror Stig Hjarvard ikke meget på, at såkaldt mikrobetaling vil være løsningen i et lille sprogområde som Danmark med forholdsvis få mediebrugere.

»Der er ikke noget indlysende godt svar. Men det, der kan have en vis bæredygtighed, er snarere en slags abonnementsordning frem for at betale for den enkelte artikel eller tv-klip. Man kan skele til musikbranchen, som var ved at blive helt udmanøvreret, men har fundet en nogenlunde velfungerende digital betalingsmodel med Spotify,« siger Stig Hjarvard.  

7 vigtige konklusioner fra rapporten

– En større og større andel af annonceomsætningen går til udenlandske medievirksomheder. Fra 3 % i 2007 til 22 % i 2014. Andelen stiger støt hvert år.

– Dagbladene har som samlet gruppe mistet 25,7 % af læserne fra 2010-2014. De landsdækkende dagblade står for det største fald med 29,1 % i perioden.

– De lokale ugeaviser har også faldende læsertal men er ikke så hårdt ramt som dagbladene. Fra 2010-2014 har de mistet 14,1 % af læserne.

– De landsdækkende dagblade står stærkt på nettet. De når dagligt ud til 31 % af danskerne, mens public service-medierne har den næststørste reach på nettet med 24 % dagligt.  

– De 12-18-åriges daglige tv-sening af traditionelt tv er på to år faldet 46 minutter svarende til et fald på 37,4 %. I befolkningen generelt er faldet på 22 minutter fra 2012 til 2014. Det er et fald på 11,3 %

– 12,1 % af den danske befolkning (16-89 år) streamer film, serier eller tv-programmer dagligt eller næsten dagligt.

– 37 % af de danskere, der benytter streamingtjenester, og som fortsat har et traditionelt tv-abonnement, svarer, at de har skåret ned på den traditionelle tv-sening, efter de er begyndt at streame.

1 Kommentar

Mikael Nielsen
27. JUNI 2015
Måske danske medier skulle gå
Måske danske medier skulle gå sammen om at lave et annoncenetværk, som gør det ligeså nemt som Google og Facebook at oprette annoncer. Det skulle ikke være noget større problem for medierne at lave sådan et netværk. Når man tænker på hvor mange små virksomheder der annoncerer på facebook og google fordi det er super nemt at lave annoncer, så tror jeg det er noget de danske medier kunne tjene på.
data_usage
chevron_left
chevron_right