Jobskifte førte til samarbejde mellem DR og dagblade

På de politiske linjer er der kold luft mellem aviserne og DR. Men på Fyn samarbejder de om at afdække ambulanceproblemer i Region Syddanmark. ”Vi er to medier, som bliver stærkere i fællesskab” siger journalisten, som udløste samarbejdet med sit jobskifte

På det politiske plan har dagbladene udråbt DR til en konkurrent, der skal bekæmpes og beskæres. DR’s bestyrelsesformand har skudt tilbage og kaldt dagbladenes kampagne for naiv og dybt skadelig for demokratiet.

Men på Fyn samarbejder journalister fra Fyens Stiftstidende og DR Fyn om at beskrive problemer med ambulancedækningen i Region Syddanmark i store graverhistorier med fælles byline.

Et samarbejde, der er groet nedefra blandt journalisterne, og som blev udløst af et jobskifte.

”Da jeg fik job på DR Fyn, syntes vi, at det ville være ærgerligt, hvis det skulle betyde, at alt det, vi havde oparbejdet sammen, skulle gå tabt,” siger journalist Mads Thyrsted Laursen, der skiftede fra JydskeVestkysten til DR Fyn 1. januar 2016.

Han indledte samarbejdet med to af Fyens Stiftstidendes journalister allerede i begyndelsen af 2015, da både JydskeVestkysten og Fyens Stiftstidende blev en del af storfusionen Jysk Fynske Medier. Samarbejdet var dengang helt oplagt, fordi de to aviser nu var en del af samme mediehus og tilsammen dækkede næsten hele Region Syddanmark.

Meget tæt samarbejde

Men de tre journalister frygtede, at samarbejdet ville gå tabt med Mads Thyrsted Laursens jobskifte til DR. Derfor tog de kontakt til deres chefer allerede få dage efter Mads Thyrsted Laursens første arbejdsdag hos DR. Og cheferne sagde ja til, at samarbejdet kunne fortsætte.

Senest med historier om, at flere af Region Syddanmarks akutbiler har været ude af drift i gennemsnit hver fjerde dag, og at den lokale akutbil var ude af drift, da Tønders borgmester døde af et hjertestop sidste år.

Artikler og indslag, som blev til, efter at de tre journalister havde siddet sammen i det meste af en måned i DR Fyns lokaler i Odense og trawlet aktindsigter igennem, ligesom de sammen tog til Tønder for at interviewe den afdøde borgmesters familie. Og artiklerne udkommer fortsat også i JydskeVestkysten, som dækker det meste af det sydlige Jylland for Jysk Fynske Medier.

Bedre historier og større gennemslagskraft

”Fordelen er, at vi er nogle journalister, som sammen har dækket denne sag meget intenst over flere år med et indgående kendskab og detailviden i sagen. Vi er to medier, som bliver stærkere i fællesskab, fordi vi får flere muskler at arbejde med og flere medieplatforme at komme ud med historien på,” siger Mads Thyrsted Laursen og tilføjer:

”Jeg er overbevist om, at historierne er blevet stærkere, end hvis vi havde arbejdet hver for sig. Og de ville helt sikkert ikke have fået den samme gennemslagskraft.”

Hos Fyens Stiftstidende sagde man ja til samarbejdet med konkurrenten, fordi det gav mening i den konkrete sag.  

”Samarbejdet er båret frem af journalisterne selv og deres faglighed, og så skal vi ikke stikke en kæp i hjulet på sådan et samarbejde af politiske årsager, når vi i kraft af det samarbejde kan levere journalistik med en højere kvalitet,” siger Troels Mylenberg, der både er chefredaktør på Fyens Stiftstidende og har titel af journalistisk chefredaktør for hele mediehuset Jysk Fynske Medier.

”Jeg er af den holdning, at mange af de licensfinansierede aktiviteter har en negativ indvirkning på vores mulighed for at drive medieforretning. Men vi har sagt, at det er fint, at det samarbejde fortsætter, for det handler om nogle personlige relationer, faglighed og et sagskendskab, som er vigtigt for dækningen af det sagskompleks,” siger Troels Mylenberg.

DR Fyn: Vi kan lære af hinanden

Hos DR Fyn gav redaktionschefen også grønt lys.

”Vi har en positiv holdning til at samarbejde, selv om det er vanskeliggjort i disse år af diskussionen på de øverste politiske linjer. Men det er rigtig fint, at vi arbejder sammen, når historien er til det, selv om vi er konkurrenter 95 procent af tiden. Det er en måde at komme længere og bredere ud med de gode historier,” siger Peder Meisner, redaktionschef på DR Fyn.

Han peger på, at den undersøgende og kritiske journalistik i forvejen er under pres i disse år, og at et samarbejde som dette kan give plads til undersøgende journalistik og samtidig undgå dobbeltarbejde.

”Vores folk ville jo ellers søge de samme aktindsigter og ringe til de samme kilder. Så kan vi lige så godt pulje kræfterne sammen, så der bliver lavet bedre journalistik på denne sag, som har krævet en stor grundresearch, før der overhovedet kommer journalistik ud af arbejdet,” siger Peder Meisner.

Han mener, at de to medier også kan lære noget af hinanden.

”Vi kan lære af avisernes kultur for graverjournalistik, som vi gerne vil være bedre til. Og omvendt kan vi lære dem at formidle kort, præcist og let forståeligt, første gang. Vi er vant til at formidle i radioen, hvor man kun kan fortælle tingene én gang, og så skal det sidde fast hos lytterne, ellers er det væk. På den måde kan vi også inspirere hinanden,” siger Peder Meisner.

Jysk Fynske Medier: Ingen planer om udvidet samarbejde

Hos Jysk Fynske Medier understreger Troels Mylenberg, at man ikke har planer om generelt at satse mere på samarbejde mellem koncernens regionale dagblade og DR’s regioner.

”Vi samarbejder gerne med dem, vi har en fælles flade med rent indholdsmæssigt, om det så er TV 2 Fyn, DR Fyn eller andre. Men vi har ikke nogen strategisk ambition om at samarbejde mere med andre medier i vores regionale områder. Der skal være noget at samarbejde om. Og det kan der være i særlige tilfælde som dette,” siger Troels Mylenberg.

Han peger på, at de forskellige fynske medier også har tradition for at gå sammen om eksempelvis fælles vælgermøder op til folketingsvalg. Men at gå sammen om selve dækningen af ambulancesagen med historier med fælles byline er nyt og ikke noget, man bør gøre for ofte, mener Troels Mylenberg.

”Det er en kvalitet i sig selv, at vi har så mange forskellige medier som muligt, der gør tingene på forskellige måder. Det er vigtigt for pluralismen i mediebilledet og for at undgå, at folk får en opfattelse af, at vi har et stort samlet mediemonopol, som rotter sig sammen,” siger han. 

Aftalte publiceringsdato i stadionsag

Hos DR Fyn fortæller redaktionschefen, at de to medier også har haft tæt dialog om en anden af den seneste tids store mediesager på Fyn. Nemlig afsløringerne af, at Odense Kommune angiveligt har ydet ulovlig støtte på 8,5 mio. kr. til Odense Sport & Event, der ejer den lokale fodboldklub OB.

”Her har vi fået nogle af de samme aktindsigter og gået igennem det samme talmateriale. Der arbejder vi hver for sig med historien, men vi har talt sammen om, hvilken dag vi udkommer, så vi ikke spænder os selv for en vogn, som tvinger os til at gå for hurtigt ud med en halvbagt historie,” siger Peder Meisner.

”Det er jo en af mediebranchens svøber, at det hele skal gå så pokkers hurtigt. Derfor er det ikke til skade for journalistikken, at man nogle gange kan blive enige om at give det lidt mere tid,” siger Peder Meisner.

1 Kommentar

Erna Faigh
15. FEBRUAR 2017
Det samarbejde har vi som
Det samarbejde har vi som borgere i Syd haft stor glæde af. Tak for det.