“Det har stor betydning i forhold til medarbejdernes forventninger til fremtiden. Jeg vil ikke sige, at de er ikke-eksisterende. Men de går og taler om, ‘nå, hvornår kommer der en ny sparerunde’, og ‘vi er nok ikke færdige her’.”
Sådan siger tillidsrepræsentant Lene Sarup i Jysk Fynske Medier, efter at koncernen de seneste tre år har været igennem flere store omvæltninger.
Senest blev Jysk Fynske Medier inden sommer ramt af endnu en fyringsrunde.
I første omgang lød det, at i alt 14 stillinger ville blive sparet væk – syv af dem hos de syv aviser, Jysk Fynske Medier kort forinden havde erhvervet sig i en byttehandel med Politikens Lokalaviser, seks af dem hos Århus Stiftstidende og én enkelt på JydskeVestkysten.
Det samlede antal stillingsnedlæggelser lander på 13, fortæller tillidsrepræsentant Lene Sarup.
Seks af de nedlagte stillinger var opsigelser af faste stillinger besat af DJ-medlemmer. Derudover er fem vikarer blevet opsagt, og så blev der nedlagt syv stillinger for freelancefotografer. Ikke alle stillinger var fuldtidsstillinger, så derfor ender det samlede antal nedlagte stillinger på 13.
“Det er hårdt at se på. Jeg tror ikke, det er, fordi ledelsen er fjolser, der ikke har styr på det. Jeg opfatter det som en brancheproblematik,” siger Lene Sarup, der dengang fortalte, at sparerunden var uundgåelig, fordi der havde været et redaktionelt overforbrug i koncernen.
“En hegnspæl i hovedet”
Århus Stiftstidende er et af de medier, der har stået hårdest for i de seneste ændringer i Jysk Fynske Medier.
I den seneste omgang blev fem og en halv af de nedlagte stillinger fundet på Århus Stiftstidende, fortæller tillidsrepræsentant Morten Svith.
“Det var et gok i nødden, efter at vi lige havde sendt syv mand til JP/Pol,” siger han.
Århus Stiftstidende mistede de syv medarbejdere, da Politikens Lokalaviser overtog Jysk Fynske Mediers lokalaviser i Ebeltoft, Skanderborg, Favrskov, Grenå og Djursland (Folkebladet Djursland og Djursland Posten), som alle skrev til Århus Stiftstidende. Samtidig solgte Jysk Fynske Medier også ugeavisen Århus Onsdag, der delte redaktion med Århus Stiftstidende.
“Nu er vi jo et folkefærd her i Aarhus, som er vant til at få en hegnspæl i hovedet. Men det her er da en af de store,” sagde Morten Svith dengang til Journalisten.
Han og medarbejderne forsøger nu at se fremad.
“Vi har fået at vide, at vi skal lave en metropolavis – det er en avis med fokus på Aarhus. Men samtidig skal vi også dække de større ting i kommunerne omkring Aarhus. Det skal vi finde ud af, hvordan vi organiserer. Det er ikke nogen let øvelse, og vi tænker selvfølgelig meget over, hvordan vi kan gøre det,” siger Morten Svith.
Chefredaktør: Mange positive ting
Inden fyringsrunden kort før sommer har Jysk Fynske Medier også været igennem en stor fusion i 2014, hvor Fynske Medier fusionerede med Jyske Medier og Syddanske Medier og blev til Jysk Fynske Medier. Efterfølgende har de opkøbt flere jyske aviser, blandt andet Midtyske Medier,fra Berlingske i 2015. Og i slutningen af 2016 nedlagde mediekoncernen 67 stillinger i en stor sparerunde.
Tillidsrepræsentant Lene Sarup forstår udmærket, at det kan have sat sig i medarbejderne.
"Det påvirker dem negativt," siger hun og tilføjer:
“Jeg vil aldrig lægge hovedet på blokken for, at det ikke sker igen. Det er ikke min fornemmelse, at der er forbedringer økonomisk. Vi må rykke rundt på midlerne længe nok, til vi begynder at have et eksistensgrundlag,” siger hun.
Troels Mylenberg, administrerende chefredaktør i Jysk Fynske Medier, kan godt sætte sig ind i tillidsrepræsentanternes bekymring og anerkender, at Århus Stiftstidende har oplevet de seneste begivenheder som særligt udfordrende.
“Jeg kan godt forstå, at det opleves som hårdt. Jeg kan også godt selv på vores branches vegne synes, at det kan være svært at få øje på mulighederne videre frem, når man kigger på udviklingen de seneste 10 år. Men jeg synes også, vi gør mange ting i Jysk Fynske Medier, som peger i en positiv retning,” siger Troels Mylenberg.
“Jeg kan konstatere, at vi i første halvår af 2017 har skabt mere vækst på de digitale platforme og forretninger, end vi har mistet på print,” siger han.
Betyder det, at I så har overskud nu?
“Det betyder, at de ting, vi skal leve af i fremtiden, vokser mere, end de gamle taber. Der er lang tid til, at det ene opvejer det andet. Men den platform, vi skal stå på i fremtiden, vokser hurtigere og stærkere, end den vi står på nu,” siger Troels Mylenberg.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.