Sådan vil Podimo betale podcastere: ”Jeg ville ikke kunne leve af det”

Podimo vil betale sine podcastere, alt efter hvor mange abonnenter der lytter til dem, og hvor stor en andel af deres tid abonnenterne lægger hos den enkelte podcaster. Modellen ”er elendig for nichepodcastere”, siger ekspert. Indholdsdirektør hos Podimo Nikolaj Koppel er uenig (præciseret 17:10)

Hvis du har en podcast, der når meget bredt ud hver måned, så kan du godt tjene gode penge på podcastplatformen Podimo, der går i luften i midten af september.

Men har du til gengæld en nichepodcast med et begrænset antal lyttere, så er der ikke særlig meget at hente.

Det vurderer to eksperter over for Journalisten. Podimo er lige nu ved at række ud til podcastere og har udgivet en ’Intro-guide til podcastere’,  hvor to eksempler på deres betalingsmodel til podcastere fremgår.

Marketing- og podcastekspert Eric Ziengs rådgiver om podcast og markedsføring i sin egen virksomhed, Nochmal. Han har selv podcasten Help Marketing, som har 4-8.000 downloads om måneden. Han lever ikke af sin podcast i dag, og det ville han heller ikke kunne på Podimo

”Jeg ville ikke kunne leve af det. Jeg tror, jeg ville få mere i SU, end jeg ville få på det her,” siger han.

Podimo er en ny podcastsatsning, som med 45 millioner kroner i ryggen og cirka 20 ansatte vil skabe en platform for podcasts a la Netflix.

Indtil videre har de annonceret podcastnavne som Klovn Podcast og Dårligdommerne, og Hella Joof, Casper Christensen, Niarn og mange andre kommer til at lave eksklusivt indhold til platformen.

Elendig for nichepodcastere

I ’Intro-guide til podcastere’ forklarer Podimo, hvilke muligheder podcastere har for samarbejde med tjenesten.

Hvis du har en podcast, er der to modeller for samarbejde med Podimo.

Der er én, hvor du har din podcast eksklusivt på Podimo. Her deler du din podcasts indtjening 50/50 med Podimo, og så får du promovering og marketing oveni.

Og så er der en model, hvor din podcast stadig ligger på eksempelvis iTunes, Spotify og andre steder, hvor du har lagt den op. Her får Podimo 80 procent, og du, altså podcasteren, får 20 procent af den indtægt, din podcast genererer.

Hvor meget du får i betaling som podcaster, vil i sidste ende afhænge af, hvor meget din podcast bliver lyttet hos Podimo – og hvor meget din podcast bliver lyttet til i forhold til de andre podcasts.

Eric Ziengs vurderer, at modellen med betaling efter præstation ikke kommer de små podcastere til gode.

”Den er god for de podcastere, der har et bredt publikum med mange lyttere, men den er elendig for nichepodcastere, og det er netop nichen, som podcasts er gode til. Hvis du har en uafhængig nichepodcast med 1.000 lyttere om måneden, så vil den eksklusive aftale som udgangspunkt være et tab,” siger han.

Den kritik afviser Nikolaj Koppel, indholdsdirektør hos Podimo.

”Det er lige præcis det stik modsatte. Modellen, hvor hver enkelt abonnement fordeles ”user-centric”, altså fordelt ud til præcis den håndfuld podcasts, som vedkommende lytter til, tilgodeser netop nichen,” siger han og fortsætter:

”Hvis du har 1.000 lyttere eller under, vil du aldrig kunne tiltrække sponsorater til din podcast. Med vores model fordeles indtægten fra den enkelte abonnent præcis på de podcastere, som netop denne abonnent lytter til. En mindre podcaster med et dedikeret publikum på for eksempel 1.000 lyttere vil få klart mere ud af det, end de kan, som det ser ud nu,” siger han.

Ikke podcastens frelsere

Trods den store pengepose i ryggen skal vi ikke se Podimo som et sted, der redder hele podcastverdenen, siger Eric Ziengs.

”Uafhængige podcastere lever af et sammensurium af indtægtskilder med sponsorer, merchandise og foredrag, hvor Podimo er en ny kanal,” siger han og tilføjer:

”Idéen er fandeme cool, man skal passe på med at udnævne det til podcastens frelser. Podcastmarkedet har brug for mere skub, så der kommer flere penge ind, og der kan komme endnu flere gode podcasts,” siger han.

Ifølge Tor Arnbjørn, tidligere radiochef i DR og podcastekspert, rummer projektet stor usikkerhed økonomisk.

”Vi har med en helt ny platform at gøre, fordi der er penge involveret,” siger han.

”Når vi ikke ved, hvor mange lyttere der er, så er det svært at sige noget konkret. Det bliver meget nemmere, når der er gået tre måneder, for så begynder man at kunne se konturerne, så man har noget at gå efter. Men lige nu er det rigtig svært.”

Kun få kan tjene en månedsløn

Der er stadig en del ubekendte i muligheden for at tjene penge på de to modeller. Eksempelvis hvor mange lyttere, der flytter med over på platformen, og hvor mange lyttere Podimo i det hele taget får.

I Podimos egen guide til podcastere anslår de eksempler, som ville give 2.400 kroner til en ikke-eksklusiv podcast og 5.900 kroner til en eksklusiv podcast. Så meget ville podcasterne få med 2.000 lyttere om måneden.

Men det er de færreste podcastere, der ville kunne komme op i nærheden af de eksempler, siger Eric Ziengs.

”Langt de fleste uafhængige podcasts ligger under 1.000 lytninger om måneden,” siger han. Det baserer han på undersøgelsen Dansk Podcast Analyse, som han årligt laver hos Nochmal.

Sådan bliver pengene fordelt

Udregningerne bag de beløb er tekniske og baserer sig på det eksempel, Podimo selv giver i guiden.

Her forestiller Podimo sig, at et abonnement koster 49 kroner. Nikolaj Koppel slår dog fast, at Podimo ikke har lagt sig fast på en endelig pris endnu. Men 49 kroner om måneden giver cirka 39 kroner efter skatter, moms og andre udgifter, til delingen mellem Podimo og dig som podcaster.

Hvor stor en del af de penge, der ender i lommerne hos den enkelte podcaster, afhænger af abonnenternes lyttevaner. Du tjener nemlig penge baseret på, hvor lang tid en abonnent har brugt på at lytte til lige præcis din podcast i forhold til de andre podcasts.

Hvis en abonnent bruger 15 procent af sin lyttetid på at lytte til din podcast, så ser regnestykket sådan her ud:

15 procent af 39 kroner er cirka 5,9 kroner. Hvis du er på en eksklusiv aftale, får du det halve, altså 2,95 kroner fra den abonnent. Er din podcast på en ikke-eksklusiv aftale, får du 20 procent, altså 1,2 kroner.

Nikolaj Koppel mener i modsætning til Eric Ziengs ikke, at det er et urealistisk eksempel.

”Der er jo også mange podcasts, der trækker 2.000, 4.000 og 30.000 afspilninger om måneden. Men for meget små podcastere med meget få lyttere vil indtægten naturligt nok ligge lavt,” siger han.

Koppel: Der er stort set ikke økonomi i podcast lige nu

Tidligere radiochef Tor Arnbjørn er enig med Eric Ziengs i, at det er et sats at lave en eksklusiv aftale med Podimo.

Er der noget at tabe for podcastere ved at komme på Podimo?

”Ja, hvis man vælger 50/50 modellen, giver man køb på alle de potentielle lyttere og nuværende lyttere, som ikke køber abonnement på Podimo. Det er en afvejning, om man tror, at de penge, man kan få ind ad den vej, kan afveje det tab af lyttere.”

Hvis en lille nichepodcaster spurgte dig, om de skulle komme på Podimo, hvad ville dit råd så være?

”Mit råd ville være at tilmelde sig 20/80 modellen, for der er ikke noget at tabe. Derudover ville jeg sige til vedkommende, at de var lige så godt tjent med selv at markedsføre deres egne ting til at starte med.”

Nikolaj Koppel har tidligere til Journalisten sagt, at et af håbene med Podimo var at skabe ”et økosystem for podcastere, så de kan tjene penge på at lave podcasts”.

Han finder dog ikke Podimos betalingsmodel problematisk, selv om den rummer usikkerhed.

Kommer man som podcaster til at kunne tjene en månedsløn ved at være på Podimo? 

”Det kommer jo an på, om man har et produkt, som mange gerne vil lytte til, eller et produkt, som ingen vil lytte til. Dengang jeg udgav musik, kunne jeg heller ikke stå i hjørnet og råbe op om en månedsløn, hvis jeg kun solgte 200 eksemplarer. Hvis jeg derimod solgte 200.000 eksemplarer, var det noget andet,” siger han og tilføjer:

”Man skal lige huske, at det jo ikke er af ond vilje, at vi gør det her. Vores ambition er at få noget økonomi ind i noget, som der for langt de fleste stort set ikke er økonomi i nu. Det kommer podcasterne og i sidste ende kvaliteten af indholdet til gode.”

Præcisering: Tidligere fremgik det ikke af artiklen, at Eric Ziengs heller ikke kan leve af sin podcast i dag. Det er nu præciseret. Journalisten beklager fejlen. 17:10

2 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
26. AUGUST 2019
Der ville ikke være ret mange journalister som kan hæve en månedsløn, der er i en størrelse som de er vant til, hvis mediestøtten og momsfritagelsen blev afskaffet, og de store elektroniske medier blev privatiseret, og skulle sælge deres programmer på helt alm. markedsvilkår.
Jens Rungsted
26. AUGUST 2019
Bare rolig løsningen hedder sikkert den samme, som i resten af mediebranchen. Man ringer nemlig til de venner, som man hjalp med at få valgt ved valget i juni. Pludselig vælter mediestøtten ind, og så er alle glade.