”Convenience is king,” lyder et mantra i erhvervslivet.
Bekvemmelighed spiller også en rolle for lysten til at betale for nyheder, mener Google. Derfor har it- og medie-giganten gjort det muligt at abonnere på nyhedsmedier med få klik.
Det sker med 'Subscribe with Google', der blev annonceret i sidste uge: Hvis du er logget ind med en Google-konto – og hvis du har givet Google dine betalingsoplysninger – kan du abonnere på nyhedsmedier uden at indtaste nogen yderligere oplysninger.
Når du er logget ind, er du også automatisk logget ind i alle de medier, du abonnerer på via tjenesten.
Amerikanske The New York Times og engelske Financial Times er blandt de medier, der afprøver løsningen. Og nyhedsmedier over hele verden kan med denne formular skrive sig op til at installere løsningen, oplyser Google til Journalisten gennem sit danske pr-bureau Geelmuyden Kiese.
Mindre besværligt af købe nyheder
Alt i alt en positiv nyhed, mener Jan Birkemose, medieanalytiker og chefredaktør på Medietrends.dk.
”Enhver udvikling, der gør det lettere og mindre besværligt at tegne et abonnement og betale for en artikel, er en fordel. Punktum. Og hvis Google kan bidrage til det, så er det en glædelig udvikling,” siger han.
Chef for digital forretningsudvikling hos Nordjyske Medier, Søren Braad Steen, er enig.
"Der er ingen tvivl om, at når der opstår nye muligheder, der kan fjerne noget friktion i brugeroplevelsen, så vil det være med til at løfte antallet af konverteringer," siger han.
Googles nye løsning skaber mindre friktion i købs-situationen og højner den såkaldte ”convenience factor”, pointerer han: Jo lettere det er at købe noget, desto større er chancen for, at du gør det.
”Og man kan sagtens forestille sig, at det vil betyde noget i forhold til mikrobetalinger. Hvis du skal betale et lille beløb for at læse en betalingsartikel, så kræver det, at det er super gnidningsfrit,” forklarer Søren Braad Steen.
Både Søren Braad Steen og Jan Birkemose tager dog samtidig et par store forbehold – dem vender vi tilbage til.
I kølvandet på Apple og MobilePay
Også andre store spillere arbejder på at gøre det nemmere at betale for nyheder.
Apple tilbyder In-App Purchase, der gør det muligt at betale med sit fingeraftryk i mobil-apps. Og MobilePay Danmark har lanceret Mobile Pay Subscriptions, der gør det nemt at købe abonnementer via MobilePay.
Men MobilePay kan ikke håndtere bruger-oprettelsen, kun betalinger.
Subscribe with Google tager skridtet videre: Løsningen kan håndtere både brugerhåndtering og betaling, og du kan automatisk være logget ind på tværs af medier og enheder.
Hos Nordjyske Medier eksperimenterer man allerede med In-App Purchases i Nordjyske Mediers app, og Søren Braad Steen fortæller, at han også overvejer at teste Googles løsning.
Ørskov er forbeholden
Journalisten spørger også administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov, hvad han synes om den nye Google-løsning.
I en mail skriver han:
”I JP/Politikens Hus oplever vi i disse år kontinuerlig fremgang i antallet af digitale abonnenter. Vi oplever en stor lyst til at købe vores indhold og har fine og velfungerende betalingsløsninger allerede i dag, herunder Mobile Pay.”
”Vi foretrækker af have en direkte relation til vore læsere og forsøger så vidt muligt at holde os fra mellemmænd. Blandt andet fordi vi ofte oplever, at især de amerikanske platformsudbydere ofte ændrer vilkår og betingelser uden at tage hensyn til udgiverne,” skriver Stig Kirk Ørskov.
Ambivalens i Nordjylland
På trods af begejstringen udtrykker Søren Braad Steen også en vis betænkelighed.
”Der er nogle ting, der skal undersøges nærmere,” siger han.
Han savner dels klarhed om, hvor kundeforholdet ligger.
”Spørgsmålet er, om det her opbygger loyalitet hos Google eller hos os som regionalt medie,” siger han.
Hvorfor er dét vigtigt?
"Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores kunderejse og den måde, vi er i dialog med vores brugere. Det er vigtigt for os, at vi har en tæt dialog med nordjyderne. Og det er vigtigt at finde ud af, om man har de samme muligheder, når man 'signer op' med Subscribe with Google. Det er lidt uklart, som det er nu,” siger han.
”Det kan godt være, at det på den korte bane vil give os en 'upside' med abonnementer. Men det er lidt uklart, hvad det vil betyde på den længere bane. Vi er en lille bitte fisk, sammenlignet med Google,” siger Søren Braad Steen.
Uklarhed om Googles andel
Søren Braad Steen savner også oplysninger om Googles forretningsmodel.
”Der er ingen oplysninger om, hvor stor en del af cuttet Google selv tager,” som han siger det.
Det bekræftes af Geelmuyden Kiese: Google har endnu ikke meldt officielt ud, hvor stor en procentdel de tager.
Og Jan Birkemose deler bekymringen.
”Hvis honoraret bliver for stort, er det bare endnu et eksempel på, at tech-giganterne æder sig ind på mediernes forretningsområde," siger han.
"Men med forbehold for at de vil tage alt for mange penge for det, så vil jeg umiddelbart sige, at det er en god nyhed for danske og udenlandske medier,” opsummerer Jan Birkemose.
”Et plaster på et krater af et sår”
Googles nye betalings-løsning er blot ét af en række nye initiativer, som Google har lanceret for at komme de digitale nyhedsmedier til undsætning.
Over de næste tre år vil Google bruge 300 millioner dollar – svarende til knap to milliarder danske kroner – på at styrke digitale nyhedsmedier. Det sker i regi af Google News Initiative.
Ikke at forveksle med Digital News Innovation Fund – en Google-pulje til innovative medier.
Lars Kabel, medieforsker ved DJMX, ser Googles initiativer som en reaktion på det pres, store medieaktører har lagt på Google i de senere år.
”Google har underminieret forretningsmodellerne og har sat medierne i en meget svær situation," siger Lars Kabel.
"Og det er tankevækkende, at store amerikanske globale koncerner løber med en frygtelig stor procentdel af den digitale annonceomsætning."
"Jeg synes, man kan tage de nye initiativer som et tegn på, at Google har opfanget kritikken. Det er, som om man begynder at se en tendens. Man fornemmer, at de godt ved, at nu er det ved at være nok," siger Lars Kabel.
Han vurderer dog ikke, at Googles nye betalingsløsning vil få større betydning for danske medier.
"Men summen af initiativer fra Googles side kan godt få positiv betydning for medierne," siger han.
Han sammenfatter Google-initiativerne sådan her:
"Det er et lille plaster på et krater af et sår."
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Alle de danske medier burde gå sammen om en fælles løsning, der kan gøre det muligt, at købe adgang til at læse enkelte nyheder og artikler, på alle danske netmedier.
Jeg er helt sikkert ikke den eneste som dagligt oplever, at der er spændende nyheder og artikler på forskellige medier, der er gemt bag en betalingsmur, og som jeg må opgive at få læst, da man selvsagt ikke kan ha’ et abonnement på alle Danmarks netmedier.
De danske medier vil helt sikkert tjene mere på et mikrobetalingssystem som de selv driver, og de vil ha’ en fri adgang til alle de statistiker, som der kan udarbejdes ud fra læsernes køb.
Så de danske medier skal bare se at komme i gang med et mikrobetalingssystem, inden der er nogle udenlandsk giganter, som også snupper det marked fra dem.
Politikerne kunne evt. beslutte, at en meget lille del af mediestøtten skal bruges til etableringen af et mikrobetalingssystem, og når det er oppe og køre, så bør det kunne finansiere sig selv.