Journalist i Myanmar er gået under jorden: Jeg er et mål for militæret

Mratt Kyaw Thu er freelancejournalist i Myanmar, og siden militærkuppet mandag den 1. februar har han været nødt til at gemme sig, fordi han frygter for sit liv

”Kan du skrive til mig på en krypteret linje? Det er langt mere sikkert end Twitter.”

Beskeden kommer fra freelancejournalist Mratt Kyaw Thu, der befinder sig i Myanmar.

Han vil kun kommunikere over krypterede linjer, da det at udtale sig om militærkuppet i landet kan betyde, at han bliver anholdt. Han kan heller ikke fortælle, hvor han præcist er, da han er bange for, at militæret vil finde ham.

Militæret tog magten i landet i mandags, og siden da har det været farligt at være journalist i Myanmar. Også for Mratt Kyaw Thu.

”Rigtig mange af mine kolleger er bange for, hvad der kan ske med deres nærmeste. Jeg er selv gået under jorden, fordi militæret har mig som et mål, så alting er meget anspændt lige nu,” siger han.

Ifølge Mratt Kyaw Thu har han selv været et mål for militæret siden 2016 på grund af de kritiske artikler, han har skrevet. Blandt andet har han været en stor kritiker af militærets håndtering af Rohingya-befolkningen, som ifølge Amnesty International har været mål for etnisk udrensning.

”Jeg har været meget kritisk over for militæret, så jeg gemte mig med det samme, efter at de havde taget magten. Jeg er meget bekymret for, om jeg kan blive ved med at være skjult. Frygten er blevet en del af min hverdag,” siger han.

Han fortæller, at han bruger det meste af tiden på at kigge sig over skulderen og holde øje med politi og militær. Han havde ellers håbet, at det var fortid, efter at Myanmar blev et demokratisk land i 2008, hvor de fik deres forfatning.

”Vi har jo prøvet at have militærdiktatur før, så vi er meget bange for, at vi kommer tilbage til en tid med massiv censur og chikane af uafhængige journalister,” siger han.

Mratt Kyaw Thu befandt sig ét sted i går, da han fortalte om sine oplevelser. I dag er han flygtet til et nyt sted, fordi militæret ifølge ham var kommet på sporet af ham.

Vold og forfølgelser

Mratt Kyaw Thu fortæller, at journalister lige nu mærker et massivt pres fra militæret, og at militæret har opfordret journalister til ikke at dække de demonstrationer, der udspiller sig lige nu.

De har også sagt, at de vil anholde journalister, der bidrager til splid.

Det betyder ifølge Mrat Kyaw Thu, at journalister skal støtte ukritisk op om militæret, hvis de ikke vil have ørerne i maskinen.

”Den nye informationsminister, som har et rygte for at være militærets propagandamaskine, har sagt, at journalister ikke må opfordre til civil ulydighed, og at de skulle blive hjemme. Nogle af de journalister, der endte med at tage til de her demonstrationer, blev overfaldet af pro-militære demonstranter,” siger han.

Han oplever, at journalister bliver mål under demonstrationer. Andre journalister har fortalt til Vice, hvordan de er blevet overfaldet og slået. International Media Support fortæller også, at de opmærksomme på situationen, og at mange journalister føler sig ekstremt utrygge.

”Jeg ved, at militæret aktivt leder efter mig. Jeg har også været til nogle af demonstrationerne, i forklædning selvfølgelig, og der er det tydeligt, at politiet også leder efter journalister,” siger han og tilføjer:

”Jeg så nogen, jeg kendte, til en af demonstrationerne, og vi kunne kun blinke til hinanden, af frygt for, at vi ville blive opdaget af politiet.”

Det er ikke kun enkelte journalister, der kan mærke presset fra militæret, også hele redaktioner har været nødt til at gemme sig.

”Hele redaktionen på Myanmar Now, et af vores største uafhængige medier, har gemt sig, da de har været særligt kritiske over for militæret og derfor ved, at de alle nu er et mål,” fortæller Mratt Kyaw Thu

Hvad fremtiden bringer

Spørger man Mratt Kyaw Thu om, hvordan han tror den nærmeste fremtid for Myanmar vil se ud, så tror han, at det først bliver værre, før det bliver bedre.

”Hvis man husker tilbage til kuppet i 1988, så begyndte militæret ikke at begrænse journalister massivt, før der var gået en uge. Så selv om situationen allerede er slem, kan det sagtens blive meget værre inden længe,” siger han.

En anden bekymring for Mratt Kyaw Thu er noget så simpelt som, hvordan han kommer ud med historier. Nu er han rykket til Twitter, da Facebook er blokeret i Myanmar som led i kuppet.

Facebook var de uafhængige mediers primære platform, og over halvdelen af befolkningen benyttede det som deres adgang til internettet. Blokeringen har derfor påvirket næsten al kommunikation i Myanmar.

”Jeg forsøger at få så meget ud som muligt, om hvordan alting står til her. Det gør jeg igennem #WhatsHappeningInMyanmar på Twitter. Men det er svært at gøre det, når jeg også skal sørge for, at jeg ikke bliver fanget af militæret eller politiet,” siger han.

På trods af den farlige situation er motivationen hos Mratt Kyaw Thu ikke forsvundet, og han tror stadig på, at han kan gøre en forskel med sin journalistik. Han håber, at de ting, han udgiver, vil skabe pres på militæret, og at det vil inspirere befolkningen i Myanmar til modstand.

”Hele verden bliver nødt til at se, hvad der foregår herovre lige nu. Både med hensyn til journalister, men også hvordan hele befolkningen lider under det her kup. Jeg håber, at den folkelige modstand og det internationale samfund kan få sat en stopper for det her,” siger han.

0 Kommentarer

Læs også

Journalister i Alarmberedskab: Trusselniveauet er højt i Myanmar

Højt trusselsniveau i Myanmar: Journalister frygter for militært diktatur

05. FEBRUAR 2021

Erdogan vil opklare journalistdrab – vil han også forbedre pressefriheden?

24. OKTOBER 2018

Erdogan vil opklare journalistdrab – vil han også forbedre pressefriheden?

24. OKTOBER 2018
data_usage
chevron_left
chevron_right