Højt trusselsniveau i Myanmar: Journalister frygter for militært diktatur

Militæret i Myanmar har blokeret Facebook, Instagram og WhatsApp. Journalister har været mål for vold fra pro-militære aktivister

”Situationen ændrer sig lige nu dag for dag, og vi hører om, at journalister føler sig meget utrygge. Mange af dem har jo prøvet at leve under militært diktatur, og de frygter lige nu en tilbagevenden til en tid med massiv censur og begrænsninger for pressen.”

Det er meldingen fra Emilie Lehmann-Jacobsen, Asien-rådgiver hos International Media Support (IMS), der kalder situationen i Myanmar for meget alvorlig.

Militæret har opfordret journalister til ”ikke at opfordre til civil ulydighed”, og blandt andet Vice har rapporteret om vold rettet mod journalister. Den japanske freelancejournalist Hiroki Kitazumi fortæller til Vice, hvordan han til en demonstration for militæret blev overfaldet, slået og sparket.

IMS har også noteret episoderne, men Emilie Lehmann-Jacobsen understreger, at der lige nu er meget usikkerhed omkring situationen for journalister i landet.

”Lige nu er der et højt trusselsniveau for journalister i Myanmar, men vi kan ikke bekræfte sager med vold mod journalister lige pt,” siger hun.

International Press Institute, IPI, har været ude og fordømme angrebene på journalister og begrænsningen af information. De siger blandt andet, at ”vi fordømmer på det stærkeste angreb på journalister i Myanmar, der dækker kuppet og dets eftervirkninger”.

Det er ikke kun journalister og traditionelle medier, der er presset under militærkuppet i Myanmar. Militæret har blokeret for adgangen til Facebook i landet. Indtil videre vil blokeringen ifølge militæret blive ophævet den 7. februar

Har mistet kommunikationskanaler

Det sker oven på en general blokering af internettet i landet, der startede, da kuppet blev udført mandag. Hos IMS ser man det som meget bekymrende.

”Myanmar har ikke haft den samme gradvise introduktion til internettet og sociale medier, som vi har her i Danmark, så for de fleste er Facebook hele internettet,” siger Emilie Lehmann-Jacobsen.

Blokeringen af Facebook har medført store konsekvenser i landet. Over halvdelen af landets 53 millioner indbyggere benytter Facebook, og det er også blevet det sted, hvor meget af den politiske organisering foregår.

”Det gør, at lokale uafhængige medier i Myanmar lige nu har meget svært ved at finde en platform, hvor de kan få deres historier ud. Meget få mennesker benytter en browser i landet, så man har mistet en helt vildt stor kommunikationskanal,” tilføjer hun.

Spørger man Emilie Lehmann-Jacobsen, så er det vigtigste for pressen i Myanmar lige nu, at støtten til dem fortsætter. Ifølge hende er de uafhængige medier i landet særligt pressede.

”De uafhængige medier mister jo al indtægt fra annoncer under et kup, så vi risikerer, at de vil forsvinde helt. Samtidig er det også vigtigt, at vi fortsat kan arbejde med for eksempel at uddanne journalister. Det ville være katastrofalt for Myanmar, hvis mange års positiv udvikling for hele faget og den frie presse bliver tabt på gulvet,” siger hun.

0 Kommentarer

Læs også

Russiske journalister anholdt og truet i forbindelse med Navalny demonstrationer.

Russiske journalister anholdt og truet

03. FEBRUAR 2021

Erdogan vil opklare journalistdrab – vil han også forbedre pressefriheden?

24. OKTOBER 2018
Facebook: Ja, vi begrænser ytringsfriheden

Facebook: Ja, vi begrænser ytringsfriheden

15. JANUAR 2021