Erdogan vil opklare journalistdrab – vil han også forbedre pressefriheden?

Det er glædeligt, at Tyrkiets præsident Erdogan er så stærkt optaget af at opklare drabet på Jamal Khashoggi, mener formanden for European Federation of Journalists, Mogens Blicher Bjerregård. Men det lyder også lidt hult, landets syn på pressefrihed taget i betragtning, siger han

Det er godt, at Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, vil gøre alt for at opklare drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. Det lyder også lidt hult, landets syn på pressefrihed taget i betragtning. Men måske er det et tegn på en ny kurs.

Sådan lyder det fra formanden for European Federation of Journalists (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård, efter at Tyrkiets præsident i går holdt en tale om den høj-kontroversielle sag.

Recep Erdogan sagde blandt andet, at Jamal Khashoggi var offer for et planlagt mord. Og Erdogan ønsker at gøre alt, hvad han kan, for at opklare drabet. Han krævede, at de ansvarlige for drabet bliver udleveret til retsforfølgelse i Tyrkiet.

”Vi vil blive ved med at stille spørgsmål, og vi vil kræve svar,” lød det fra Tyrkiets præsident.

Siden den saudiske journalist Jamal Khashoggi forsvandt på Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet, har sagen vakt kolossal international opmærksomhed. Ikke kun blandt organisationer, der kæmper for frie medier og journalisters rettigheder, men også blandt statsledere overalt i verden.

Langt nede på Press Freedom Index

Men set fra Mogens Blicher Bjerregårds bord i den europæiske organisation for journalister spiller præsident Erdogan imidlertid en speget rolle i udviklingen i presse- og ytringsfrihed, eller manglen på samme.

På Press Freedom Index ligger Tyrkiet placeret helt nede i bunden som nummer 157 – og rangerer dermed lavere end lande som Den Demokratiske Republik Congo, Myanmar og Sydsudan.

”Tyrkiet er et ekstremt vanskeligt land at arbejde i som journalist. Det er et land, hvor det står meget dårligt til med pressefriheden,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Jamal Khashoggi er den ottende journalist, der er blevet myrdet i Tyrkiet de seneste 10 år.

Tal fra Committee to Protect Journalists viste sidste år, at 73 journalister sad fængslet i landet.

”Det har intet at gøre med, at journalister har begået noget kriminelt,” siger Mogens Blicher Bjerregård om fængslingerne.

EFJ repræsenterer omkring 320.000 journalister i 43 lande – herunder Tyrkiet.

”Det er typisk folk, der bare har passet deres arbejde, men er blevet fængslet, fordi de for eksempel har skrevet et bestemt tweet eller skrevet en formulering i en overskrift,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Håber Tyrkiet lægger en ny kurs

Mogens Blicher Bjerregård håber, at udmeldingen fra Recep Erdogan og de tyrkiske myndigheder er udtryk for en ny kurs.

”Det er godt nyt, at den tyrkiske præsident og de tyrkiske autoriteter er så stærkt optaget af at opklare det her. Jeg håber, det er en ny start, så Tyrkiet bliver et land med pressefrihed, og at de fængslede journalister bliver løsladt.”

”Jeg synes, myndighederne skal bruge det som en anledning til gentænke deres syn på frie medier og fri journalistik. Jeg håber, at mordet på Jamal Khashoggi kan få myndighederne i Tyrkiet til at forstå, hvor alvorligt det, når en fundamental rettighed som frie medier ikke trives.”

Journalisten har spurgt den tyrkiske ambassade i København, om større pressefrihed er på vej i Tyrkiet. Men ambassaden er ikke vendt tilbage på Journalistens henvendelse.

0 Kommentarer