Hvis det står til DJ og journalistforbundene i de andre nordiske lande, skal præsidenten for the European Federation of Journalists også hedde Mogens Blicher Bjerregård efter valget i EFJ i maj 2016.
DJ støtter Mogens Blicher Bjerregårds kandidattur, fordi »han har gjort et fremragende stykke arbejde, som der står stor respekt omkring«, siger næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen.
Som EFJ-præsident skal han være med til at forsvare nordiske mærkesager.
»Vi har i Norden en stærk tradition for aftaler og ophavsret, og vi vil kæmpe for, at det bliver udbredt i resten af Europa,« siger Tine Johansen.
Men præsidentposten og kandidaturet er ikke gratis. EFJ har ikke selv penge til at betale præsidenten.
»Vi skal betale for den arbejdsindsats, han lægger i det,« siger Tine Johansen.
Eftervederlag udløber
I 2013 blev Mogens Blicher Bjerregård valgt til at sidde som EFJ-præsident frem til 1. juni 2016. I foråret 2015 trådte han tilbage som formand for Dansk Journalistforbund, og 1. november 2015 udløber hans eftervederlag fra DJ.
I perioden frem til juni 2016 har hovedbestyrelsen derfor besluttet at udbetale Mogens Blicher Bjerregård 10.000 kroner om måneden for jobbet som EFJ-præsident og en post i et UNESCO-råd. Oveni skal lægges udgifter til rejser og ophold, forklarer Tine Johansen.
Det lyder mærkeligt, at et europæisk journalistforbund med 320.000 medlemmer ikke betaler løn til præsidenten?
»Ja, det er mærkeligt, at den enkelte nation må vurdere, om de har råd til at opstille nogen,« siger hun.
Skal forhandle løn med Werge
Forklaringen er imidlertid, at EFJ-præsidenter sædvanligvis tjener til det daglig brød andre steder end i EFJ.
»Da Mogens var DJ-formand, var det en del af hans arbejdsopgaver at varetage posten i EFJ,« forklarer Tine Johansen.
På samme måde fik Mogens Blicher Bjerregårds forgænger, svenske Arne König, penge fra det svenske journalistforbund, oplyser formanden for Journalistforbundet i Sverige Jonas Nordling.
Bliver Mogens Blicher Bjerregård genvalgt næste år, skal han og DJ-formand Lars Werge forhandle, hvad han skal have i honorar fra Journalistforbundet.
Hvis Lars Werge og Mogens Blicher Bjerregård forhandler sig frem til 10.000 kroner om måneden, bliver det 360.000 kroner for næste præsidentperiode plus udgifter. Er det en god investering for DJ?
»Det er mange penge, når man lægger det sammen. Men jeg tror og forventer, at den post er hver en krone værd. Flere og flere beslutninger inden for vores område bliver truffet på EU-niveau, og derfor er det vigtigt, at vi også er tydelige og opsøgende på det niveau. Det er Mogens, og det vil han vedblive at være,« siger Tine Johansen.
Hun og Lars Werge har dog haft forbehold over for at støtte Mogens Blicher Bjerregårds kandidatur, fordi det er mange penge.
»Men nu er forhandlingerne med Mogens jo end ikke påbegyndt, så jeg kender endnu ikke det beløb, vi taler om,« forklarer hun.
Danmark alene om udgiften
Selv om de andre nordiske lande bakker op om Mogens Blicher Bjerregård, står DJ alene med udgiften.
»Når de andre forbund opfordrer ham til at genopstille, ville det være fristende, at vi deler regningen. Men hvis vi gjorde det, forpligtede det os til, at vi eventuelt også skulle betale for kandidater fra andre nordiske lande. Og jo flere nordiske kandidater, jo flere penge,« siger Tine Johansen.
Når Tine Johansen og Lars Werge ikke selv har bragt sig i spil som kandidater til jobbet, er det, fordi deres målsætninger primært ligger inden for Danmarks grænser.
»Det giver ikke mening, at Lars eller jeg skal kæmpe for en plads i EFJ, når Mogens Blicher Bjerregård allerede nyder så stor respekt,« siger hun.
8