Fotostuderende i coronakrise: Bekymrede for, om de overhovedet kan gennemføre uddannelsen

Fotojournaliststuderende, der skal lave bacheloropgave fra 1. april, står med en gordisk knude: De skal fotografere mennesker, men undgå at møde kilder face-to-face. Uddannelseschef afviser at udsætte bacheloropgaverne

Undgå face-to-face-interviews og al unødig kontakt med andre. Klar tingene over telefonen. Og følg i øvrigt sundhedsmyndighedernes anvisninger. Sådan lyder de generelle anbefalinger lige nu fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til skolens godt 800 studerende.

Men det er en stor udfordring for de studerende, der fra 1. april skal i gang med bacheloropgaven – især for de fotojournaliststuderende.

”Vi kan ikke komme uden om, at vi skal ud i virkeligheden for at fotografere. Og lige nu er den mulighed lukket ned,” siger fotojournaliststuderende Laura Bisgaard Krogh.

”Jeg kan sagtens forstå, at skolen skal sørge for at få så mange igennem og ikke udskyde en hel årgang. Men jeg har svært ved at se, hvordan vi som fotografer konkret skal løse opgaven under de forhold, der er nu.”

Uddannelseschef: Et kæmpe problem

Ifølge uddannelseschef på DMJX Henrik Berggren bliver bacheloropgaverne ikke udsat. Men han erkender, at det særligt for de fotojournaliststuderende er en problematisk situation. Og han har heller ikke et svar på, hvordan de kan løse opgaven.

”Jeg anerkender, at det er et kæmpe problem. Jeg er heller ikke fotojournalistisk ekspert, men jeg kan se, at man stadig må gå en tur, så nogle folk er ude,” siger han.

De fotojournaliststuderende kan vel ikke lave opgaven hjemmefra. Må de gå ud eller ej?

”De har mulighed for at gå ud, men det er med nogle klare begrænsninger. De skal overholde anbefalingerne fra myndighederne,” siger han og tilføjer:

”Og vores generelle anbefaling er, at de bør undgå at være face-to-face både med hinanden og med kilder.”

Studerende vil gøre sit bedste

Laura Bisgaard Krogh understreger, at hun er indstillet på at gøre sit bedste for at løse opgaven og følge anbefalingerne.

”Så snart man forlader sit hjem, skal man forholde sig til, hvordan man undgår at smitte. Et scenarie kunne være, at jeg lavede en portrætserie, hvor jeg fotograferede en person ad gangen,” siger hun.

Men:

”Så skal jeg måske stadig hen til otte eller 10 hjem, jeg skal fotografere på mange meters afstand, og jeg skal spritte alt af, og selv ikke der er jeg sikker. Det er en stor etisk udfordring,” siger hun.

Henrik Berggren fortæller, er det muligt for de studerende at tage reeksamen i stedet for i august. Men det vil stadig koste dem et af deres tre forsøg på at gennemføre eksamen.

”Det er muligt, nogle af dem kan gøre det. Men andre har måske allerede et job eller er ved at løbe tør for SU. Så det er ikke sikkert, at alle kan. Derfor er det målet at få så mange som muligt til at gennemføre nu,” siger Henrik Berggren.

Reportager stort set umulige

Situationen betyder også, at det bliver stort set umuligt for de skrivende studerende at tage på reportage.

Ligeledes er det en klar udfordring for studerende, der vil lave bachelorprojekt med radio eller tv, som ofte også kræver, at de studerende møder kilder i virkeligheden.

”Jeg kan godt forstå, hvis de er bekymrede og frustrerede. Men jeg er ikke i tvivl om, at det for de fleste nok skal gå,” siger uddannelseschef Henrik Berggren.

Normalt er det forventet af de studerende, at de på en bacheloropgave har været på reportage eller ude og lave interviews med kilderne ansigt til ansigt.

Henrik Berggren understreger, at det selvfølgelig ikke trækker ned i de studerendes karakterer, at det ikke er muligt nu.

Det hjælper dog ikke nødvendigvis Laura Bisgaard Krogh.

”Jeg vil helt vildt gerne finde en kreativ løsning. Det tror jeg, vi alle gerne vil. Vi har også et ansvar for at opretholde vores uddannelse og hverdagsliv så godt, som vi kan. Men jeg har virkelig svært ved at se en forsvarlig løsning lige nu,” siger hun.

1 Kommentar

Tina Andersen
24. MARTS 2020
Undskyld mig, men det er da ALLE journaliststuderende, der har helt urimelige vilkår til at lave deres bachelorprojekt. Samfundet er lukket ned. Hvilke politikere og myndigheder har tid til at lade sig interviewe om andet end Corona? De studerende kan ikke komme tæt på nogen. For de journaliststuderende og alle os andre skal holde os hjemme og omgås færrest mulige mennesker og helst de samme. Indtil videre til efter påske.
Skrivebordsjournalistik skal de altså lave, de studerende. Skrivebordsjournalistik, der begrænser muligheden for at skrive vedkommende og demonstrere, hvad de måtte kunne formidlingsmæssigt og researchmæssigt for den sags skyld. Og selv fra skrivebordet – hvad er deres odds for at få fat på de magthavere og myndigheder, der også hører hjemme i et solidt bachelorprojekt?
Så udsæt dog den bacheloropgave eller lad de studerende lave en alternativ opgave, hvor de rent faktisk får mulighed for at vise, hvad de kan.

Læs også

Håb for digital panikdag – systemet brød ikke sammen i test

Håb for digital panikdag – systemet brød ikke sammen i test

19. MARTS 2020
DM og DJ til praktikanter: Del dine bekymringer og pas på dig selv

DM og DJ til praktikanter: Fortæl dit praktiksted, hvordan du har det

20. MARTS 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right