
Formand for Danske Mediestuderende opfordrer praktikanterne til at tænke kreativt i forbindelse med corona-situationen og den månedlige læringsdag. Foto: Aleksander Klug
Den seneste uges restriktioner har ført til store omvæltninger for hele mediebranchen, herunder alle praktiksteder og praktikanter.
Er du en af de mange praktikanter, der som jeg har forvandlet dit spisebord til skrivebord i forsøget på at ride stormen af fra et kreativt sammenstrikket hjemmekontor? Kan du også mærke det ekstra pres, det bærer med sig at være ung mediespire i et virvar af kaos og corona?
Så kan du måske godt bruge et par råd fra de kloge hoveder.
Jeg har ringet til Mie Hovmark, formand for Danske Mediestuderende, og Claus Iwersen, forhandlingschef for Dansk Journalistforbund, for at høre, hvad de har at sige til os praktikanter – og her er deres råd:
1 – Sig fra
”Del dine bekymringer med dit praktiksted, hvis du har nogen – og pas for helvede på dig selv.” Sådan lyder opfordringen fra formanden for Danske Mediestuderende, Mie Hovmark.
Hun beder alle praktikanter om at holde sit praktiksted orienteret om, hvordan de har det.
”Lige nu står vi i en situation, hvor ingen af os rigtigt ved, hvad vi skal gøre, og det kan være voldsomt ubehageligt. Derfor er det vigtigt at huske, at dit praktiksted ikke nødvendigvis kan vide, hvordan du har det, medmindre du fortæller dem det. Så tag fat i din praktikvejleder eller praktiksted,” siger Mie Hovmark.
Forhandlingschef for Dansk Journalistforbund Claus Iwersen tilføjer, at der er tre parter på praktikstedet, man kan kontakte, hvis man føler sig ekstra presset.
”Hiv fat i en redaktør eller din praktikantvejleder, men husk også tillidsrepræsentanten,” siger han.
Ud over ansatte på praktikstedet er der mulighed for at tage kontakt til Dansk Journalistforbund.
Lige nu modtager Dansk Journalistforbund enormt mange telefonopkald fra medlemmerne. Derfor opfordrer Claus Iwersen til, at man i første omgang sender en henvendelse per mail med kontaktinfo og en kort beskrivelse af, hvad sagen drejer sig om. Så kan forbundet hurtigere fordele opgaverne og vende tilbage.
2 – Pas på dig selv
De praktikanter, som Journalisten har været i kontakt med, er alle blevet sendt hjem for at arbejde, alligevel kan der forekomme tilfælde, hvor man bliver bedt om at gå udenfor.
”I de tilfælde er det vigtigt, at man tager alle forhåndsregler og følger myndighedernes anvisninger,” siger Mie Hovmark.
Hvis man bliver bedt om at løse opgaver, som man ikke selv synes er forsvarligt, eller hvor man føler, at man udsætter sig selv eller andre for smitterisiko, så er det ifølge Claus Iwersen vigtigt, at man siger fra.
”Her kan det igen være en god idé at opsøge en tillidsrepræsentant,” siger Claus Iwersen.
3 – Grib chancen, tænk kreativt
Situationen med de mange praktikanter, der lige nu arbejder hjemmefra, kan give nogle ekstra udfordringer, især fordi praktikanterne ikke må sidde alene.
Ifølge Claus Iwersen betyder ’ikke alene’ i virtuel forstand, at praktikanterne skal vide, hvem de skal henvende sig til i forhold til sparring. Her er det både praktikstedet og praktikanternes eget ansvar at orientere sig om, hvem de kan tale med.
”Jeg forventer selvfølgelig også helt grundlæggende, at de for praktikanterne ansvarlige chefer og kolleger i den daglige produktion er opsøgende over for praktikanterne. De skal kunne stå inde for det, der måtte foregå langt væk fra det almindelige redaktionsmiljø,” siger han.
”Lad være med at lade dig begrænse af, at du sidder derhjemme. Du kan stadig snakke med dine kolleger og opnå sparring,” siger Mie Hovmark.
Hun opfordrer alle til at opsøge den samme læring, som de plejer – hjemmefra.
”Der er mange spørgsmål, der ikke er besvaret endnu, men det leder også til en mulighed for en masse kreative idéer til, hvad man kan give sig i kast med,” siger hun.
Også Claus Iwersen beder praktikanterne om at tænke kreativt, især i forbindelse med den månedlige læringsdag.
”Normalt vil en læringsdag jo bestå af, at man er samlet, men hvis man kigger ind i praktikantaftalen, så er der jo også mulighed for at lave noget alene,” siger han.
Han beder praktikanterne have forståelse for, at også praktikstedet lige nu står i en kaotisk situation, og foreslår, at praktikanterne benytter chancen til at fordybe sig i et emne.
”Læs op på noget, du synes er vigtigt i forhold til din læringskurve. Man kan også arrangere feedback, et møde med andre praktikanter eller en oplægsholder online. Her er der i den grad mulighed for at være kreativ og komme med egne forslag,” siger han.
Også Mie Hovmark synes, at man skal gribe chancen og komme med gode alternativer til læringsdagen.
”En læringsdag kan jo også være at sætte sig ned og fordybe sig i en eller anden teori, som man synes er vanvittigt fed, men som man normalt ikke vil have tid til i en travl hverdag.”
4 – Hav tålmodighed
Den sidste opfordring fra både Mie Hovmark og Claus Iwersen er at have tålmodighed.
”Man skal have forståelse for, at praktikstedet lige nu står i en situation, som ingen af os har været i før. Det er en øvelse for hele samfundet, dermed også for den enkelte arbejdsplads, det enkelte praktiksted og den enkelte praktikant, så vi er nødt til at prøve at komme igennem det her bedst muligt sammen,” siger Mie Hovmark.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.