Finanslov freder DR – og optrapper spænding om kommende medieforlig

Politisk flertal har fundet penge i finansloven til at skåne DR for den kommende store sparerunde. Men der er sat for få penge af til det kommende medieforlig, lyder det fra støttepartier (opdateret)

DR slipper for den næste store sparerunde. P6 og P8 kan spille videre, foreløbigt i 2021. Og partierne skal forhandle om et nyt medieforlig til næste år, hvor finansloven udstikker en økonomisk ramme, som flere støttepartier allerede nu mener er for lille.

Det er kort opridset udfaldet af finansloven for 2021, som regeringen, støttepartierne og Alternativet præsenterede søndag eftermiddag.

En finanslov, som på medieområdet afføder tilfredshed for nu – men også optrapper spændingen om det kommende medieforlig.

”Der er jo ikke meget mediepolitik og ambition i det her. Det her har handlet om at sikre DR noget ro og gøre, så vi kan forhandle om et privat medieforlig. Ambitionerne i medieforliget må vi så diskutere med regeringen senere,” siger SF’s gruppeformand, Jacob Mark.

Men han er ’meget tilfreds’ med, at det lykkes at rulle den sidste del af de besparelser tilbage, som blev vedtaget under den tidligere regering.

”Tidligere var der et stort flertal blandt danske partier, som  syntes, at DR kunne spare ud i det uendelige. Nu er det lykkedes for et nyt flertal at give DR noget ro.”

Pengene til at skåne DR fra besparelser på 255 millioner kroner er fundet uden for forhandlingsreserven, ligesom støttepartierne har krævet.

”Men jeg er ikke glad, før der er landet en medieaftale, der hjælper de private medier godt videre,” siger Jacob Mark.

’Går i den forkerte retning’

Ifølge finanslovsaftalen har partierne afsat årligt 132,3 millioner kroner til medieforliget fra 2022. Et tal, som stiger til 149 millioner fra 2025. Det fremgår dog også af finansloven, at medieforliget kan ende med at koste mere end det, hvis partierne til den tid kan blive enige om, hvor de ekstra penge skal komme fra.

Radikales medieordfører, Jens Rohde, mener, der er afsat alt for få penge.

”Jeg betragter den ramme som en teknisk fremskrivning, altså alene en konstatering af, hvordan tingene ligger,” siger han.

Også han er glad for, at DR-besparelsen er strøget, og at P6 og P8 kan fortsætte. Men det skygger i billedet, at der ikke er sat flere penge af til medieforliget.

Den tidligere regerings medieforlig fra 2018 skar et trecifret millionbeløb ud af den samlede offentlige mediestøtte, og nedtrapningen har allerede været i gang i flere år. Ifølge Jens Rohde vil der derfor i 2022 være 149,2 millioner mindre i samlet offentlig mediestøtte end i 2019, da regeringen og dens støttepartier forfattede ’forståelsespapiret’ og her blev enige om at ’styrke public service’.

”I forhold til at styrke public service går det i den forkerte retning. Og derfor er det så afgørende for mig at sige, at det  er en teknisk fremskrivning,” siger Jens Rohde.

Han betragter det som en ’bunden opgave’ at finde flere penge til medieområdet.

”Vi kan ikke gøre, så dansk indhold og danske medier stadig er relevante for danskerne i deres hverdag, hvis ikke vi finder penge, der kan gøre medierne i stand til at levere et indhold, som danskerne gerne vil have og ikke vælger fra, fordi de får andre tilbud fra internationale streamingstjenester,” siger Jens Rohde.

Lægger pres på forhandlinger

Også Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, glæder sig over, at finansloven freder DR. Ligesom han mener, det er afgørende, at finansloven åbner op for, at medieforliget kan blive dyrere, end der er afsat penge til på forhånd.

”Denne her finanslov indebærer nogle gode ting. Det er godt, det er vi glade for, men der udestår stadig hele spørgsmålet om, hvordan vi får styrket public service, og det lægger helt afgørende pres på de forhandlinger, som starter i det nye år,” siger Søren Søndergaard.

Også han har noteret, at den samlede offentlige bevilling på medieområdet falder, på trods af de beløb, der er afsat til medieområdet med finansloven.

”Det betyder, at hele presset ligger på medieforliget. Det er der, man skal vise, om man lever op til forståelsespapiret. Det bliver et spændende forår,” siger Søren Søndergaard.

Journalisten har bedt om en kommentar til finansloven fra kulturminister Joy Mogensen og er blevet henvist til en pressemeddelelse fra Kulturministeriet. Her udtaler Joy Mogensen:

”Dansk medieindhold har aldrig været vigtigere, end det er i dag, og derfor har regeringen fra dag et sat sig for at styrke dansk public service med opbakning fra vores støttepartier.”

”Det leverer vi på med denne finanslovsaftale, hvor vi tilbageruller den tidligere regerings planlagte besparelser for over 900 mio. kr. frem til 2025 og dermed skaber ro om DR’s samlede økonomi.”

I pressemeddelelsen fremgår det også, at finanslovsaftalen sikrer omtrent 4,7 milliarder kroner årligt til medieområdet.

 

Opdateret 6.december kl. 14.40 med kommentar fra kulturminister Joy Mogensen

0 Kommentarer

Læs også

Finansloven nærmer sig målstregen - men medieområdet er stadig i spil 1

Finansloven nærmer sig målstregen – men medieområdet er stadig i spil

04. DECEMBER 2020
Enhedslisten kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det vi skal forhandle om

Støttepartier kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det, vi skal forhandle om

31. AUGUST 2020
Joy har fundet penge til musikkanalerne - mens der er spænding om resten af DR

Joy har fundet penge til musikkanalerne – mens der er spænding om resten af DR

31. AUGUST 2020