Finansloven nærmer sig målstregen – men medieområdet er stadig i spil

Enhedslisten fastholder, at regeringen skal finde finansiering til at skåne DR for besparelser uden for den forhandlingsreserve, regeringen har afsat

Mens regeringen og støttepartierne fredag formiddag kunne præsentere en naturpakke som en delaftale af finansloven for 2021, er partierne endnu ikke i mål med, hvad der skal ske på medieområdet i finansloven.

Den samlede finanslov forventes at lande snart.

På medieområdet såede regeringens finanslovsudspil tilbage i august stor utilfredshed blandt støttepartierne Enhedslisten og SF. Mens regeringen havde sat penge af til, at P6 og P8 kan fortsætte i 2021, lagde regeringen nemlig samtidig op til at sløjfe de kommende besparelser på DR på 255 millioner kroner med penge fra den såkaldte ’forhandlingsreserve’ – altså groft sagt de penge, støttepartierne kan bruge til at få deres ønsker til en finanslov indfriet.

Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, kaldte den del af udspillet ’en misforståelse’, og der står han stadig.

”Jeg kan understrege, at det stadig er afgørende for os, at besparelsen på DR fjernes, og at P6 og P8 kan fortsætte. Og at det er uden for den forhandlingsreserve, som regeringen har afsat,” siger han om de igangværende finanslovsforhandlinger.

Besparelserne på DR stammer fra medieforliget fra 2018 under den tidligere regering.

Skal kunne bruge flere penge på medier

Som en del af finansloven aftaler partierne en økonomisk ramme for det kommende medieforlig. Men Enhedslisten arbejder stadig ved forhandlingsbordet for, at den økonomiske ramme om medieforliget i finansloven ikke skal være låst. Sådan at når forhandlingerne om medieforliget kommer, vil der være mulighed for at hæve beløbet til medieområdet.

”Det er meget afgørende for os, at der kommer en tekst ind, hvor der står, at man kan bruge flere penge end det, der fremgår af finansloven, hvis man samtidig finder en anden finansiering. Det er noget af det, vi stadig arbejder for kommer med i den endelige finanslov,” siger Søren Søndergaard.

Kulturminister Joy Mogensens medieudspil har været udskudt flere gange siden folketingsvalget i 2019. Nu er meldingen fra Kulturministeriet, at medieudspillet kommer, ’efter at finansloven er på plads’.

”Ikke totalt idioter”

Søren Søndergaard og Radikales medieordfører, Jens Rohde, var tilbage i august så utilfredse med regeringens finanslovsudspil på medieområdet, at de krævede at se regeringens udspil til nyt medieforlig, inden de stemmer for finansloven.

”Vi er ikke totalt idioter,” sagde Søren Søndergaard i den forbindelse.

Du har tidligere sagt, at I vil se medieudspillet, inden I stemmer for finansloven? Det er jo ikke kommet endnu …

”Det er et af de punkter, hvor vi kan risikere, at det ikke bliver opfyldt. Og dermed lægges der endnu større pres på de medieforhandlinger, som kommer på et senere tidspunkt,” siger Søren Søndergaard.

0 Kommentarer

Læs også

Joy har fundet penge til musikkanalerne - mens der er spænding om resten af DR

Joy har fundet penge til musikkanalerne – mens der er spænding om resten af DR

31. AUGUST 2020
Presser kulturministeren – vil se medieudspil før finanslovsforhandlinger slutter

Presser kulturministeren – vil se medieudspil, før finanslovsforhandlinger slutter

31. AUGUST 2020
Enhedslisten kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det vi skal forhandle om

Støttepartier kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det, vi skal forhandle om

31. AUGUST 2020