Støttepartier kritiserer regeringens DR-planer: Hvad er det, vi skal forhandle om

Enhedslisten og Radikale kritiserer regeringen for at ville finde penge til DR i den såkaldte ”forhandlingsreserve” og kræver, at regeringen selv finder finansiering. Regeringen tager æren og lader os andre betale regningen, siger Jens Rohde (opdateret)

Regeringen lægger med sit finanslovsudspil op til at sløjfe de kommende besparelser i DR på 255 millioner kroner årligt fra 2022, som er en konsekvens af medieforliget i 2018.

Dette har været et udtalt ønske fra regeringens støttepartier siden regeringsdannelsen sidste år.

Men spørger man Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, er han ikke tilfreds. Regeringen lægger nemlig op til at ville finde pengene til DR fra den såkaldte ’forhandlingsreserve’, som er den pulje penge, hvor man finder penge til støttepartiernes ønsker til finansloven.

”Jeg tror, det her er en misforståelse, og jeg regner med, at den misforståelse bliver rettet, når forhandlingerne om finansloven for alvor går i gang,” siger Søren Søndergaard.

Han henviser til, at forhandlingsreserven i år vil være på 1,5 milliarder kroner – mindre end de foregående år – og at DR-pengene på den måde vil lægge beslag på en sjettedel af beløbet.

Det rimer dårligt på, at det ifølge Søren Søndergaard var et valgløfte fra Socialdemokratiets side, at besparelserne på DR skulle sløjfes.

”Så kan man spørge rent politisk, hvad er det så, vi skal forhandle om? Hvis de bare lægger alle deres ting ind i forhandlingsreserven? Hvis det er deres forslag, så er det deres finanslov, og så må de selv finansiere det,” siger Søren Søndergaard.

Medieordfører for De Radikale siger, at han havde ønsket sig, at der var fulgt penge med:

”Det er er jo godt, at regeringen nu endelig har erkendt, at det er det, der skal til, men jeg kunne godt ønske mig, at den var kommet med nogle penge også, det gør den jo ikke,” siger Jens Rohde.

Nu er det op til de andre partier at blive enige om finansieringen.

”Sat på spidsen, så tager den æren og lader os andre betale regningen, fordi det skal tages ud af den forhandlingsramme, som det er op til partierne at prioritere,” siger Jens Rohde.

Den tidligere regering indgik et medieforlig sammen med Dansk Folkeparti, som betød, at DR’s økonomiske ramme skulle beskæres med 20 procent. DR har gennemført besparelser for 420 millioner, men mangler at gennemføre besparelser for årligt 255 millioner kroner, før den økonomiske ramme er tilpasset i 2023.

I forbindelse med regeringsskiftet sidste år meldte støttepartierne, at de vil have den sidste del af DR-besparelserne droppet. Og i september kom DR med en ny offensiv strategi, hvor besparelsen på 255 millioner ikke var regnet med.

(Opdateret klokken 9:11 med kommentar fra Jens Rohde)

0 Kommentarer

Læs også

Ikke et ord om et nyt medieforlig i finansloven

Ikke et ord om et nyt medieforlig i finansloven

03. DECEMBER 2019
DR’s deadline for nyt medieforlig er til nytår

DR skal spare, hvis ikke der er nyt medieforlig til nytår

29. APRIL 2020
Medieforlig trækker ud - forventer først forhandlinger efter sommer

Medieforlig trækker ud – forventer først forhandlinger efter sommer

25. FEBRUAR 2020