
Radikales medieordfører, Jens Rohde, ønsker en delaftale om DR forhandlet på plads på denne side af sommerferien. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forhandlingerne om et nyt medieforlig skulle komme i starten af 2020.
Det var forståelsen hos regeringens tre støttepartier.
Men forhandlingerne lader vente på sig. Regeringen er endnu ikke kommet med et medieudspil – og medieordførerne tvivler på, at der bliver indkaldt til forhandlinger inden sommerferien.
”Jeg kan ikke tolke det på andre måder, end at der først kommer et medieudspil til efteråret,” siger Radikales medieordfører, Jens Rohde.
Han fortæller, at han gentagne gange har spurgt kulturminister Joy Mogensen, om hun snart vil indkalde til forhandlinger.
”Men ministeren vil ikke give et klart svar. Og når hun ikke vil svare på, om det kommer før sommerferien, så er det selvfølgelig, fordi det først kommer efter sommerferien,” siger Jens Rohde.
Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, siger, at han ikke har set en anden køreplan end den ’oprindelige’, som ifølge ham betød, at regeringen vil fremlægge sit medieudspil til april.
”Men jeg ved, at de ikke vil sige, at det er sådan længere. Så noget tyder på, at de har skudt det,” siger Søren Søndergaard.
SF’s Jacob Mark har samme fornemmelse.
”Vi har ikke fået en endelig melding på medieforhandlingerne. Men mit indtryk er helt klart, at det er regeringens plan, at de gerne vil lægge det i efteråret,” siger han.
Radikale: Lav delaftale om DR nu
Radikales Jens Rohde mener, at hvis det samlede medieforlig skal vente til efteråret, så bør regeringen og dens støttepartier lave en delaftale om DR på denne side af sommerferien.
”Der er mange ting, vi skal diskutere i et medieforlig. Så jeg har tilbudt kulturministeren, at vi tager spørgsmålet om DR’s økonomi og laver en delaftale,” siger Jens Rohde og henviser til, at støttepartierne også stod klar med deres stemmer, da ministeren ønskede at lave en mindre delaftale for at redde P6 og P8 fra lukning i efteråret.
De tre støttepartier ønsker alle at finde penge til DR, så DR ikke skal igennem den anden store runde af besparelser som følge af medieforliget fra 2018. DR mangler at finde besparelser for årligt 255 millioner kroner.
”Vi skal have løst det her problem inden sommerferien,” siger Jens Rohde og fortsætter:
”Hvis ikke vi har løst det her inden sommerferien, så begynder medarbejderne at søge væk. Det gør man jo, hvis man er bange for at miste sit job.”
Han vil gerne undgå, at DR’s økonomi skal indgå i finanslovsforhandlingerne for 2021 på lige fod med andre velfærdsområder som børn og unge.
”Regeringens plan lader til at være, at hvis der skal findes penge til DR, så skal vi betale det på finansloven, selv om det er vores opfattelse, at forståelsespapiret meget klart giver udtryk for, at der skal ske en genopbygning af DR. Og så kan vi få lov til at betale prisen for det to gange,” siger Jens Rohde.
Enhedslistens Søren Søndergaard ønsker ikke at forholde sig til forslaget om en delaftale om DR på denne side af sommerferien.
”Mit udgangspunkt er stadig, at der skal gennemføres medieforhandlinger i foråret med henblik på at få en medieaftale inden sommer, som skal skabe ro om DR og ro om de private medier. Det er det, der er udgangspunktet,” siger han.
SF: Skub DR til finansloven
Også i SF ærgrer medieordfører Jacob Mark sig over udsigten til, at forhandlingerne om et medieforlig først kommer til efteråret.
”Jeg synes jo, der står en hel branche af private medier og venter på os. De er voldsomt udfordret af især udenlandske giganter, der tager annoncekroner ud af markedet. Jeg synes, vi har et ansvar for at sørge for, at den branche kan tage konkurrencen op med dem. Derfor vil jeg gerne lave det nu,” siger Jacob Mark.
Modsat Radikales Jens Rohde mener han imidlertid, at den bedste løsning er, hvis forhandlingerne om DR kommer til at indgå i finanslovsforhandlingerne.
”Det er en meget stor økonomisk manøvre at stoppe besparelserne på DR,” siger Jacob Mark.
SF ønsker at ændre den tidligere regerings model for finansiering af public service-udgifter, så det bliver finansieret ved en højere bundskat i stedet for ved et sænket personfradrag.
”Hvis man vil lave den manøvre, så tror jeg, det kommer til at kræve armlægning med Finansministeriet,” siger Jacob Mark.
Til gengæld ser han ingen hindring for, at medieforhandlingerne om de private medier kan gå i gang.
”Jeg mener, vi skal finde pengene til DR i finansloven og så lave et selvstændigt medieforlig, hvor vi styrker de private medier og kaster penge efter at styrke dem, og her vil vores prioritering særligt være lokalaviser og regionale medier,” siger han.
Det har ikke været muligt at få svar fra kulturminister Joy Mogensen på, hvornår regeringens medieudspil kommer.
”Spørgsmålet om forhandlingerne om DR’s økonomi vil regeringen tage stilling til og præsentere, når der kommer et medieudspil senere på året,” lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeriets presseafdeling.
Journalisten har også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets medieordfører, Jesper Petersen. Han har ikke haft mulighed for at kommentere inden deadline.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Flere