Eks-chef om salg af Scanpix: ”God løsning for både aviserne og fotograferne”

Ritzau får noget nær monopol på bureaubilleder i Danmark med købet af Polfoto og Scanpix. Men det er godt for både aviser og fotografer, mener tidligere chef på Scanpix Heine Pedersen: ”De to bureauer har konkurreret livet af hinanden de seneste 20-30 år"

Ritzaus Bureau købte i går landets største nyhedsbilledbureau Scanpix fra Berlingske Media. Dermed opnår Ritzau nærmest monopol på markedet, da Ritzau for et halvt år siden købte Polfoto af JP/Politikens Hus.

”Ritzau bliver helt dominerende på området for nyhedsbilleder. Men jeg tror på, at det bliver en god løsning for både aviserne og fotograferne,” siger Heine Pedersen, der tidligere i år stoppede efter ni år som redaktionschef på Scanpix.

I dag er han selvstændig fotograf. Han vurderer, at alle parter vinder på fusionen af Polfoto og Scanpix, som Ritzau overtager ved årskiftet.  

”Aviserne kan forvente en rigtig god nyhedsdækning, når de to bureauer slår sig sammen, og fotograferne kan se frem til, at udhulingen af priserne stopper. Priserne er blevet så dårlige, at det kun kan blive bedre,” siger Heine Pedersen.

”De to bureauer har konkurreret livet af hinanden de seneste 20-30 år ved at underbyde hinanden. I stedet for to forretninger, der kører rigtig skidt, så kan der måske komme en enkelt rentabel forretning ud af det.”

Men betyder det ikke, at der bliver færre faste fotografstilligner på de to bureauer samlet set?

”Det kan jeg ikke forestille mig. Polfoto har i forvejen ingen fastansatte fotografer, og Scanpix har kun to plus elever. Så der kan nærmest ikke blive færre faste. Til gengæld tror jeg, at freelancefotograferne på længere sigt kan se frem til bedre priser,” siger Heine Pedersen.

Ritzau lover bedre service

Ritzaus direktør lover, at kunderne vil få en bedre service ud af opkøbet.

”Overtagelsen giver os mulighed for at udvikle og styrke billedtilbuddet til alle, som har brug for professionelle nyhedsbilleder. Vi vil øge billedudvalget og forbedre tilgængeligheden, både når det gælder arkivbilleder og dækningen af verden i dag,” siger Lars Vesterløkke i en pressemeddelelse.

Han afviser, at Ritzau nu vil sætte priserne op.

"Nej, det har vi ikke planer om. Vores formål er at levere tekst, lyd og billeder til medier af den højst mulige kvalitet til den bedst mulige pris, sådan har det altid været, og det ændrer sig ikke," siger Lars Vesterløkke til Mediawatch.

Priserne kommer til at gå op”

Men på sigt vurderer Heine Pedersen, at Ritzau kommer til at sætte priserne op.

”Det vil være uklogt af Ritzau at hæve priserne lige nu med den nye monopolsituation. Det vil kabe uro blandt kunderne. Men på den lange bane kan jeg kan ikke forestille mig andet, end at priserne kommer til at gå op, for de kan kun gå en vej efterhånden,” siger Heine Pedersen.

Han peger på, at dagbladene og DR både er Ritzaus kunder, men også ejere af nyhedsbureauet. Derfor har de nu en interesse i, at priserne ikke bliver for lave.

”I Ritzau er kunderne jo samtidig ejere af forretningen. Derfor vil Ritzaus direktion og ejere også kunne se, at billedbureauerne ikke kan løbe rundt på den nuværende måde,” siger Heine Pedersen.

Den eneste potentielle udfordrer til Ritzaus nuværende monopol, vil ifølge Heine Pedersen være, hvis verdens største billedbureau Getty Images vælger at satse på det danske marked.

”Men de fylder ingenting i Danmark i dag. Og der er så få penge i det danske billedmarked, at jeg tvivler på, at Getty Images finder det værd at satse på,” siger Heine Pedersen.

Aviserne skiller sig af med de faste fotografer

Inden for det seneste halvandet år har både Ekstra Bladet og BT valgt at nedlægge deres fotoafdelinger og fyre de faste fotojournalister for i stedet kun at bruge freelancere. I samme periode har Jysk Fynske Medier fyret mere end hver tredje fotojournalist.

Tror du, at den udvikling vil blive forstærket med fusionen af Scanpix og Polfoto?

”Det burde ikke i sig selv medføre fyringer blandt de faste fotografer på aviserne. Bureauerne dækker jo fællesnyhederne, mens aviserne i højere grad laver deres egne historier. Derfor vurderer jeg ikke, at det vil påvirke selve arbejdsmængden for fotograferne på aviserne. Men hvorvidt de fotografer skal være fastansatte eller freelancere, er jo avisledelsernes beslutning,” siger Heine Pedersen.

 

1 Kommentar

Hans Otto
24. NOVEMBER 2017
Hvis Ritzau også overtager
Hvis Ritzau også overtager arkiverne (?) er det jo interessant mht hvilken afregning de forestiller sig at kunne tilbyde.
data_usage
chevron_left
chevron_right