I eftermiddag nedlagde medarbejderne på BT og Berlingske arbejdet i protest over ledelsens udspil til en ny digital strategi med dramatiske besparelser og omlægninger.
Tillidsmand Marianne Fajstrup fortæller, at især ønsket om at outsource sidelayout af BT’s og Berlingskes papiraviser ryster medarbejderne.
Journalisten talte med hende, før medarbejderne nedlagde arbejdet.
”Vi er rystet over ledelsens oplæg til en virksomhedsoverdragelse, hvor 32 medarbejdere får ansættelse i en lillebitte virksomhed. Det opfatter vi som forsøg på undergravelse af overenskomsten – ikke en virksomhedsoverdragelse,” siger Marianne Fajstrup.
Det er ikke ordentlighed
Marianne Fajstrup henviser til, at 32 redaktionelle medarbejdere, der layouter Berlingske og BT, ansættes i det eksterne bureau Wunderkind fra 1. juni 2018.
”Det er ikke i orden at presse folk ud på den måde. Når man i huset siger, at man tror på ordentlighed, kan man ikke opføre sig på den måde,” siger hun.
Tine Johansen, næstformand i DJ, har givet udtryk for, at DJ har en mistanke om, at Wunderkind overtager layoutopgaverne, så Berlingske Media kan slippe billigere.
Outsourcing uden frivillige fratrædelser
Berlingske Media har de seneste år været igennem mange sparerunder, hvor medarbejderne er blevet behandlet efter bogen. Marianne Fajstrup forklarer, at medarbejdere og ledelse står meget langt fra hinanden.
”Vi forventer, at folk har mulighed for frivillig fratrædelse på ordentlige vilkår, og at der er mulighed for interne rokeringer. Men vi har ikke fået nogen forklaring på, hvad der skal ske med de 32 kolleger. Vi har fået at vide, at de ikke kan søge om frivillig fratrædelse i den her omgang,” siger Marianne Fajstrup.
”Det er 32 mennesker, der med penge fra Berlingske sammen flyttes over i en virksomhed med meget få ansatte. Derfor må det også være Berlingskes overenskomst, der gælder.”
”Det er uanstændigt”
Marianne Fajstrup siger, at medarbejderne ikke tror, det kan lade sig gøre at outsource opgaverne, fordi Wunderkind – der i dag har syv ansatte – ikke har erfaring med at lave dagblad.
Er ledelsens udspil en digital omstilling eller en sparerunde?
”Det er både en digital omstilling og en sparerunde. Vi er ikke modstandere af forandring. Men det her er ikke i orden. De tager det bankende hjerte ud af huset og smider det uden for døren. Det har vi det meget svært med. Det er uanstændigt,” siger hun.
Krab: Vi følger reglerne
I en kommentar skriver koncerndirektør Anders Krab-Johansen til Journalisten:
”Der er tale om en virksomhedsoverdragelse, og vi vil følge reglerne for den slags,” skriver han.
Berlingske Media gør det ikke for at spare penge, forklarede han tidligere i dag.
”Vi kan få en god kvalitet med høj fleksibilitet ved at få lavet sidelayout eksternt, og vi vil gerne koncentrere os om indholdet og den digitale distribution,” sagde han.
Anders Krab-Johansen har fortalt Journalisten, at han har fuld forståelse for, at det ikke er en sjov øvelse for medarbejderne.
”Huset har været igennem mange, alt for mange omstillinger, med skiftende ejere og direktører. Det har ikke været godt. Derfor er det en udfordring at skabe tryghed. Men nu er tumulten slut. Medarbejderne skal vide, at vi tager opgaven alvorligt, og jeg har personligt selv tænkt mig at blive her rigtigt længe og passe på de folk, der er her. Strategiens succes begynder med, at de føler ejerskab til den,” sagde Anders Krab-Johansen tidligere på dagen.
I en fælles udtalelse udtaler Berlingske Medarbejderforening:
”Vi finder det utilstedeligt og uacceptabelt, at mangeårige, loyale medarbejdere skal orienteres på et stort fællesmøde og efterfølgende per mail om så drastiske ændringer af deres arbejdsvilkår.
Vi er dybt bekymrede over, at en del af redaktionssekretariatet flyttes væk, da vi ser det som en vital del af avisens sjæl. Vi frygter, det bliver en væsentlig kvalitetsforringelse.
Vi forventer, at de medarbejdere, der skal flytte til anden virksomhed, får tilbudt en frivillig fratrædelse på lige fod med alle andre af Berlingskes medarbejdere. Og at der i det videre forhandlingsforløb gives tilbud om frivillig fratrædelse efter de vilkår, der er i den gamle Glastrappe-aftale, sådan som vi er blevet lovet.
Berlingske Medarbejderforening mødes igen i Pilestræde torsdag 1. marts klokken 9 for at tage stilling til genoptagelse af arbejdet.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.