
Britt Bager, medieordfører i Venstre, er bekymret over Louds lyttertal: ”Er der ikke nogen lyttere, kunne vi lige så godt have hældt pengene ned i en kloak.” Foto: Ida Guldbæk Arentensen/Ritzau Scanpix
Louds lyttertal er nærmest ikke-eksisterende.
I hvert fald har der været så få lyttere på den nystartede DAB-kanal rettet mod unge, at Gallup ikke kunne måle, hvor mange lyttere kanalen rent faktisk har haft.
Det vækker bekymring hos Dansk Folkeparti og Venstre – to af de bærende partier bag det medieforlig, som i 2018 førte til oprettelsen af en landsdækkende taleradio på DAB med et budget på cirka 250 mio. kr. over fire år.
”Er der ikke nogen lyttere, kunne vi lige så godt have hældt pengene ned i en kloak,” siger Britt Bager, der er medieordfører hos Venstre.
Men hun understreger, at Loud fortjener lidt mere tid til at nå lytterne.
”Skal vi ikke give dem lidt længere tid, før vi konkluderer noget helt fast? Det er alarmerende, at man ikke engang kan måle, hvor få lyttere der egentlig er. Ser det stadig sådan ud om et par måneder, så bliver jeg endnu mere foruroliget, end jeg er lige nu,” siger Britt Bager.
Det var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der i et debatindlæg hos Jyllands-Posten foreslog en ny DAB-kanal til taleradio. Formålet var egentlig at redde Radio24syv. Men Radio24syv endte med at tabe udbuddet i et forløb, som har fået massiv kritik.
Dansk Folkepartis nuværende medieordfører, Pernille Bendixen, er ligesom Britt Bager bekymret over de lave lyttertal.
”Jeg synes, det er svært at vurdere det så klart efter en kort opstart. Men det er lidt bekymrende, hvis der slet ikke er nogen, der hører det. Vi må have en redegørelse af det, når vi kommer tilbage i normal tilstand i Folketinget,” siger Pernille Bendixen.
Partier bag kanalen bakker stadig op om beslutningen
Hos Enhedslisten, der ikke var med i medieforliget i 2018, ser medieordfører Søren Søndergaard de få lyttere som et udtryk for, at hele idéen med en landsdækkende DAB-kanal til unge er problematisk.
”Det er et større problem end Loud. Det er et problem med DAB-kanalen som sådan. Vi kan jo ikke endnu konkludere noget om kvaliteten af Loud, det er for tidligt,” siger han.
”Men vi kan konstatere, at der ikke har manglet annoncering af Loud. Hele dramatikken om Radio24syv har jo gjort, at Loud har fået sit navn langt længere ud, end det ellers ville have været tilfældet. Man skulle tro, folk havde lyst til at gå ind og høre, hvad det var for noget, men det har de åbenbart ikke,” siger Søren Søndergaard.
DF: En fantastisk idé
Hos Dansk Folkeparti mener Pernille Bendixen stadig, at idéen med en landsdækkende DAB-kanal er god.
Pernille Bendixen, mange advarede om, at det ville være meget svært at få unge til at høre DAB-taleradio. Viser det her ikke bare, at det var en dårlig idé med den DAB-kanal?
”Nej, jeg synes, det er en fantastisk idé. Det er klart, andre også skal synes, kanalen så er god. Og det er måske mere de ældre, der er til DAB. Men man skulle tro, at de unge kunne tiltrække andre unge. De må have fælles interessefelter. Så jeg synes, idéen er god.”
I Venstre står Britt Bager ved beslutningen om at oprette en DAB-kanal.
”Om det var en forkert beslutning? Det synes jeg ikke, det var. Jeg synes, den forkerte beslutning var, at nogle partier stod så stærkt på, at der skulle være så strenge krav til FM4-udbuddet,” siger hun med henvisning til kravet om, at størstedelen af de ansatte på en landsdækkende FM-kanal skulle have base mindst 110 kilometer uden for hovedstaden.
Hun mener dog, at det hele tiden har set svært ud at lave en succesfuld DAB-radio til unge.
”Det er klart, at det var et sats. At få folk til at høre DAB er svært. Det er også svært for Loud at opbygge en helt ny lytterskare, især målrettet unge mennesker,” siger Britt Bager.
Er du bekymret for, om de nogensinde får opbygget en lytterskare?
”Jeg er dybt bekymret i forhold til den målgruppe, de har. Det er også mit indtryk, at de vil nå ud til dem med en app og via sociale medier. Det er de så ikke lykkedes med endnu. Det tager også tid at opbygge. Men det er da klart, man sidder med en urolig fornemmelse,” siger Britt Bager.
I var jo selv en bærende del af det medieforlig, der besluttede at indføre DAB-kanalen. Hvad synes du om det nu?
”Vi gik med til medieforliget og var en del af det, men det var ikke vores forslag. Det var ikke med i vores udspil, og vi kæmpede med næb og kløer for at få de hårde krav til FM4 ud af forhandlingslokalet,” siger Britt Bager.
Louds manglende lyttertal har også vakt kritik fra Jens Rohde, medieordfører i Radikale Venstre. I et opslag på Facebook skriver han, at han har sendt en lang række spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen:
”Herunder om ministeren mener, at det er politisk legitimt at bruge offentlige midler på radiostationer, hvis lyttertal ikke kan måles?” skriver han.
Loud: Vi skal nok komme
Hos Loud selv har adm. direktør Ann Lykke Davidsen til Journalisten sagt, at det er ”brandærgerligt”, at Loud endnu ikke har flere lyttere.
Men hun tilføjede også, at det ikke overraskede hende.
”Vi har også sagt til medarbejderne, at når lyttertallet kommer, så må de ikke være overraskede, for vi ved, at de kunne være nærmest ikke-eksisterende. Det ved vi belært fra andre DAB-kanaler,” sagde Ann Lykke Davidsen.
”Vi har været her i 14 dage, så jeg vil også sige: Giv os lidt tid. Vi har heller ikke købt os til reklameplads på busser eller andre steder, og vi har ikke brugt mange penge på sociale medier. Det er vores strategi, at vi skal vokse organisk i lyttertal.”
Ann Lykke Davidsen har tidligere sagt, at hun håbede, at Loud kunne få lige så mange lyttere som nichekanalen P8 Jazz, der bliver lyttet til af cirka 100.000 personer om ugen.
Det holder hun stadig fast i.
”Derudover er succes mere end kun lyttertal. Det er også, hvor mange downloads vi får, og hvor meget lytterne engagerer sig med vores sociale medier. Vi har indtil videre 5.000 downloads af vores app, 1.600 downloads af vores podcasts og har haft 22.000 besøgende på vores hjemmeside. Vi skal nok komme.”
10 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Radio24syv gik til politikerene som ingen andre, og derfor er det måske meget naturligt at det blev lukket. Jeg aner ikke hvad der foregår i verden længere, og det rager mig en høstblomst. What’s the difference!?
Kunne have været lavet som en tjeneste på YouTube, her er målgruppen. Skåret lidt i budget for 24/7 og så teste forskellige platforme. Tænke det anderledes og så lade et koncept som 24/7 der slog igennem fortsætte i et medie som passer den ældre målgruppe. Hvis man fortsætter med at lave koncepter til unge som skal passe ind i rammer for gamle medier, så kommer vi ingen vegne.
Jeg er bange for der er mange typer som mig derude, og det bekymre mig; alle dem der ikke gider anstrenge sig for at orientere sighvad fanden der foregår, (og der foregår mange skandaløse ting i - og omkring regeringen) for vi har også en mening, og kan være enige med dem som støtter op om folkets ønsker: Bevar Radio24Syv.
Camilla 28 år
mådige kanaler som ikke sparker igennem, selv om de startede med afslutnings projekter fra Journalisthøjskolen. men det var hvad den borgelige regering under LA ville have. Det var ikke borgelige protester.
Flere