Loud er i luften: ”Det er helt absurd. Jeg møder først min medvært, når vi står i studiet sammen”

”Mathias, kan du prøve at se, om der er hul igennem? Mathias … er du der nu?”
Det er tirsdag aften, cirka ét minut i midnat. Om få sekunder går Radio Loud i luften, og direktør Ann Lykke Davidsens stemme balancerer lige på kanten af febrilsk, mens hun prøver at kalde sin medarbejder Mathias Pedersen frem på det Zoom-link med over 100 deltagere, hvor hun lige har holdt åbningstale for Loud.
Det var ham, der skulle tælle ned til premieren om bare 10, 9, 8, 7, 6 …
”Hallo Ann, kan I høre mig nu?” nærmest råber Mathias Pedersen pludselig.
”Ja! Men det er altså NU! Om 5, 4, 3 …” råber Ann Lykke Davidsen tilbage, inden de sammen tæller de sidste par sekunder ned til premieren på den nye DAB-radiokanal klokken 00.00.
Lyden af Loud pibler ud af højtalerne, og Mathias Pedersen jubler: ”Jeg nåede det fucking lige!”
Han skulle egentlig have stået i studiet bag Ann Lykke Davidsen som vært på premiereprogrammet. Men i stedet sidder han hjemme i sin lejlighed i coronakarantæne og følger med på Zoom, ligesom langt de fleste andre ansatte. For som så meget andet i de kaotiske uger op til Louds premiere måtte der sadles om i sidste øjeblik, og Mathias Pedersen blev pillet af premiereprogrammet, få timer inden det skulle i luften.
Men det vender vi tilbage til. Vi starter lidt tidligere – over et døgn inden premieren.
Skærmbillede fra Louds åbningsreception på Zoom.
Mandag aften, 27 timer til premieren:
Linda Olsen sidder i sin lejlighed i Valby. Her har hun mere eller mindre befundet sig de seneste tre uger, siden statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned for at bremse coronasmitten.
Som nyhedschef på Loud har hun en central rolle på den nye DAB-kanal, der kalder sig ”hele Danmarks tale- og kulturradio for unge”. Hun har været med, siden Loud i oktober vandt udbuddet om sendetilladelsen, men på grund af corona har hun ikke kunnet komme på redaktionen i Wildersgade i København.
”De seneste fem måneder har været vilde – og de seneste tre uger har jo bare været HELT vilde,” siger Linda Olsen over telefonen.
Hun fortæller, at alle møder er foregået online, vagtplaner er ændret et utal af gange, planlagte programmer er udskudt, og sendeplanen er blevet lavet om til en nødsendeplan med flere genudsendelser. Kun få medarbejdere ad gangen har fysisk fået lov at være på redaktionen. Mange af dem begyndte først 1. marts.
”Så når vi går i luften klokken 24 i morgen, gør vi det med nogen, der faktisk først møder hinanden rigtigt i morgen,” siger Linda Olsen.
”Jeg er ikke nervøs – medarbejderne er fantastiske og har en kæmpe ja-hat på. Men jeg kan godt mærke, at det begynder at boble i maven nu.”
Mandag aften, 25 timer til premieren:
Klokken er 23.00, og Mathias Pedersen er lige gået i seng i det bofællesskab, hvor han bor med fem højskolevenner. Det er ham, der om et døgn skal sparke hele Loud-ballet i gang sammen med musikvært Becca Reyes.
”Jeg har virkelig svært ved at forstå, hvad det er, der lige præcis skal ske i morgen,” indtaler han i et memo på sin telefon fra under dynen.
”Nu håber jeg bare, at jeg kan sove. Det har faktisk været lidt svært de sidste par nætter. Jeg tror bare, jeg er vanvittigt spændt. Og også lidt nervøs. Det er første gang, jeg skal sidde foran mikrofonen som vært.”
Men der er også en helt anden slags uro, som de seneste timer har indfundet sig hos Mathias Pedersen. En af dem, han bor med, har nemlig haft symptomer på corona og er tidligere på aftenen blevet testet, inden hun mødte på vagt som sygeplejerske på Rigshospitalet.
Hvis testen viser sig at være positiv, er drømmen om at skyde Loud i luften knust for Mathias Pedersen.
Tirsdag morgen, 16 timer til premieren:
Halv otte tirsdag morgen ringer Mathias Pedersen til sin chef. Beskeden er ikke god.
”Jeg har ligget og vendt og drejet mig hele natten – jeg har virkelig sovet dårligt. Men klokken halv fem i morges kom svaret på testen. Og den var desværre positiv,” fortæller han.
Selv om Mathias Pedersen ikke selv har sygdomssymptomer, aftaler han med sin chef, at der ikke er andet at gøre end at pille ham af premiereprogrammet.
”Jeg vil ikke bidrage til yderligere nervøsitet om udsendelsen i aften – der er nok at bekymre sig om i forvejen,” forklarer han.
”Det er ikke en katastrofe for kanalen, men det er en mindre katastrofe for mig selv. Jeg er knust. Jeg havde virkelig glædet mig så meget til i aften. Det er jo totalt once in a lifetime at få lov til at åbne en ny radiokanal – den mulighed får jeg aldrig igen,” siger Mathias Pedersen.
I stedet har han nu udsigt til at skulle hjælpe med at tilrettelægge premiereprogrammet hjemme fra sin coronakarantæne.
”Og Ann har lovet, at jeg får ordet til online-receptionen og får lov at tælle ned til premieren. Så jeg er stadig med på en eller anden måde,” fortæller han.
En ærgerlig radiovært i coronakarantæne. Foto: Mathias Pedersen
Tirsdag formiddag, 15 timer til premieren:
Også for Linda Olsen har Mathias Pedersens pludselige exit gjort morgenen anderledes end forventet. Hendes telefon har glødet.
”Jeg har talt med ret mange medarbejdere fra morgenstunden for at finde ud af, hvem der kunne tage tjansen i stedet for Mathias. Vi har jo ikke oceaner af mennesker, vi lige kan hive ind – jeg har 23 at gøre godt med i min afdeling,” fortæller nyhedschefen.
Valget er faldet på Cecilie Lange, der normalt skal være Louds debatvært mellem 12 og 16. Men nu skal hun altså også lige med kort varsel og minimal forberedelsestid tage en tjans som nattevagt på premiereprogrammet.
”Det mest syrede er næsten, at det er hendes første arbejdsdag i dag. Hun har ikke mødt nogen kolleger endnu. Hun har fulgt med hjemmefra, men det er jo lidt noget andet at stå i studiet og skulle lade, som om man er buddies med den, man sender med,” siger Linda Olsen.
Selv har hun lige modtaget det link, hvor hun her til formiddag skal lytte til en såkaldt skyggeudsendelse fra studiet i Wildersgade. Inden skal hun om lidt deltage i et ledermøde på Zoom.
”Vi skal lige tjekke op på, hvor teknikken stadig halter. Det begynder at falde på plads, men man må sige, at vi udnytter tiden op til deadline,” griner Linda Olsen.
Tirsdag middag, 12 timer til premieren:
Klokken er cirka 12, da Cecilie Lange møder ind på den næsten mennesketomme Loud-redaktion på Christianshavn. Om lidt skal hun for første gang trykke på knapper og øve teknikken i det studie, som hun om bare et halvt døgn skal sende live fra.
”Jeg har flere gange skrevet i en jobansøgning, at jeg er omstillingsparat. Men jeg tror aldrig, det har været mere rigtigt end nu,” fortæller Cecilie Lange.
Hun var ved at tage makeup på (”masser af makeup!”) da hun blev ringet op af Linda Olsen i morges. Hun kunne hurtigt høre, at hendes nye chef var presset af endnu et bump på vejen.
”Så selvfølgelig ville jeg springe til. Det er jo en kæmpe ære og oplevelse af få lov at åbne ballet og skyde en helt ny radio i luften,” siger Cecilie Lange.
Becca Reyes, som hun skal sende med i nat, kender hun i forvejen lidt fra P3, hvor hun indtil forleden dag var nyhedsvært. Men Kevin Shakir, som hun fra onsdag middag skal sende med alle hverdage, har hun endnu ikke mødt i virkeligheden.
”Det er jo helt absurd. Jeg møder først min medvært, når vi står i studiet sammen. Normalt bruger man ret lang tid på at få værterne til at lyde godt sammen. Det bliver der ikke noget af her,” siger hun og tilføjer:
”Men vi må tage det lidt, som det kommer. Lige nu er jeg mest overvældet af spænding. Nervøsiteten rammer sikkert først fire minutter i udsendelse,” siger Cecilie Lange.
Cecilie Lange (th.) og hendes medvært Becca Reyes. Foto: Privat
Tirsdag eftermiddag, otte timer til premieren:
Klokken er 16, og fra sin lejlighed i Valby er Linda Olsen lige blevet færdig med at lytte med på skyggesendingen af et af de programmer, der sender live på Loud på premieredagen.
”Men premiereprogrammet når vi simpelthen ikke at lave skyggesending på. Det bliver fra hoften. Men det er sgu også mere ægte og ærligt – det skal nok gå,” siger nyhedschefen.
Timenyhederne sendes fra Louds nyhedsredaktion i Svendborg – og faktisk ved Linda Olsen ikke engang, hvilke af dagens nyheder der kommer med i radioen, når live-sendingen begynder senere.
”Jeg vil ikke være sådan en chef, der går ind og blander mig og kontrollerer. Jeg har sagt til indlandschefen og nyhedsværten, at det er deres kald, og det er jeg helt tryg ved,” siger hun.
Om lidt skal alle medarbejderne mødes til det sidste opsamlende møde på Zoom.
”Og så har jeg planer om, at jeg lige skal nå at få sovet et par timer inden i aften,” fortæller Linda Olsen.
Tirsdag aften, under én time til premieren:
Klokken nærmer sig midnat på Louds redaktion. Et par journalister fra TV 2 News og Ritzau vimser rundt og laver optagelser. Direktør Ann Lykke Davidsen sidder klar i en gul festkjole foran Zoom-linket på computeren, og værterne Cecilie Lange og Becca Reyes er ved at gøre klar til at gå i studiet.
”Vi har lige været i gang med at gå rundown igennem og tjekke lyd og tjekke overgange og sørge for, at det hele spiller. Det føles OK i maven lige nu. Men jeg kan godt mærke, at nerverne begynder at melde sig,” siger Cecilie Lange i en memo på sin telefon.
Hjemme i lejligheden i Valby har Linda Olsen åbnet en flaske vin, taget en glimmerjakke på og tjekket ind på åbningsreceptionen på Zoom.
”Jeg har overhovedet ikke fået sovet. Det hele har bare været så … det er svært helt at sætte ord på, men jeg ville godt nok gerne have været på redaktionen med alle mine gode kolleger lige nu. Det er meget underligt at sidde alene herhjemme i en discojakke med et glas vin,” siger hun.
Foto: Linda Olsen
I studiet spørger Cecilie Lange sin medvært, hvordan hun har det.
”Jeg er spændt og glad og ikke nervøs længere. Vi har talt os varme nu,” svarer Becca Reyes.
”Okay, så har vi skiftet sindstilstand, for jeg er altså blevet lidt nervøs nu. Men prøv at høre: Vi er her. Og vi har tænkt os at gøre det aller-allerbedste, vi kan,” slutter Cecilie Lange.
Og få minutter efter er Radio Loud – Danmarks tale- og kulturradio for unge – en realitet.