Ny tillidsmåling: DR ligger i top, unge netmedier i bund

DR og TV 2 er topscorere i en troværdighedsmåling, som DR netop har lagt frem. I bunden ligger nye netmedier og tabloidmedierne. Men målingen skal tages med et gran salt, da danskere, der ikke kender medierne, også er talt med

DR og TV 2 ligger i toppen af en troværdighedsmåling, som Megafon har udført for DR Medieforskning i april/maj 2017.

Målingens 10 bedste placeringer fremgår af DR-rapporten Medieudviklingen 2017, der publiceres i dag. Men DR Mediers redaktør for sociale medier, Christian Loiborg, har publiceret hele grafen på Twitter.

Første gang, DR lægger tillidsmåling frem

DR har ikke tidligere lagt deres tillidsmålinger åbent frem.

”Det er et spørgsmål, vi har stillet hvert år siden midten af 00’erne for at måle mediernes troværdighed. Men det her er første gang, vi lægger hele undersøgelsen frem,” siger Dennis Christensen, leder af DR Medieforskning.

Den fulde graf viser, at netmedier som Dagens.dk, Den Korte Avis og Avisen.dk, samt tabloidmedierne Ekstra Bladet og BT, ligger i bunden af målingen.

Sådan er målingen udført

Målingen er udført blandt et repræsentativt udsnit af danskere på 15 år og derover. 

I målingen skulle respondenterne svare på en 10-punkt-skala, hvor:

7-10 tolkes som høj troværdighed.

4-6 tolkes som middel troværdighed.

1-3 tolkes som lav troværdighed.

Men respondenterne kunne også svare ”ved ikke”. Og de, der svarede dette, indgår også i tallene.

Skal tages med et gran salt

Svarprocenterne dækker altså også danskere, der ikke kender de pågældende medier.

Det rammer for eksempel Weekendavisen, der ligger i den lave ende af statistikken. Her har 48 procent svaret ”ved ikke”.

”Man kan se, at Weekendavisen ligger et godt stykke nede. Men det dækker mere over, at der ikke er så mange, der læser Weekendavisen,” siger Dennis Christensen.

Om opgørelsesmetoden siger Dennis Christensen:

”Er der en bias i, at vi måler blandt alle, og ikke kun blandt dem, der kender de pågældende medier? Det kommer an på, hvad du vil måle. Weekendavisen har en frihed til at være troværdige over for deres egen målgruppe. Men DR skal ikke kun være troværdige over for dem, der ser ‘Deadline’, men for hele befolkningen. Derfor måler vi hele befolkningen.”

Tabloidmedier knap så påvirkede

Det er dog ikke alle placeringerne, der er lige påvirket af denne kendskabs-effekt.

For eksempel svarede kun 13 procent ”ved ikke”, da de blev spurgt ind til Ekstra Bladet, og 20 procent svarede ”ved ikke”, da de blev spurgt ind til BT. Det oplyser Dennis Christensen.

Efter publicering af denne artikel har Journalisten fået DR Medieforskning til at rense hele talmaterialet for de respondenter, der svarer "ved ikke". En graf med de rensede tal kan ses i bunden af denne artikel

Opdateret den 25. januar 15:25 med link til nyere artikel.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right