”Før var han en skydeskive – nu er han et rigtigt menneske”

Prins Henrik blev i dag mindet med pæne ord i landets medier. ”Der er en påfaldende stor forskel mellem den papfigur, den tabloide presse har gået og skudt på, og mennesket Henrik, vi ser i dag,” siger forsker i kendisjournalistik. Karen Bro: ”Vi har hyldet prins Henrik i flere år”

”Henrik VAR hele Danmarks konge”

"Prins Henrik havde livsnyderens begejstring og kunstnerens følsomhed”

”En verdensmand i et lille land”

Sådan lyder nogle af de overskrifter, danske medier har bragt efter prins Henriks død i går aftes.

Pludselig skiftede tonen

Så pæn har tonen ikke altid været.

Kirsten Sparre forsker i kendisjournalistik og kongelig journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har lagt mærke til, at mediernes tilgang til prins Henrik har skiftet karakter efter hans død.

”Før var han en skydeskive – nu er han et rigtigt menneske,” siger hun.

”I hverdagsdækningen af prins Henrik har der været fokus på, at han ikke har passet ind i den rolle, man har ment, han skulle spille i kongefamilien. Og det seneste års tid har hele debatten omkring hans demenssygdom haft den tabloide tilgang, hvor man fokuserer på sensationshistorierne,” siger hun.

”Prins Henrik fik ikke en helt fair behandling i medierne, mens han var i live,” mener hun.

Og det er ikke svært at finde rubrikker, der ”hænger” prinsen ud. Kirsten Sparre nævner flere eksempler.

”Prins Vom stjal billedet,” lød en rubrik hos Ekstra Bladet i 2013, efterfulgt af et billede af prinsen med bar mave.

”Pyha – det lettede,” lød en rubrik hos BT i 2009, efterfulgt af et billede af prinsen, der urinerer i et buskads.

Hykleriet vil ingen ende tage”

Ifølge Kirsten Sparre sker der noget med mediedækningen, når folk dør. Medierne begynder at se bort fra de roller, de ofte projicerer over på de kendte og kongelige, forklarer hun. 

Kulturminister Mette Bock (LA) har også studset over det pludselige skifte i tonen. ”Hykleriet vil ingen ende tage,” skriver hun i dag i et Facebook-opslag. Ifølge ministeren har prins Henrik været udsat for mobning i Danmark.

”Nu er manden død. Og mobberne vil i dag svømme over med nekrologer om dette fantastiske menneske, der var spændende, anderledes, sprudlende og helt sig selv. Hykleriet vil ingen ende tage,” skriver hun.

EB afviser skæv dækning

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør ved Ekstra Bladet, er en af dem, der har skrevet mindeord om prinsen i dag. Han skriver blandt andet, at prins Henrik var det mest folkelige og elskelige i ”det royale cirkus”.

Men ifølge Kirsten Sparre er Ekstra Bladet et af de medier, der ikke behandlede prinsen fair før hans død.

Det er chefredaktør Karen Bro dog ikke enig i. Hun fastslår, at mediet altid har været positivt indstillet over for prinsen.

”Vi har hyldet prins Henrik i flere år for hans folkelighed. Ekstra Bladet er den lille mands avis. Og i den konstruktion, der har været, har prins Henrik været den lille mand,” siger hun.

”Prins Henrik mindede lidt om Ekstra Bladet, fordi han sagde nogle ting, man ikke måtte sige,” mener Karen Bro.

Hun gør opmærksom på, at Ekstra Bladet også gav prins Henrik sin længe ønskede kongetitel i 2015, som de dog fjernede igen, da prinsen sidste år ytrede, at han ikke ville begraves ved siden af dronningen.

Journalisten forsøgte også at få en kommentar fra den ansvarshavende chefredaktør hos BTMX, Michael Dyrby. Men han havde ikke mulighed for at kommentere inden Journalistens deadline.

I sidste uge reflekterede illustratoren Bob Katzenelson også over mediernes tone-skifte, når døden indtræffer, i et blog-indlæg på Journalisten.dk, dog ikke i forbindelse med prins Henriks død.

0 Kommentarer