20 journalister døde i flystyrt – en overlevede

Det meget omtalte flystyrt, hvor et helt brasiliansk fodboldhold var ombord, havde også 21 journalister med. 20 døde. Der ventes 1.000 journalister til mindehøjtidelighed lørdag

De colombianske luftfartsmyndigheder bekræftede torsdag, at flyet, der styrtede ned mandag i denne uge i Brasilien, løb tør for brændstof. Flyet skulle transportere det brasilianske fodboldhold Chapecoense fra São Paulo i Brasilien til Medillín i Colombia til kamp mod Atlético Nacional under Copa Sulamericana. Med ombord var også en stor gruppe pressefolk.

Det skete bare 17 kilometer før landingsbanen. Ombord var ifølge BBC 77 personer. 71 døde. 6 overlevede i bjergområdet Cerro Gordo. Blandt de omkomne er 20 journalister.

På hjemmesiden for Associação Brasileira da Imprensa – den brasilianske presseforening – ses foto af journalisten Rafael Henzel Valmorbida, der overlevede styrtet.

Blandt de omkomne journalister og kommentatorer er fra Fox Sports Brasil Mário Sérgio, tidligere spiller og træner, 66 år, veteranen inden for sportsjournalistik Paulo Júlio Clement, 51, og Victorino Chermont, 43.

Manglede brændstof

Globos hjemmeside rapporterer om en funktionær ved Bolivias lufthavnsvæsen, som advarede om, at flyet ikke medbragte brændstof nok. Funktionæren, som havde formel magt til at forhindre flyvningen, er fjernet fra posten, fordi hun ikke handlede.

Torsdag fik mikroselskabet LaMia inddraget flyvetilladelsen. Det er endnu uklart, hvorfor klubben valgte at flyve med LaMia.

Flyet tankede ikke op, som det ellers var planen, i Bolivia. Det udtalte sønnen til copiloten til bolivianske "El Deber".

Den nyhed blev gengivet i Globo Esporte onsdag.

Flere medier påstår, at LaMia ikke havde brændstof nok til at afvente og cirkulere.

Sønnen forklarede, at optankningen skulle være sket i byen Cobija, men den er ikke operationel for fly aften og nat, da der ikke er lys på landingsbanen.

Sønnen sagde også, at flyet var forsinket. Både colombianske og brasilianske medier har berettet, at LaMia måtte vente på et indkommende fly fra Viva Colombia, som angiveligt tabte brændstof og var i nød. I dag nægter Viva Colombia dette over for Globo Esporte.

Mindehøjtidelighed lørdag

Ligene fragtes nu hjem efter en mellemlanding i Manaus dybt inde i Amazonas, og der er mindehøjtidelighed i delstaten Santa Catarina i det sydlige Brasilien lørdag.

Ifølge Jornal do Commercio forventes op imod 100.000 at deltage. Sydamerikas svar på UEFA – kaldet CONMEBOL – har udnævnt ”Chape” til vinder af Copa Sudamericana 2016, efter ønske fra Atlético Nacional i værtslandet Colombia.

Nyhedstjenesten UOL skriver fra Chapecó, Santa Catarina, at der forventes 1.000 journalister til det sidste farvel.

Rettet 5/12 klokken 7.50: I billedteksten stod, at der var 81 personer ombord på flyet. Det var et tidligere tal, som siden er justeret til 77, som der også står i artiklen. Journalisten beklager.

4 Kommentarer

Morten Gliemann
27. DECEMBER 2016
Época skriver den 26.
Época skriver den 26. december, at fly styrtede på grund af brændstofmangel. Der var overvægt på 500 kg. Medierne herovre er ikke optaget af, hvad Chapecoense betalte for turen - eller hvorfor man valgte at flyve med LaMia. Endnu. Tror og håber, at det kommer, når journalisternes familier træder ind i historien. Spillernes familier magter det næppe. Morten G. hilser fra Brasilien
Morten Gliemann
4. DECEMBER 2016
Kære Jan Hillers. Ja, sådan
Kære Jan Hillers. Ja, sådan kan man også se på tragedien. Da jeg begyndte at skrive den 1. december, var det historien om SÅ mange døde journalister, som optog mig. Derfor henvendte jeg mig til vores fagsite. Lige nu optager det mig, hvem der forhandlede, indgik aftale og betale LaMia. Hvorfor føj LaMia med Chapecoenses logo? Bedste hilsner fra Morten G.
Jan Hillers
4. DECEMBER 2016
Det er naturligvis trist,mig
Det er naturligvis trist,mig at så mange unge mænd, der var dygtige til fodbold, omkom. Men det undrede meget, at medier undlod at nævne de mange journalister, som vi helt fra begyndelsen fik at vide var ombord, også omkom. Så lidt betyder altså døde journalister - i danske medier??!! Eller er det blot endnu et udslag af produktion uden om- /eftertanke.
Morten Gliemann
3. DECEMBER 2016
Der er nyheder om nævnte
Der er nyheder om nævnte mellemlanding i Manaus her:
http://www1.folha.uol.com.br/esporte/2016/12/1838118-avioes-com-corpos-de-vitimas-de-acidente-na-colombia-chega-a-manaus.shtml