”Undskyld til de efterladte efter skuespiller Tonny Lambert, som på side 9 i 2. sektion i går var med på listen over morgendagens fødselarer. Tonny Lambert døde i 2012. Politiken beklager fejlen.”
Sådan skrev Politiken i lørdags under Fejl og Fakta på avisens side to. Dagen inden havde avisen i spalten ’I morgen fylder’ på navnesiderne omtalt skuespillerens fødselsdag, selv om det altså er fire år siden, han døde.
Og kun to dage forinden havde man kunnet læse en lignende beklagelse i avisen. Da var det de efterladte efter kommandant Finn Alsing, der skulle have en undskyldning. Han var blevet nævnt under morgendagens fødselarer, selv om han døde tidligere i år, 84 år gammel.
Politikens stedfortrædende navneredaktør, Peter Lembo, siger til Journalisten:
»At det sker to gange på samme uge, er selvfølgelig beklageligt. Typisk sker det kun cirka én gang hvert andet år. Så det er en uheldig tilfældighed, at det er sket to gange på en uge,« siger han.
Umuligt at tjekke op på 22.000 navne
Peter Lembo fortæller, at de i det ene tilfælde rettede fejlen, da de blev kontaktet af en ven til den afdøde. I det andet tilfælde var det en læserhenvendelse, der førte til beklagelsen i avisen.
Hvordan kan det overhovedet ske, at den slags fejl opstår?
»Faktum er, at vi har en navnedatabase på 22.000 navne. Vi prøver efter bedste evne at følge med i, hvem der dør og skal slettes af listen. Men hvis der ikke har været en dødsannonce, og hvis vi ikke er blevet kontaktet, er det nærmest fysisk umuligt for os at følge med i alle dødsfald,« siger Peter Lembo.
Kunne I ikke gribe knoglen og tjekke op på, om folk stadig lever, inden I omtaler deres fødselsdag?
»Det ville være umuligt. Vi omtaler 60-70 navne hver dag under morgendagens fødselarer. Hvis vi skulle ringe eller maile til så mange hver dag, skulle vi have en medarbejder til at sidde og gøre det på fuld tid. I disse sparetider ville det jo aldrig gå, formoder jeg,« siger han.
Har begået samme fejl i fire år
I den ene af de to fødselsdagsomtaler fra sidste uge, som Politiken som nævnt måtte beklage, er det fire år siden, ”fødselaren” døde.
Vil det i virkeligheden sige, at I har begået samme fejl de sidste fire år?
»Ja, beklageligvis. Hvis ingen har gjort os opmærksom på, at manden er død, så er han ikke blevet slettet fra vores database,« siger Peter Lembo.
I dagens avis er der i øvrigt endnu en beklagelse af en fejl på navnesiderne. Her er det dog en simpel tastefejl, der gør, at chefpsykolog Bjørn Glæsel, der ifølge lørdagens avis døde som 90-årig for nylig, i virkeligheden kun blev 80 år gammel.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.