Kritik af lokalaviser: Ikke relevant at nævne tidligere dom i fødselsdagsomtale

En gammel dom for anden sex end samleje med 18-årig eks-steddatter fyldte en del, da Amagerbladet og lokalavisen 2770 Tårnby skrev fødselsdagsomtale af tidligere lokalpolitiker. Det får nu kritik af Pressenævnet. Redaktør undrer sig og kalder sagen principiel (rettet kl. 14.37)

”Jeg forstår ikke, hvorfor de gør det. I min verden er det i hvert fald ikke særlig sympatisk.”

Sådan sagde Brian Franklin, tidligere leder af SF i Tårnby og medlem af kommunalbestyrelsen, i maj til Journalisten, efter at Amager Bladet havde skrevet en opsigtsvækkende omtale af hans 60-års fødselsdag.

I fødselsdagsomtalen skrev lokalavisen bl.a., at Franklin i 2014-2015 blev smidt ud af kommunalbestyrelsen og mistede sit job, da han røg i fængsel efter at være blevet dømt for at have anden sex end samleje med sin eks-samlevers datter kort før datterens 18-års fødselsdag.

Brian Franklin undrede sig over fødselsdagsomtalen. Og nu har han også Pressenævnets ord for, at den gamle dom ikke var relevant at nævne i forbindelse med omtale af hans fødselsdag.

”Det kan jeg selvfølgelig kun være tilfreds med,” siger Brian Franklin til Journalisten.

Redaktør erkender: Det var forkert

Pressenævnet skriver i kendelsen, at det udtaler kritik af Amager Bladet for at omtale den ældre straffedom, da denne ”ikke har en relevant sammenhæng med den aktuelle omtale af [Klager]s 60 års fødselsdag”.

Og den kendelse erklærer Kim Stagaard, ansvarlig for ugeaviserne under Jysk Fynske Medier, som Amager Bladet er en del af, sig enig i.

”Det var forkert af os at bringe den fødselsdagsomtale, længere er den ikke. Vi er enige i, at den gamle dom slet ikke skulle have været nævnt,” siger han.

Tårnby-avis undrer sig over kendelsen 

Men Amager Bladet er ikke det eneste medie, der får kritik af Pressenævnet for at skrive om den gamle dom mod Brian Franklin i omtalen af hans 60-års fødselsdag.

Også lokalavisen 2770 Tårnby omtalte dommen i sin fødselsdagsomtale af Brian Franklin. Og her forholder redaktøren sig anderledes kritisk til kendelsen fra Pressenævnet.

”Jeg har selvfølgelig bragt kendelsen i min avis. Sådan er reglerne. Men jeg undrer mig over den,” siger redaktør Ulf B. Bjørton og uddyber:

”Jeg synes, det er vanvittigt, at man ikke må omtale en sag, som man har skrevet så meget om. Det vil også undre folk herude i Tårnby, hvis vi ikke gjorde det. Men vi må bare acceptere, at sådan står der i de presseetiske regler. Det har jeg så bare ikke været opmærksom på.”

Han kalder sagen principiel og interessant.

”Jeg læser kendelsen sådan, at man faktisk ikke må omtale tidligere domme i fødselsdagsomtaler. Det synes jeg er interessant. For jeg tror da også, det ville undre folk, hvis dommene mod f.eks. Kurt Thorsen og Klaus Riskær ikke blev nævnt, når de har og har haft runde fødselsdage,” siger Ulf B. Bjørton.

 

Rettet kl. 14.37: I billedet til artiklen her fremgik tidligere den del Amager Bladets fødselsdagsomtale, der nu har fået kritik af Pressenævnet. Den er nu sløret. 

4 Kommentarer

Mikael Nielsen
20. AUGUST 2020
Sikke en åndsvag afgørelse. Manden har dom for at have haft anden form for sex end samleje med sin tidligere steddatter. Altså samfundet har allerede - ved en dommer - fundet, at det var noget gris og strafbart. Selvfølgelig skal det omtales. Tænk bare på hvor mange gange Jimmy Starck måtte høre for den åndsvage bagatel med isen han glemte at betale for... Og mon ikke også at en vis betonklods vil indgå i en eller anden rund-omtale af Hans Engell?
Christian Lindhardt, chefredaktør Journalisten
20. AUGUST 2020
Vi har nu også sløret artiklen i den oprindelige artikel fra maj.
Michael Kjærgård
20. AUGUST 2020
Det er komplet hyklerisk at sløre artiklen når det slørede alligevel står både i teksten og i den kendelse der linkes til. Der er kun én lære at drage af dette: Hvis du får ret i Pressenævnet, tværer vi bare rundt i det hele en gang til. Så kan du lære det!
Allan Bauer
19. AUGUST 2020
Når I nu masker klippet af omtalen af, er det vel ikke så hensigtsmæssigt, at selvsamme billede af artiklen fremstår umaskereret i henvisningdartiklerne herunder?

Læs også

<span class=Kritik af lokalaviser: Ikke relevant at nævne tidligere dom i fødselsdagsomtale">

Fødselar om voldtægtssag og fængsel i fødselsdagsomtale: ”Ikke særlig sympatisk”

13. MAJ 2020
<span class=Kritik af lokalaviser: Ikke relevant at nævne tidligere dom i fødselsdagsomtale">

Fødselar om voldtægtssag og fængsel i fødselsdagsomtale: ”Ikke særlig sympatisk”

13. MAJ 2020