Fødselar om voldtægtssag og fængsel i fødselsdagsomtale: ”Ikke særlig sympatisk”

Amagerbladets omtale af en opsigtsvækkende retssag i en fødselsdagsomtale får kritik af fødselaren. Redaktøren fastholder relevansen. ”Men vi kunne måske godt have gjort os umage for at finde lidt flere superlativer” (rettet 20/8 kl. 09.52)

Da Brian Franklin i sidste uge fyldte 60 år, kunne man i Amagerbladet finde en fødselsdagsomtale af den tidligere leder af SF i Tårnby og medlem af kommunalbestyrelsen.

I den opsigtsvækkende fødselsdagsomtale skriver Amagerbladet, at Brian Franklin i 2014-2015 blev smidt ud af kommunalbestyrelsen og mistede sit job, da han røg i fængsel. Herefter fortsætter teksten:

”Franklin blev ganske vist frifundet for en voldtægt mod sin eks-sammenlevers 18-årige datter, idet de havde været frivilligt elskende i et års tid, men dømt for at have anden sex end samleje med hende allerede kort før hendes 18-års fødselsdag, idet retten betragtede hende som Franklins steddatter.”

Omtalen er blevet bemærket af flere på sociale medier. Fødselaren selv undrer sig da også over den.

”Jeg forstår ikke, hvorfor de gør det. I min verden er det i hvert fald ikke særlig sympatisk,” siger Brian Franklin til Journalisten.

Redaktør: Skulle vi tage skidtet væk?

Jesper Gisli, chefredaktør for Hovedstadens Mediehus, som Amagerbladet er en del af, forklarer, at de bringer omtalen, fordi den er relevant.

”Det er en fødselsdagsomtale som så mange andre,” siger han.

Er det normalt, at I ikke kun beskriver fødselarens meritter, men også bruger så meget plads på negativ omtale?

”Ja, ja, vi nævner godt som skidt. Hvad skulle vi ellers? Skulle vi tage alt skidtet væk? Så ville vi ligge under for en politisk korrekthed, som der er så rigeligt af allerede,” siger Jesper Gisli.

Han erkender dog, at den negative omtale måske fylder en tand for meget i omtalen af Brian Franklins fødselsdag.

”De der sager har været definerende for ham, så i det her tilfælde er der ikke så mange superlativer at nævne. Men vi kunne måske godt have gjort os umage for at finde lidt flere superlativer og vægtet lidt anderledes, så der ikke var en overvægt at negativ omtale,” siger Jesper Gisli.

”De har ikke skrevet noget forkert”

Brian Franklin fortæller, at flere af hans venner har opfordret ham til at lægge sag an mod Amagerbladet.

”Men det kan jeg jo ikke, for de har ikke skrevet noget forkert. Så jeg tænker, at jeg bare må leve med det uden at blive helt hysterisk eller ked af det,” siger han.

Men er det ikke fair nok, at man også nævner sagerne mod dig, hvis man laver en fødselsdagsomtale?

”Jo. Hvis man endelig vælger at lave en fødselsdagsomtale. Men hvorfor skulle Amagerbladet lige pludselig skrive fødselsdagsomtale af mig? De var aldrig i retten, dengang sagen kørte mod mig,” siger Brian Franklin.

Til det siger Jesper Gisli:

”Det sidste ved han jo ikke. Men vi har skrevet kilometervis af artikler om sagerne mod ham. Og det er jo 10 år siden, han fyldte rundt sidst, så det er klart, vi ikke har skrevet fødselsdagsomtale før,” siger han.

Redaktøren har også forklaret Amagerbladets omtale i et længere indlæg på Facebook.


Rettet 20/8 kl. 09.52: I billedet øverst fremgik tidligere den del Amager Bladets fødselsdagsomtale, som Brian Franklin kritiserer i artiklen her. Efter den del af omtalen også har fået kritik af Pressenævnet, har vi valgt at sløre den kritiserede del af teksten. 

10 Kommentarer

Kasper Christensen
19. MAJ 2020
Haha Anne tænkte det samme. Det er helt sikkert Jesper Gisli, der gemmer sig bag den 'Peter' kommentar. Manden er blot misunderlig.
Anne Wandahl
15. MAJ 2020
Man skal skrive sit fulde navn, ellers bliver ens kommentar fjernet. Det står tydeligt under kommentarfeltet. Det må være, fordi Journalisten opfatter en kommentar som useriøs, når afsenderen ikke vil stå ved den med hele sit navn. Det kan jeg godt forstå. Hvordan kan vi for eksempel vide, om Peter i virkeligheden hedder Thormod, Maximilian, Gusten? Eller måske Jesper?
Jesper Gynther
15. MAJ 2020
Journalisten - journalisternes fagblad - skriver her en artikel, hvor læseren bliver efterladt med det store spørgsmål: Er det lovligt og/eller presseetisk i orden at skrive fødselsdagshilsnen på denne måde? Man kunne også have valgt at inkludere en ekspert i artiklen, så det ikke bare er parternes holdninger, der bliver vist. Eventuelt kunne man have fremlagt sagen for Oluf Jørgensen, som har e-mail oj@dmjx.dk og mobil 51155370.

https://www.dmjx.dk/om-os/kontakt/medarbejdere/oluf-joergensen
Jesper Bech Pedersen
15. MAJ 2020
Ekstra Bladet skriver også om sagen og kan afsløre, at Amager Bladet tilsyneladende har planket artiklen fra det lille lokalblad 2770 Tårnby.

De to artikler er fuldstændig enslydende et stykke af vejen. Og 2770 Tårnby var først...

Så ikke nok med, at voldtægtsomtalen er temmelig malplaceret og usmagelig, den er tilsyneladende også tyvstjålet.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/tillykke-med-dagen-her-er-en-kaempe-sviner/8120653
Ib Jensen
14. MAJ 2020
Lyder lidt som en personlig hetz dækket ind under "journalistik". Hvorfor overhovedet skrive sådan en rubrik hvis det ikke er foranstaltet af andre? Pinligt...

Flere

Læs også

<span class=Kritik af lokalaviser: Ikke relevant at nævne tidligere dom i fødselsdagsomtale">

Fødselar om voldtægtssag og fængsel i fødselsdagsomtale: ”Ikke særlig sympatisk”

13. MAJ 2020