Når der tegnes på liv og død

Døden er et af de sidste tabuer, vi har tilbage. Kan man lave grin med de døde? Må man håne og latterliggøre en fremtrædende person, der ikke er iblandt os mere? spørger bladtegner Bob Katzenelson
09.02.2018 · 13:18
Bob Katzenelsons billede
Bob Katzenelson
Bladtegner

Da den svenske grundlægger af IKEA, Ingvar Kamprad, lørdag den 27. januar drog sit sidste suk, 91 år gammel, tænkte mange af os sikkert på, hvor meget hans livsværk har fyldt i vores eget liv.

Personligt har jeg ikke tal på, hvor mange senge, kommoder, køkkenskabe og andre IKEA-møbler jeg har samlet i min tid. Men det er ikke så få. Min værktøjskasse er fyldt til bristepunktet af de utallige unbrako-nøgler, der altid følger med et af disse samlesæt.


Illustration Mette Dreyer / Politiken

Jeg har, som nok mange, et had/kærlighedsforhold til den blå-gule møbelgigant. Jeg betragter foretagendet som et nødvendigt onde. Et sted, hvor man for en forholdsvis billig penge kan anskaffe sig et fornuftigt samlesæt af et møbel. Og hvor man ved en nøje planlagt nålestiksoperation kan lokalisere, købe og hjembringe lige præcis det, man kom efter.

Andre, derimod, kan få timer til at gå i en af disse, uanset tidspunkt, altid propfyldte gigantbutikker. Og med vidtåbne øjne forestiller de sig, hvordan en ny pude, et nyt tæppe eller et nyt møbel ville kunne hæve netop deres hjem fra et sammenrod af originale sammenskrabede artefakter til en strømlinet udgave af det sidste nye nummer af IKEA-kataloget.

Kort sagt, vi har alle et forhold til netop IKEA. Og dermed også i en vis grad til Ingvar, som vi er kommet på fornavn med, da nogle af hans produkter bærer hans navn. Det gælder selvfølgelig også de bladtegnere, der arbejder på vores hjemlige aviser. De havde alle, dagen efter nyheden om Kamprads bortgang, valgt at angribe begivenheden på stort set samme måde. Ved at tegne den kiste, som afdøde skulle begraves i, som et samlesæt fra IKEA. I en blanding af lige dele kærlighed og afsky. De satte streg til frustrationen over, at vi alle har kæmpet med at samle disse hvidlakerede spånplader til noget praktisk, kvadratisk og godt. At vi alle møjsommeligt har slæbt, bygget og bakset med hans seriefremstillede puslespil. Og at vi derfor ser det som en ringe trøst, at netop hans sidste møbel naturligvis burde være en kiste leveret som et håbløst samlesæt.


Illustration: Jens Julius Hansen / Horsens Folkeblad

Normalt er det sjældent, at aviserne har den ”samme” satiretegning i spalterne. Vi plejer at have hver vore kæpheste, som vi rider. Vi har vores yndlingsaversioner, hver vores favoritpolitiker eller i hvert fald en individuel indfaldsvinkel i forhold til, hvor vores respektive medier har deres hovedfokus.

Men indimellem sker det, at vi falder over den samme idé eller vinkel. Og der er ofte, når det sker, store forskelle på, hvordan vi med vores krøllede bladtegnerhjerner behandler døgnets begivenheder.


Illustration: Niels Bo Bojesen / Jyllands-Posten

For det meste vil vi bladtegnere hæfte os ved de negative sider hos en person og sætte fokus på netop det. For eksempel hvis en politiker er dobbeltmoralsk, lyver eller på nogen måde træder over stregen, så skal denne grilles. Det gør vi dog sjældent, når en person dør. Så     behandler vi det skete med respekt, forhåbentlig uden at være kedelige eller tandløse. Undtagelsen er, når en diktator dør. Et af de seneste eksempler er Fidel Castro, der blev svinet til i vestlige medier og helgenkåret af de landes tegnere, der har en mere socialistisk tankegang.

Jeg ved, at i Sverige har man gennem årene skældt ud på Ingvar Kamprad for at have haft nazisympatier, samt kritiseret ham for at have levet 40 år i skattely i Schweiz, og at virksomheden har benyttet fanger i det tidligere DDR som slavelignende arbejdskraft. Kamprad har lagt afstand til dette og sonet sin fortid. Nu kan han ikke tage til genmæle, og derfor må fortidens spøgelser umiddelbart blive i IKEA-skabene. (Se svar fra IKEA nedenfor).


Illustration: Lars Andersen / Berlingske

Det sjove er, at en del udenlandske medier har bragt lignende tegninger. Dem må du selv søge efter på nettet. Et eksempel på, at bladtegning er et internationalt sprog.

Jeg havde ikke selv vagten, da Ingvar Kamprad udåndede, og kan derfor ikke sige, om jeg ville have lavet den samme tegning. Men det ville jeg jo nok.

Nå, men jeg har ret belejligt benyttet mig af, at jeg i bakspejlet har kunnet kigge mine kolleger over skuldrene og frembragt nedenstående tegning. Jeg ved ikke, om Kamprad var et religiøst menneske. Han havde nok som de fleste moderne mennesker et afslappet forhold til, om der er et liv efter døden.

Men da jeg ikke umiddelbart kunne komme på en interessant vinkel, hvis han havner i himlen, har jeg valgt, at han hører hjemme i helvede. Et sted, jeg tit har ønsket ham hen, når jeg har svedt med at skrue og bakse rundt med endnu et umuligt IKEA-samlesæt, fordi jeg enten har manglet konkrete stumper og skruer eller har overset en detalje i en af de utallige instruktionsmanualer, der altid følger med produkterne. For mænd læser ikke manualer, vi freestyler, hvilket ofte bliver straffet, når vores skaberevne ikke flugter med en firkantet IKEA-virkelighed.


Illustration: Bob Katzenelson

Så, Ingvar Kamprad, hvil i fred, og tak for udfordringerne gennem årene. Jeg sender en kærlig og sarkastisk tanke til dig og dine tre sønner, der nu skal drive virksomheden videre.

Gad vide om jeg, når min tid kommer, skal herfra i en IKEA-kiste?

 

Svar fra IKEA:

"Ingvar Kamprad var ikke perfekt. Han lavede nogle fejltagelser gennem sit liv - fejl som han også har beklaget og lagt afstand til. Derfor synes jeg, det er en smule upassende at tage dette op igen her kort efter Ingvars død, hvor - som Bob Katzenelson selv skriver - Ingvar ikke har mulighed for at tage til genmæle." Rikke Andersen, Corporate Communicator, Tina Lindharth, Corporate Communication Manager. IKEA.

 

Bob Katzenelson

Bob Katzenelson har tegnet til aviser, blade, magasiner og alt muligt andet siden midten af 80'erne. Nu er han freelance-bladtegner for Berlingske, hvor han blandt andet leverer satiretegninger til debatsiderne. Han er næstformand i Danske Bladtegnere, en specialgruppe i Dansk Journalistforbund, som tæller omkring 70 medlemmer. Se mere på: www.katzenelson.dk

Kommentar

09/02/2018 - 19:17

Lars Møller-Rasmussen

Bob Katznelsons tegning var klart den morsomste og helt inden for mine grænser, vel at mærke i betragtning af Kamprads person. Nummer 2 er den mindre direkte Mette Dreyer, især fordi "Kalles Begravningsbyrå" antyder, at den svedende brugsanvisningslæser er en anden end Kamprad.

10/02/2018 - 11:23

Bob Katzenelson

Nu er det ikke nødvendigvis meningen at man skal rate de enkelte tegninger. Det er, som jeg nævner, altid nemmere at tegne fra en anderledes vinkel når man får lov at es hvad de andre har lavet før en.

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

Studerende til kommunikationsenhed i europæisk topklasse

Lægemiddelstyrelsen
Ansøgningsfrist: 29.10

SoMe specialist til Skattestyrelsen

Skattestyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.10

Ambitiøs kommunikationschef

Kalundborg Kommune
Ansøgningsfrist: 05.11

Designchef til Zetland

Zetland
Ansøgningsfrist: 10.11

Netavisen Pio søger skarp politisk journalist

Netavisen Pio
Ansøgningsfrist: 29.10

Assisterende perspektivredaktør til Børsen

Børsen
Ansøgningsfrist: 29.10

Informationsmedarbejder til Kvalitet & Udvikling

Lolland Kommune
Ansøgningsfrist: 21.10

ROBOT STORYTELLERS

Grouleff Communications
Ansøgningsfrist: 25.10

Chefredaktør til Djøfbladet

DJØF
Ansøgningsfrist: 26.10

Journalist der kan lidt mere end dit fadervor

Professionshøjskolen ABSALON
Ansøgningsfrist: 22.10

Skrivende redaktionsleder til FORSKERforum

Dansk Magisterforening
Ansøgningsfrist: 31.10

To studerende søges til Dansk Journalistforbund – DJ Rettighedsmidler

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 29.10

SoMe- og webredaktør

DGI
Ansøgningsfrist: 21.10

Adjunkt til TV- og Medietilrettelæggelse på DMJX

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 29.10

Kommunikationskonsulent til Videnskabernes Selskab

Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab
Ansøgningsfrist: 22.10

Nye undervisere og udviklere til Center for Journalistik på SDU

SDU - Syddansk Universitet
Ansøgningsfrist: 31.10

Ekstra Bladet søger reportere til Jylland

Ekstra Bladet
Ansøgningsfrist: 21.10