Medier: Vi lader Prins Henrik være i fred

BT og ugebladet Tæt På vil undlade at opsøge Prins Henrik, fordi han har fået konstateret demens. ”Han får ro herfra,” siger Jens Grund.  Men begge medier åbner en kattelem for, at prinsen stadig kan blive citeret i visse situationer   

Kongehuset har i eftermiddag meddelt, at prins Henrik lider af demens.

”Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver,” slutter pressemeddelelsen. 

Og det ønske vil medierne efterkomme, lyder det fra de mediechefer, som Journalisten har talt med.

”Fra nu af vil vi se bort fra alt, hvad han siger og gør,” siger Nikolaj Vraa, nyhedschef på ugebladet Tæt På.

Samme toner kommer fra chefredaktøren på BT.

”Han får ro herfra. I de presseetiske regler står der, at vi skal vise særligt hensyn til mennesker, der ikke kan ventes at være klar over virkningerne af deres udtalelser. Der står i pressemeddelelsen, at hans sygdom kan ledsages af ændringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv. For mig er det et tydeligt eksempel på, at vi som presse skal udvise et særligt hensyn over for ham,” siger Jens Grund.

Men de åbner begge en kattelem for, at man i fremtiden også vil kunne støde på citater fra Prins Henrik i deres medier.

”Der kan være situationer, hvor han optræder sammen med dronningen, hvor vi kan fotografere ham og måske også citere ham. Men vi kommer ikke til at opsøge ham. Hverken på vej eller gade eller ved Chateau Cayx. Hvis det utænkelige skulle ske, at han stopper op et sted, hvor der tilfældigvis befinder sig en journalist, og han siger noget, vil vi forholde os til det, han siger. Men vi kommer ikke til at opsøge ham selv,” siger Jens Grund.

Forsider om prinsen i dag

Så sent som i dag udkom ugebladene med hårdt-vinklede forsider på Prins Henrik.

”Nu rabler det, farfar stak af,” skriver Se og Hør på sin forside om, at Prins Henrik forrige mandag pludselig forlod Prins Nikolais 18 års fødselsdagsfest for i stedet at bede om at blive sejlet på havnerundfart i kongeskibets chalup efter mørkets frembrud.

Hos ugebladet Tæt På kører man denne forsidepløk i dag baseret på den samme historie:

Prins Henrik chokerer alle – Skandale ved familiefest – Bitter og pinlig

Men hos Tæt På fortryder man ikke, at man har bragt den eller andre historier om Prins Henriks bemærkelsesværdige udtalelser de seneste uger.

”Det står helt anderledes nu med nyheden om, at han lider af demens. Men indtil i dag har meldingen fra Kongehuset været, at prins Henrik kunne dækkes og give interviews på sædvanlige vilkår,” siger Nikolaj Vraa.

Hvad nu, hvis I er ude til et arrangement, og prinsen selv tilkendegiver, at han har noget på hjerte og gerne vil give et interview. Vil i så afstå fra det og på sin vis fratage ham den ytringsfrihed?

”Det er et hypotetisk spørgsmål. Men sådan som jeg forstår hoffets pressemeddelelse, så tror jeg ikke, han kommer til at deltage i offentlige arrangementer længere. Hvis han selv opsøger os, så vil vi da helt sikkert tale med ham, men jeg tvivler stærkt på, at vi vil bringe det,” siger Nikolaj Vraa.

Ingen advarselslamper hos Tæt På

Mange mennesker har advaret på sociale medier om, at hvis man har haft demens tæt inde på livet, så bærer Prins Henrik alle tydelige tegn. Var der slet ingen advarselslamper der blinkede hos jer?

”Vi kan ikke gå efter, hvad folk mener på Facebook. Jeg er ikke læge, og vi må forholde os til, hvad Kongehuset selv siger,” mener Nikolaj Vraa.

Journalisten har forsøgt at få et interview med Se og Hørs chefredaktør Niels Pinborg, men han har ikke svaret på vores henvendelse. 

Interview i Se og Hør fik spekulationerne til at blomstre

Det var især et interview og en videooptagelse med Prins Henrik i Se og Hør fra begyndelsen af august, der førte til spekulationer om, hvorvidt prinsen led af demens. I interviewet anklager han dronningen for at gøre ham til en nar.

Interviewet og Prins Henriks udtalelser fik flere på de sociale medier til at spekulere i, om prinsen er ved sine fulde fem. Nogle gav udtryk for, at han ikke virker rask, og at Se og Hør og andre medier bør lade ham være i fred. Herunder Journalistens blogger Uffe Gardel i dette indlæg.

Dengang afviste chefredaktør Niels Pinborg fra Se og Hør, at det var etisk forkert at bringe interviewet. Både fordi hoffet ikke havde meddelt, at prinsen skulle være syg, men også på grund af indholdet i interviewet.

”Jeg har ikke nogen etiske kvababbelser i forhold til at bringe det her. På ingen måde. Vi taler med en 83-årig myndig mand, som taler om noget, han har pippet om i 10-15 år. Så det er jo ikke noget, han har fundet på i en febervildelse. Det har været hans dagsorden i 10-15 år,” sagde Niels Pinborg dengang til Journalisten.

Interviewet blev bragt den 8. august, men noget kunne tyde på, at Prins Henriks diagnose ikke var endeligt stillet på det tidspunkt. Kongehuset skriver således i deres pressemeddelelse, at prinsen har været gennem et længere udredningsforløb, og at konklusionen først stod klar ”i løbet af sensommeren”.

0 Kommentarer