DJ-formand efter mangedobling i henvendelser om sexchikane og krænkelser: ”Godt og stærkt”

”Rigtigt mange har fundet ud af, at de ikke er alene,” siger DJ-formand Tine Johansen. I oktober fik DJ syv gange så mange henvendelser som normalt om sexisme og seksuelle krænkelser

Bølgen af historier og fortællinger om sexchikane og krænkelser i mediebranchen har fået åbnet for sluserne i Dansk Journalistforbund.

Her har forbundets karriere- og trivselsrådgivere oplevet, at antallet af henvendelser om chikane, sexchikane og seksuelle krænkelser er mangedoblet. Normalt er der cirka to henvendelser om måneden, men nu cirka 15 henvendelser, fortæller rådgiver Tom Hansen.

”Sofie Linde-sagen og dækningen af sagen andre steder er helt klart årsagen til, at flere henvender sig,” siger Tom Hansen, der fortæller, at DJ også har fået henvendelser om chikane, der ikke har seksuel karakter, og fra personer, der er anklaget for sexchikane eller krænkelser.

”Men der er klart flest sager om seksuel chikane,” siger han – uden at kunne komme ind på de nærmere detaljer i sagerne, da de er fortrolige.

I HK, der er Danmarks næststørste fagforening, har man oplevet en eksplosion i antallet af sexismesager. Her plejer der at være én om året, men det var i september steget til 19 for i år, skriver Berlingske.

Positivt, at flere henvender sig

Formand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen ser det som meget positivt, at flere tør henvende sig.

”Det er så godt og stærkt, at der nu er skabt en stemning af, at man kan tale højt om det her. Der har været nogle helt åbenlyst voldsomme mørketal for seksuel chikane og krænkende adfærd, som der nu bliver kastet lys over,” siger Tine Johansen.

”Det skyldes, at Sofie Linde og en række andre mediefolk har legitimeret den samtale, vi nu har i vores og mange andre brancher,” siger hun.

Hverken Tom Hansen eller Tine Johansen vurderer, at mangedoblingen af henvendelser skyldes, at der pludselig skulle være flere, der oplever seksuel chikane eller krænkelser i mediebranchen.

”Vi har ingen grund til at tro, at omfanget af chikane er steget,” siger Tine Johansen.

Tom Hansen tilføjer:

”Hvert år oplever 3-4 procent af danskerne på arbejdsmarkedet ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø seksuel chikane eller krænkelser. Det har ligget stabilt der, siden de begyndte at opgøre det i 2012.”

Formand: ”Rigtigt mange har fundet ud af, at de ikke er alene”

Ud over mangedoblingen i antallet af henvendelser har Dansk Journalistforbund også rådgivet i flere af de sager om krænkelser og seksuel chikane, der har været på landets mediearbejdspladser.

Blandt andet på TV 2, Ekstra Bladet og DR er flere kvinder stået frem og har fortalt om sexchikane, hvilket har fået medierne til at kulegrave sig selv.

”Ved siden af de mange direkte henvendelser til os, så bliver der håndteret mange svære sager ude på arbejdspladserne, hvor DJ indirekte er involveret som rådgivere for tillidsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter,” siger Tine Johansen.

”Det er klart, at de har haft meget travlt derude. Der bliver ryddet op i noget meget voldsomt, og vi arbejder med, hvordan man kollektivt kommer igennem det,” siger hun.

Tine Johansen ser de mange sager som et udtryk for, at forståelsen af sexchikane og krænkelser er ved at ændre sig i mediebranchen.

”Det er lidt, som da vi begyndte at tale om, at stress ikke kun skyldtes, at man ikke kunne klare mosten. Chikane og krænkelser er gået fra at være et individuelt problem til at være en kollektiv problemstilling, som vi alle skal hjælpe med til at håndtere. Rigtigt mange har fundet ud af, at de ikke er alene.”

Hvis der stadig sidder personer, der har oplevet seksuelle krænkelser eller sexchikane, skal man ikke tøve med at henvende sig til enten sin tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller Dansk Journalistforbund, lyder det fra rådgiver Tom Hansen.

”Det bedste er at tage kontakt lokalt til sin tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant. Men har man svært ved det – og det kan være rigtigt svært – så er vi helt klar til at hjælpe i DJ,” siger han.

Har I ressourcerne til at håndtere de mange ekstra henvendelser? 

”Selvfølgelig. Det er et rungende ja,” siger Tom Hansen.

0 Kommentarer

Læs også

”Det mest frustrerende var faktisk, at min egen branche, medierne, ikke hjalp mig med at forsøge at tale om sagens kerne og gøre en forskel. Så tag mig dog i hånden – udvid debatten, løft den op, hjælp mig!” siger Sofie Linde.

Sofie Linde: ”Pludselig var der nogen, som tog mig i hånden”

28. SEPTEMBER 2020
De stod frem med metoo-fortællinger – nu vil de se forandringer 6

De stod frem med metoo-fortællinger – nu vil de se forandringer

27. OKTOBER 2020
”Poul Madsen er skiftet fra benægt, benægt, benægt til ’nu skal jeg redde mit eget job’

”Poul Madsen er skiftet fra benægt, benægt, benægt til ’nu skal jeg redde mit eget job’”

25. SEPTEMBER 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right