Berlingske spørger ikke alle freelancere om sexisme

Det er kun de ansatte i Berlingske Media, der har fået mulighed for at svare på intern undersøgelse af sexisme. ”Ærgerligt” lyder det fra tillidsrepræsentant på Berlingske, mens HR-direktør siger, at det er svært at sætte grænsen

Berlingske Media er gået i gang med en stor intern spørgeskemaundersøgelse af sexisme på arbejdspladsen.

I en artikel den 24. september i Berlingske stod der, at avisens chefredaktion har modtaget henvendelser om seksuelle krænkelser, og at der derfor nu skulle laves en ekstern undersøgelse. Den har til formål at afdække sexismekulturen på tværs af Berlingske Medias titler, som tæller blandt andet Berlingske, B.T. og Weekendavisen.

Den undersøgelse er i fuld gang, men det er bare kun de ansatte, der får mulighed for at være med.

Det betyder altså, at de løstansatte, der eksempelvis betales med honorar, ikke inviteres til at fortælle om deres eventuelle oplevelser med sexisme i Berlingske Media.

Lise Glerup Pedersen, HR-direktør i Berlingske Media, fortæller, at alle, der er lønansatte – altså alle fastansatte, timelønnede, studentermedhjælpere og alle tilkaldevikarer – kan svare.

”I forhold til vores eksterne leverandører ved vi ikke, hvor den naturlige grænse ville være for, hvem der skulle være med, og hvem der ikke skulle,” siger hun.

Hun fortæller, at det er Arbejdsmiljøcentret, der laver undersøgelsen, der skal fokusere på den kultur, der er i Berlingske Media – i selve huset. Mens de eksterne typisk leverer ind til huset.

Jeg går ud fra, at I også bruger eksterne, der kommer i huset – kunne de ikke være med?

”Det overblik har jeg ikke. Jeg synes også, det er vigtigt at sige, at dem, der er med, ikke er håndplukkede. Datagrundlaget skal jo være ens.”

”Men jeg kan jo stille dig spørgsmålet – hvor skal vi sætte grænsen, handler det om det antal kroner, man tjener, hvor meget man er fysisk til stede, eller hvor meget man leverer? Kan man definere den grænse skarpt? Det kan jeg ikke se.”

Det kunne eksempelvis være dem, der kommer i huset, hvis det er kulturen i huset, I kigger på? Eller dem, der har gentagen kontakt med redaktører?

”Det naturlige udgangspunkt er, at dem, der er lønansatte – og det er også den vikar, der kun er der otte timer om ugen, er med. Så jeg synes ikke, at den her hypotese om, at vi ikke har de udsatte med, er korrekt. Så længe de er oprettet i vores lønsystem, er de med. Det er det rigtige at gøre, hvis du spørger mig.”

Freelancere mest udsatte

I 2018 lavede Dansk Journalistforbund en undersøgelse, der viste, at de mest udsatte for sexisme er freelancere, praktikanter og korttidsansatte.

Er det så rigtigt, at de mest udsatte er med i jeres undersøgelse?

”Vi tager alle med, hvis man er ansat med lønkontrakt. Dem, der sidder på redaktionen og tager vagter og er medarbejdere, de er med. Men dem, der får honorar, sender jo en faktura. Skulle vi også spørge vores kantinepersonale og vores rengøringspersonale, der også er eksterne? Jeg vil da håbe, de laver undersøgelser på deres arbejdspladser.”

Men freelancejournalister har jo ofte ikke arbejdspladser i den forstand – det er jo jer?

”Det handler ikke om at holde nogen ude, men det er altså omfattende at lave en undersøgelse med en sådan dataforståelse. Jeg er nysgerrig på, hvordan det kunne gøres, for jeg kan alvorligt set ikke definere en ramme omkring det.”

Journalisten har talt med tillidsrepræsentant i Berlingske Ivar Carstensen:

”Jeg kan kun sige, at det er ærgerligt, at det ikke gælder alle – også freelancere.”

Lise Glerup Pedersen er ærgerlig over, at han ikke har sagt det noget tidligere.

”Undersøgelsen er jo blevet til i arbejdsmiljøudvalget, hvor der sidder en repræsentant for Berlingske, Weekendavisen og de andre. Det er ærgerligt, at det ikke kommer frem.”

Ville det have ændret måden, undersøgelsen er lavet på?

”Vi kunne være endt uenige, men vi kunne have vidst det. Vi har brugt rigtig meget tid på det her.”

Deadline på undersøgelsen er den 23. oktober. Derefter skal Arbejdsmiljøcenteret præsentere og komme med forslag til handlinger. Det arbejde forventes færdigt i løbet af første halvdel af november.

0 Kommentarer

Læs også

De blev udsat for seksuelle krænkelser – men ingen af dem gik til tillidsmanden

De blev udsat for sexisme – men ingen af dem gik til tillidsmanden

22. SEPTEMBER 2020
Automatisk kladde 28

Redaktør: Sexchikane vil trives i mediebranchen, så længe vi har et a- og et b-hold

29. SEPTEMBER 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right