
Journalist på TV 2 Michael Bech er stadig sigtet af politiet på grund af dokumentar, der ellers fremhæves af blandt andre stats- og finansministeren. Helene Christensen
Dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ har gjort kæmpe indtryk på politikerne. Så meget, at den nye finanslov betyder 1,9 milliarder ekstra kroner til ældreplejen og 1.000 nye medarbejdere.
”Jeg tror, vi alle blev meget berørte af billederne af Else. Derfor er det vigtigt, at vi med denne finanslov sætter flere penge af til vores ældrepleje,” sagde finansminister Nicolai Wammen, da loven blev præsenteret.
Og i sin åbningstale sagde statsminister Mette Frederiksen:
”Billederne af Else. Andre hemmelige optagelser fra plejehjem. Nedværdigende, umenneskeligt, smerteligt. Hvor udspringer problemerne? Noget handler om, at der mangler tid og medarbejdere. Vi er i gang med at prioritere velfærden igen – det er nødvendigt.”
Men den politiske opbakning til tv-dokumentaren ændrer ikke på, at folkene bag stadig er sigtet af politiet efter straffelovens paragraf 264 om uberettigede optagelser på et sted, der ikke er frit tilgængeligt.
Undrer mig såre
Dokumentaren indeholder klip optaget med skjult kamera, der viser nedværdigende behandling af en 90-årig demensramt kvinde, og på den baggrund gik Aarhus Kommune til politiet.
Og det er paradoksalt, siger en af de sigtede, journalist Michael Bech, TV 2 Dokumentar.
”Den her dokumentar har afstedkommet små to milliarder kroner ekstra til de ældre og 1.000 nye ansatte, og der er blevet lovet bod og bedring. Det har jeg i al beskedenhed været med til at fremtvinge, men samtidig forsøger kommunen at intimidere os ved at opretholde politianmeldelsen,” siger Michael Bech.
Ud over Michael Bech er redaktøren på programmet, Troels Jørgensen, TV 2’s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, og daværende nyhedsdirektør Mikkel Hertz også sigtede i sagen.
”Jeg synes, at kommuner rundt omkring i landet skulle være glade for en fri og kritisk presse, også når vi bruger kontroversielle metoder som skjult kamera. Randers Kommune så hurtigt, at det var fornuftigt at rette op på problemerne i stedet for at jagte journalister. Det har Aarhus ikke gjort, og det undrer mig såre,” siger Michael Bech.
Det er grotesk
Det er Aarhus Kommune, der har meldt de fire til politiet, efter at udsendelsen blev bragt. Her lyder begrundelsen for at opretholde anmeldelsen, at det ingen forskel vil gøre, hvis kommunen trækker den.
”Det vil ikke have nogen indflydelse på efterforskningen af TV 2’s overtrædelse af straffelovens regler, at Aarhus Kommune trak sin anmeldelse tilbage, alene af den grund, at Statsadvokaten i Viborg har oplyst, at Østjyllands Politi (ØP) har startet en efterforskning af TV 2’s brud på straffeloven af egen drift. ØP har altså uafhængig af anmeldelsen vurderet, at sagen skulle efterforskes,” skriver kommunen i en skriftlig kommentar. Derudover har kommunen ingen kommentarer til den verserende sag.
Hos Østjyllands Politi siger advokaturchef Jacob Balsgaard, at det var anmeldelsen fra Aarhus Kommune, der gjorde politiet bekendt med sagen, som derfor indledte en efterforskning, men at det nu er politiets afgørelse, om sagen skal lægges ned.
”Når folk anmelder en sag, så slipper man også styringen, for så overgiver man den til politi og anklagemyndighed. Nu er det ude af kommunens hænder,” siger Jacob Balsgaard.
Men hvis Aarhus Kommune vender tilbage og siger, at de alligevel ikke ønsker sagen efterforsket, så vil politiet selvfølgelig spørge ind til det.
”Vi ville da kigge på det og lade det indgå i sagen,” siger Jacob Balsgaard.
Alligevel undrer Michael Bech sig over, at Aarhus Kommune fastholder anmeldelsen.
”Randers Kommune nåede frem til den modsatte beslutning. Men hvis det ingen indflydelse har, så taber Aarhus Kommune jo intet ved at trække anmeldelsen,” siger han.
Også fra Dansk Journalistforbund er der kritik af Aarhus Kommune. DJ-formand Tine Johansen opfordrer kommunen til at se dokumentaren som deres mulighed for at gøre tingene bedre.
”Det er grotesk, at de opretholder anmeldelsen. Det er helt tydeligt for enhver, at den dokumentar har været vigtig og rykket nogle ting. Når statsministeren og andre toneangivende ministre refererer til den, så viser det, at det har været rigtig vigtigt, at de har brugt det her greb, for det har vist befolkningen, hvad det er, der foregår nogle steder på plejehjemmene,” siger Tine Johansen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.