
TV 2-dokumentaren om den demensramte Else har skabt stor opmærksomhed .og berørt politikerne Men folkene bag dokumentaren er fortsat politianmeldt. Foto: TV 2
En stribe politikere vil genåbne diskussionen om, hvorvidt Aarhus kommune skal fastholde politianmeldelsen mod folkene bag TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden.”
Både Dansk Journalistforbund og en af journalisterne bag dokumentaren, Michael Bech, kritiserer kommunen for at holde fast i anmeldelsen, som de kalder grotesk og intimiderende.
Dokumentaren har gjort kæmpe indtryk på politikerne og blev blandt andet nævnt forleden af finansminister Nicolai Wammen, da han præsenterede den nye finanslov med 1,9 milliarder kroner ekstra til ældreplejen.
Det er dokumentarens skjulte optagelser af en 90-årig demensramt kvinde, der har fået Aarhus kommune til at politianmelde dokumentaren. Den er også blevet forsøgt standset ved et fogedforbud.
Ud over Michael Bech er redaktøren på programmet, Troels Jørgensen, TV 2’s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, og daværende nyhedsdirektør Mikkel Hertz også sigtede i sagen.
Men tre politikere i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus kommune vil nu bede om at få sagen taget op igen, næste gang udvalget mødes.
De understreger alle tre, at der er tale om en ekstremt svær balance mellem offentlighedens interesse og hensynet til beboere og personale, men siger også, at det uomtvisteligt har været vigtigt og haft stor betydning, at dokumentaren blev sendt.
Det virker helt horribelt
”Hvis du spørger mig helt personligt, så virker det helt horribelt og urimeligt, at man vil sagsøge dem, der lægger sandheden frem”, siger Venstres medlem af udvalget, Hans Skou.
Han vil udfordre beslutningen, næste gang udvalget mødes efter nytår. Men han erkender, at det er en svær sag for de lokale politikere.
”Kommunen har en pligt til at beskytte de borgere, vi har i varetægt, mod en ulovlig handling,”siger Hans Skou.
Han finder det i øvrigt bemærkelsesværdigt, at Østjyllands Politi siger til Journalisten, at de vil lade det indgå i sagen, hvis kommunen dropper anmeldelsen.
”Man kan tolke det derhen, at de vil revurdere, om det skal efterforskes, hvis kommunen trækker anmeldelsen”, siger Hans Skou.
Også SF’s medlem af udvalget, Jan Ravn Christensen, vil tage sagen op igen.
”Det er en utroligt vigtig dokumentar, som har sat spot på alvorlige problemer. Det har jeg kæmpe respekt for. Men vi har også pligt til at beskytte borgere og medarbejdere mod overvågning, og det er de ting, vi skal vægte overfor hinanden. Det skal vi have talt grundigt om på tværs af partierne”, siger Jan Ravn Christensen.
EL: Juraen skal afklares
Lone Norlander Smith, der sidder i udvalget for Enhedslisten, er overrasket over, at anmeldelsen ikke er trukket. Men også hun synes, at det er en svær balance, hvor især hensynet til medarbejderne vejer tungt.
”Jeg synes ikke, at man skal gå efter journalisterne. Men samtidig er der privatlivets ukrænkelighed og hensynet til medarbejderne, og hvordan de kan føle sig sikre i deres arbejde,” siger Lone Norlander Smith.
Hun synes, det kunne være godt at få en afklaring på, hvor grænsen for brug af skjult kamera går, men synes ikke det skal ske ved at retsforfølge folkene bag TV 2-dokumentaren.
”Det er malplaceret, at det skal ske ved politianmeldelse, men vi skal have set på det juridiske, siger hun.
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra den ansvarlige rådmand, Jette Skive (DF), magistraten for Sundhed og Omsorg skriver i en skriftlig kommentar, at kommunen ingen kommentarer har til den verserende sag.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.