Fødevarestyrelsen lavede skjult optagelse under DR-interview

Kommunikationschefen i Fødevarestyrelsen optog i skjul, hvad der blev sagt før, under og efter kritisk interview til DR-dokumentar. DR-journalist Poul-Erik Heilbuth er »voldsomt pikeret« over metoden. Kommunikationschefen siger, hun bare passede sit arbejde

»Som journalist skal du ruste dig til, at alt, hvad du siger, kan blive brugt imod dig.«

Sådan lyder det kollegiale råd fra Poul-Erik Heilbuth, mangeårig dokumentarjournalist i DR, efter sit møde med Fødevarestyrelsens kommunikationsafdeling.

I august lavede Poul-Erik Heilbuth et kritisk interview med veterinærdirektør Per Henriksen i Fødevarestyrelsens lokaler i København. Interviewet var til MRSA-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’.

Hvad Poul-Erik Heilbuth ikke vidste var, at Fødevarestyrelsens kommunikationschef Sidsel Bang Addington med sin mobiltelefon optog alt – også det, der blev sagt før og efter interviewet.

»Jeg er voldsomt pikeret. Jeg føler mig personligt krænket,« siger Poul-Erik Heilbuth om fremgangsmåden.

Passede bare sit arbejde

Sidsel Bang Addington mener ikke, at der er noget fordækt over metoden.

”Jeg optog lydsiden, fordi jeg passer mit job. I et så langt interview – mere end to timer – er det en stor hjælp at optage lydsiden for at huske spørgsmål og svar,” forklarer hun i en mail.

Poul-Erik Heilbuth forklarer, at han i god tid før interviewet mindede alle i lokalet om, at de skulle slukke deres mobiltelefoner.

»Når man laver et tv-interview, hvor der er fem mennesker til stede i lokalet, er man ikke interesseret i, at en mobiltelefon pludselig ringer,« siger han.

Telefonen var på lydløs

Ingen af de tre DR-medarbejdere, der var til stede, så kommunikationschefen tænde eller slukke sin mobil.

»Jeg må derfor gå ud fra, at hun optog alt, hvad der blev sagt,« siger Poul-Erik Heilbuth.

Sidsel Bang Addington forklarer, at hun satte sin telefon på lydløs.

”Og efter min egen opfattelse levede jeg derfor op til Poul-Eriks anvisninger, således en opringning ikke ville forstyrre interviewet,” skriver hun.

Alt kan blive brugt imod dig

I dag er Poul-Erik Heilbuths råd til andre journalister, at de skal vide, at alt, hvad de siger, kan blive brugt imod dem.

»Efter mange år i det her fag kommer det som en total overraskelse for mig,« siger Poul-Erik Heilbuth.

Det er er jo ikke ukendt, at kilder selv optager deres interviews. Hvad er problemet her?

»Hvis kilder ønsker at optage et interview, giver vi altid lov til det,« forklarer Poul-Erik Heilbuth.

Er det ikke ligesom journalisters skjulte optagelser – hvor man heller ikke siger, at man laver en optagelse i det skjulte?

»Det, mener jeg, er at sammenligne æbler og pærer. Hvis jeg skal bruge skjult kamera i DR, kræver det en godkendelse i direktionen. Sagen skal have væsentlig samfundsmæssig interesse, og skjult kamera er den eneste måde at dokumentere for eksempel en ulovlighed på.«

Optagelse blev omtalt i en mail

Poul-Erik Heilbuth siger, at han sludrede i lang tid med Per Henriksen før og efter interviewet. Han kan ikke huske præcist, hvad de talte om, men det gjaldt for eksempel MRSA-sagen.

Han blev gjort opmærksom på optagelsen, da DR og Fødevarestyrelsen havde en mailkorrespondance om programmet. Her skriver Per Henriksen:

”Jeg tager din version af forløbet til efterretning. Jeg har stadig den opfattelse – støttet gennem optagelse på vor mobil.”

Sagen har fået DR til at klage til Fødevarestyrelsen.

I sit svar skriver fødevaredirektør Esben Egede Rasmussen blandt andet, at Fødevarestyrelsen (FVST) ikke kan bidrage med flere detaljer til sagens belysning:

”FVST og DR optager samme begivenheder, og indholdet er dermed kendt af DR”.